lo carrer del riu

lo carrer del riu

19 de setembre, 2008

L'Audiència Nacional obre diligències per la crema de retrats dels borbons el passat Onze de Setembre

L'Estado es rearma. Volen marcar territori de totes totes i això no s'acabarà aquí. Per quan vingui un altre juny... L'Audiència Nacional ha acordat obrir diligències per la crema de retrats dels borbons i banderes espanyoles i franceses al passeig del Born de Barcelona durant la celebració de la Diada. El departament d'Interior ha fet arribar les identificacions de diversos participants en la manifestació, tal com havia sol·licitat el fiscal en cap del tribunal, Javier Zaragoza, que considera que els fets constitueixen un delicte d'ultratge a Espanya i injúries greus a la corona.

Els Mossos d'Esquadra segueixen treballant en la identificació de la resta de participants en els fets dels quals encara no consta el nom. Amb les dades que ja han arribat a Madrid, la fiscalia començarà a citar els denunciats per declarar a l'Audiència Nacional.

La fiscalia va demanar a la conselleria d'Interior que proporcionés informació "amb la màxima urgència possible" sobre les actuacions realitzades pels Mossos d'Esquadra sobre la crema de retrats dels borbons i de banderes d'Espanya i de França al passeig del Born de Barcelona durant la celebració de la Diada Nacional.

El fiscal del tribunal, Javier Zaragoza, vol tenir proves que "acreditin la realització dels fets" que i facin possible la identificació dels "executors materials" d'aquests actes.

Música i parlaments per retre homenatge a Xirinacs

L'ex-senador Lluís Maria Xirinacs, que morí l'agost de l'any passat, rebrà un homenatge al Palau de la Música Catalana, el 13 d'octubre a les nou del vespre, en un acte amb actuacions musicals i diversos parlaments que durà per nom 'Xirinacs al Palau'. Els organitzadors han explicat que no busquen fer un homenatge nostàlgic i que, amb aquest motiu, han escollit una bona colla de grups d'estils ben diferents per animar els assistents.

L'actor Joel Joan, un dels organitzadors, ha explicat que el toc musical de l'acte el posarien els grups De Calaix, Maria del Mar Bonet, Feliu Ventura, Elèctrica Dharma, Obrint Pas, la Coral Sant Jordi, Joan Reig amb Refugi, Aramateix, At versaris, Manel Camp i Jaume Arnella. A l'acte, que durarà uns noranta minuts, hi intervindran també diverses personalitats per explicar qui va ser Xirinacs i quin era el seu compromís amb el país. En concret, parlaran l'historiador Oriol Junqueras; el periodista i escriptor Víctor Alexandre; el sacerdot i escriptor Josep Dalmau; l'activista Josep Guia; la doctora en filologia catalana, Rosa Calafat; el president del Servei de Participació i Sostenibilitat (PAS), Lluís Planes; i l'economista i president de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres. També s'hi projectarà un vídeo amb declaracions de diverses personalitats que han volgut mostrar el seu suport a Xirinacs, com Vicent Sanchis o Josep Cuní.

La Generalitat i els municipis catalans en àrees nuclears demanaran a l'Estat la revisió del pla PENTA i un simulacre d'emergència

El Govern i els ajuntaments de les àrees nuclears catalanes demanaran conjuntament a l'Estat que el pròxim 2009 es dugui a terme un simulacre general d'emergència nuclear, ja que fa més de 20 anys que no se'n fa cap, així com una actualització del Pla d'Emergències Nuclears de Tarragona (PENTA). Els alcaldes dels municipis propers a les centrals nuclears catalanes i el secretari general del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Boada, han acordat fer aquestes peticions al govern espanyol en el transcurs de la reunió que han mantingut aquest divendres, en la qual Boada ha explicat amb detall el protocol signat amb el Consell de Seguretat Nuclear (CSN).

VilaWeb/ElPunt: La Generalitat rebrà informació «immediata» dels incidents nuclears via correu electrònic. Per pixar-se de la rissa!!!

