lo carrer del riu

lo carrer del riu

03 de juny, 2010

Marta Cid tampoc repetirà a les llistes d'ERC al Parlament i es retira de la política activa

La diputada d'ERC, Marta Cid, ha anunciat que no repetirà a les llistes del partit a les pròximes eleccions al Parlament i la seva retirada de la vida política activa, amb la renúncia explícita a concórrer en qualsevol llista electoral. Segons ha dit, la decisió respon a la seva voluntat de prioritzar la seva vida professional i personal, malgrat l'opinió del president de la formació, Joan Puigcercós, que li hauria demanat que s'ho replantegés. La diputada i exconsellera d'Educació, que ha liderat la formació al territori durant els últims anys, no ha volgut parlar de successors, tot i que amb la seva marxa, el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, es perfila com el nou home fort. L'anunci arriba just l'endemà que la igualadina Marina Llansana també hagi fet pública la seva decisió de no tornar-se a presentar.

BLOC DE PERE MUÑOZ: Marta Cid

El Punt: Marta Cid es retira de la política activa i tampoc anirà al Parlament

La fiscalia retreu al CSN la poca col·laboració en la investigació de la fuita de partícules a Ascó I

En la seva memòria anual, la fiscalia de Medi Ambient de l'Estat dedica un apartat a l'episodi de la fuita de partícules radioactives a la central nuclear d'Ascó I que va sortir a la llum l'abril del 2008, tot i que el succés va tenir lloc cinc mesos abans. El ministeri públic, en el document, recrimina al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) la poca col·laboració que ha mostrat en la investigació, ja que el primer mig any en què es van realitzar diligències sobre el cas «no va facilitar cap tipus d'informació».

Ridao demana als futbolistes espanyols que rebutgin els 600.000 euros que rebrien per guanyar el Mundial

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Ridao, ha demanat als futbolistes de la selecció espanyola que renunciïn a les primes de 600.000 euros que rebran si guanyen el Mundial per tal de donar 'una lliçó d'austeritat'. Ha qualificat d''obscenes' i 'excessives' aquestes quantitats que s'anuncien 'en una època d'importants retallades de l'erari públic amb retallades a pensionistes, dependents i funcionaris'. Ha recordat en un comunicat que la Federació Espanyola 'té una funció pública com agent col·laborador a l'Administració sota la coordinació i tutel·la del Consell Superior d'Esports, que rep fons dels pressupostos generals de l'Estat espanyol'.

Berga ja respira Patum

La festa es pot seguir en directe via internet Un any més Berga celebra avui l'acte central de la Patum. Des d'ahir i fins al cap de setmana se succeiran passades, salts, tirabols, entremesos, plens, patums completes, infantils i de lluïment. També s'hi beu barreja i s'hi cremen tones de pólvora en honor a aquesta festa, declarada Obra Mestra del Patrimoni Oral Immaterial de la Humanitat per la UNESCO el 2005. La primera cita multitudinària té lloc avui a dos quarts de deu del vespre, quan des de la plaça de Sant Pere arrenqui la primera de les dues patums completes. Seguint el so del tabal, turcs i cavallets, diables, gegants, nans i les guites escenifiquen els entremesos fins que el públic participant en pren part. Un dels moments més esperats de la festa té lloc durant el salt de plens, quan s'apaguen els llums de la plaça i els diables encenen més de mil petards. Només amb la il·luminació de les espurnes i tota la gent saltant al mateix ritme s'arriba a un dels punts culminants de la celebració. També hi ha altres moments coneguts, com el ball de l'àliga, amb la música i la coreografia més complicades de tota la Patum.

La Generalitat Valenciana amenaça amb multar l'Ajuntament de Morella si no talla les emissions de TV3

La Generalitat Valenciana ha enviat un requeriment a l'Ajuntament de Morella (Els Ports) mitjançant el qual fixa en aquest pròxim dilluns el termini màxim per deixar d'emetre TV3, Canal 33 i K33 així com Aragó Televisió a través del seu repetidors si no vol ser multat amb entre 500.000 i un milió d'euros. L'alcalde de Morella, Ximo Puig, ha explicat que no entén 'la croada' del govern valencià en contra d'una televisió que 'no molesta ningú' i que és molt seguida a la comarca. Puig ha avançat que el govern municipal estudia solucions de caràcter legal per evitar la multa i en cas contrari acatarà una ordre que qualifica de 'lamentable'.

El TSJ reprèn el govern valencià per l'incompliment 'reiterat' de les sentències que avalen la unitat de la llengua

Una nova sentència reconeix que el títol de Filologia Catalana eximeix de fer la 'prova de valencià' en les oposicions a professorat. El Sindicat de Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià (STEPV) ha comunicat que el Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJ) ha resolt en el se favor un nou recurs, advertint, a més, la Generalitat Valenciana. El Tribunal diu que estima el recurs i imposa costes a l'administració 'donada la manifesta temeritat en reiterar, incomprensiblement, l'omissió qüestionada sense respecte a les decisions judicials fermes, anteriors i conegudes i faltar, reiteradament, a la seva obligació'. Amb aquesta, ja són gairebé 40 les resolucions que reconeixen la unitat lingüística i s'han hagut de malgastar més de 16.000 euros dels valencians per la pèrdua reiterada dels judicis.