Oriol Junqueras: Virtuts pansides

En la confusa primera meitat del segle XX, Wittgenstein constatava que: "El llenguatge és un veritable laberint. Segons d'on véns, et saps orientar; però, sovint, si arribes a aquest mateix indret per un altre camí, ja no et retrobes mai més...". I, probablement, l'actual perplexitat de la societat catalana deriva de la manifesta incapacitat, que hem demostrat durant les darreres dècades, a l'hora de compartir un ventall de referents intel·lectuals, de seguir una trajectòria política col·lectiva i fer servir un vocabulari més o menys consensuat. La multiplicitat dels nostres orígens emocionals i ideològics hauria de ser extremadament enriquidora, però la manca d'un clar projecte de futur ens impedeix avançar en cap direcció concreta. Els nostres enemics són poderosos. De ben segur que Sèneca ens en felicitaria, atès que sabia que "sense uns adversaris adequats, les nostres virtuts es panseixen". I, certament, després de diversos segles d'experiència, l'Estat espanyol ha après a fer-nos por, a alimentar la nostra vanitat i a satisfer els nostres petits afanys de lucre... en dosis que cada vegada li resulten més barates. Tal com Newton va formular matemàticament, qualsevol cos en repòs o en moviment tendirà a mantenir-se en aquest estat, si no hi intervé cap altra força. I, sens dubte, les inèrcies psicològiques i sociològiques no en són pas una excepció. Ans al contrari. En aquest sentit, hauríem de tenir ben present que Stefan Zweig ja ens va advertir que "la mesura més segura de qualsevol força és la resistència que ha de vèncer"; i el mateix Wittgenstein va reblar el clau de la nostra pròpia responsabilitat, en assegurar que tan sols serà revolucionari "qui pugui revolucionar-se ell mateix".

Carod perd el control d'ERC a Tarragona pels pèls

Un estretíssim marge de 12 vots -195 contra 183- va donar ahir a la nit la presidència de la federació regional d'ERC al Camp de Tarragona a l'exalcalde de la Secuita Albert Pereira, al capdavant d'una candidatura renovadora i alhora crítica amb la direcció del partit els darrers anys, enfront d'Adam Manyé, que encapçalava una llista igualment renovadora però més afí a les tesis de l'expresident, Josep-Lluís Carod-Rovira. El congrés regional, que es va fer a Reus, va tenir un rècord de participació.

Tot just acabat de nomenar, l'exalcalde la Secuita -que també va veure aprovada la seva llista a la permanent- dibuixava un discurs de mà estesa, demanant sobretot als militants que no l'havien votat un marge de confiança.

Manyé, pel seu cantó, es posava «a disposició del nou president regional»: «Pereira ha de gestionar ara la victòria, té feina i li he desitjat els millors èxits».

VilaWeb/ElPunt: Reagrupament Independentista diu que no usarà la victòria de Tarragona amb finalitats partidistes

Un jutge crida a declarar un batlle per haver penjat l'estelada

Sant Martí de Tous, a l'Anoia, es va sumar a la campanya de la comissió 100 anys d'estelada El batlle de Sant Martí de Tous (Anoia), David Alquézar, va haver de declarar dilluns en un jutjat de Barcelona arran d'un recurs contenciós-administratiu que va interposar la delegació del govern espanyol a Barcelona perquè havia penjat l'estelada l'Onze de Setembre. El van acompanyar el secretari general del partit, Joan Ridao, i el de política municipal, Marc Sangles, que critica l'excés de zel de la delegació en un tema que diu que mai no ha generat conflictivitat a Catalunya. Sangles explica que la delegació es basa en un tecnicisme per impugnar la decisió del ple municipal de penjar l'estelada. El batlle explica que la moció va ser aprovada pel vots dels tres regidors d'ERC i amb les abstencions de CiU (3) i PSC (2). A més, argumenta que l'ajuntament és en obres i que per això no hi havia cap bandera als pals oficials, sinó que es va penjar l'estelada al balcó de darrera del consistori. Lamenta que es posin traves a un acord del plenari i espera que el recurs no tingui més conseqüències.

El Congrés Mundial de la Natura debatrà sobre la conservació del Delta de l'Ebre

El Congrés Mundial de la Natura, que se celebrarà del 5 al 12 d'octubre a Barcelona, tindrà com a un dels seus temes de debat la conservació de la conca i el Delta de l'Ebre. El debat ha estat proposat pel grup ecologista Mediterrània-CIE per promoure la conservació i el desenvolupament sostenible de la regió deltaica. L'entitat ha instat les administracions espanyoles i europees a rebutjar les mesures que afectin negativament els rius i les seves condicions ecològiques, com ara els transvasaments, alhora que ha demanat el suport de les organitzacions internacionals a les administracions espanyoles en la implementació de polítiques de protecció i conservació de l'Ebre i el Delta.