Cáritas denuncia un creixement del 19% en un any del nombre d'aturats que demanen ajuda a l'entitat

Cáritas de Barcelona, Sant Feliu i Terrassa alerta que el 75% de les persones que han demanat ajuda entre gener i maig de 2010 està a l'atur, cosa que representa un 19% més que en tot l'any passat, segons la Memòria Anual 2009 presentada avui per la fundació.

L'entitat, que el 2009 va atendre en aquestes tres ciutats més de 51.000 necessitats, ha criticat les mesures que el govern espanyol ha pres per contrarestar els efectes de la crisi i les retallades que la Generalitat i els governs locals es disposen a aplicar.

La memòria revela que els cinc primers mesos de 2010 el nombre de persones ateses, 40.511, ha augmentat un 35% respecte al mateix període de l'any passat i en el mateix temps la demanda d'ajudes bàsiques ha augmentat un 4%.

Brussel·les sancionarà l'Estat per no tenir un pla de gestió de la conca de l'Ebre

La Comissió Europea ha obert aquest dijous un procés d'infracció contra el govern espanyol per no haver presentat els plans de gestió de conques hidrològiques dels rius de l'Estat tal com exigeix la legislació europea en matèria d'aigua. Un dels plans de conca que no s'han elaborat és el del riu Ebre. Si l'Estat no s'ajusta a les exigències de Brussel·les en un termini de dos mesos, l'executiu comunitari podria portar el cas als tribunals. A més de l'espanyol, la CE ha advertit altres onze estats membre, que tampoc van presentar els seus plans de gestió de les conques hidrològiques dins del termini establert, que s'acabava a finals de l'any passat. La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ha exigit al govern espanyol que apliqui el 'principi de precaució' i aturi les obres de regadiu més conflictives en execució a la conca de l'Ebre després de l'anunci de la Comissió Europea d'anunciar sancions a l'Estat per no haver elaborat els plans hidrològics de conca. El portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, ha remarcat que l'argument de Brussel•les coincideix amb els plantejaments dels antitransvasament, que reiteren la voluntat de l'executiu espanyol de tirar endavant unilateralment les grans obres de regadiu de la conca de l'Ebre, la posada en marxa dels quals impediria la fixació d'un cabal ambiental mínim per al tram final i el delta.

L'hospitalització del Borbó a Barcelona va costar 5.000 euros el dia

L'hospitalització del monarca espanyol Juan Carlos al Clínic de Barcelona va costar 25.000 euros, a raó de 5.000 euros el dia, que ja han estat facturats per l'hospital a la casa reial espanyola. La factura, que acabaran pagant tots els ciutadans de l'Estat, inclou el tancament total de la totalitat de la planta privada Barnaclínic, que conté 16 habitacions, però no els costos mèdics del tractament i la operació, que pagarà la sanitat pública en una combinació de pagament públic i privat insòlita i feta a mida pel Borbó. Per 'motius de seguretat' la Zarzuela va reservar les 16 habitacions de Barnaclínic, però només se'n van utilitzar 8, on van instal·lar-hi escortes, membres del cos militar que acompanya el monarca i el personal administratiu del rei. Ara correspon al Departament de Salut de la Generalitat fer els tràmits necessaris perquè els costos públics de l'hospitalització siguin a càrrec de la sanitat pública madrilenya, on viu el Borbó.

L'Estat desbloqueja la planta de tractament per als llots tòxics de Flix

El govern de l'Estat ha desbloquejat la negociació amb Ercros per a la construcció de la planta de tractament dels fangs tòxics del pantà de Flix. De fet, la societat estatal Acuamed i Ercros van anunciar ahir, amb un mateix comunicat conjunt, la signatura d'un acord per instal·lar la planta de tractament als terrenys del polígon electroquímic, tal com estava previst en el projecte de neteja de l'embassament. Segons el document, Ercros cedirà els seus terrenys «gratuïtament» durant el temps necessari per completar les obres. A banda, l'empresa també s'hauria compromès a cedir els terrenys per garantir l'execució de les obres dins o fora de les seues instal·lacions, però si aquestes no afecten l'activitat d'Ercros. De fet, fins ara aquest era un dels obstacles que dificultaven la instal·lació de la planta de tractament dins del recinte de la fàbrica, fins al punt que això havia retardat les obres prèvies a l'extracció dels fangs contaminats. En aquest sentit, les negociacions entre l'Estat i Ercros es van reprendre a principi d'any, davant la necessitat de començar les obres al pantà de Flix, adjudicades fa dos anys. El desacord també era per la situació de la depuradora i per l'ampliació de l'abocador del Racó de la Pubilla.