lo carrer del riu

lo carrer del riu

02 de juny, 2008

Les últimes pluges eleven el nivell dels embassaments del Ter-Llobregat al 53%

Les pluges del cap de setmana no han estat tan intenses com les de dies anteriors, encara que han contribuït a augmentar una mica més el nivell dels embassaments del sistema Ter-Llobregat, que abasteix d'aigua l'àrea de Barcelona i que ja freguen el 53 per cent de la seva capacitat.

Els cinc pantans d'aquestes conques acumulen a dia d'avui 323,54 hectòmetres cúbics, una mica menys que el nivell que presentaven fa just un any, quan estaven al 56,5 per cent de capacitat i atresoraven 346 hectòmetres cúbics, segons dades facilitades per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

En concret, l'embassament de Susqueda, el de més capacitat de Catalunya, es troba al 37 per cent, mentre que el de Sau està al 62,35; el de la Baells al 77,21; el de la Llosa del Cavall al 40 i el de Sant Ponç al 71,57.

Per la seva banda, el conjunt de pantans de les conques internes, que a principis d'abril van arribar a una situació crítica, han superat ja la meitat de la seva capacitat gràcies al maig més plujós dels últims vint-i-cinc anys, que ha deixat precipitacions abundants en bona part del territori i, sobretot, a la capçalera dels rius.

La recuperació dels embassaments permetrà a la Generalitat donar demà per superada la fase d'excepcionalitat 2 per la sequera, cosa que permetrà aixecar algunes restriccions en l'ús de l'aigua potable, com la prohibició d'omplir piscines o regar jardins.

Superada oficialment l'alerta per la sequera, el govern espanyol procedirà a derogar divendres que ve el decret llei que possibilita la prolongació del minitransvasament de l'Ebre a Barcelona.

Ridao vol que Esquerra reforci el col·lectiu en comptes dels lideratges carismàtics

Ridao 020608 CATr El portaveu d’ERC al Congrés i candidat a la secretaria general de la formació, Joan Ridao, aposta per reforçar el partit i deixar de banda els lideratges carismàtics, en una clara al·lusió a l’encara president d’Esquerra, Josep-Lluís Carod-Rovira. “Sense partit no hi ha gairebé res, ni Govern ni lideratges carismàtics”. Ridao també ha afirmat que espera que el congrés republicà sigui “clarificador” dels suports que disposen cadascun dels sectors que concorren a les primàries del dissabte.

A més, ha advertit Carod que "és el col·lectiu, l'organització, el partit, el que aconsegueix els objectius", i no únicament els lideratges carismàtics. Ridao advoca perquè el lideratge del partit "no estigui en mans dels representants a les institucions", i aposta per "reforçar el partit i separar clarament les esferes del partit de les de l'Executiu". En aquest sentit, Ridao ha obviat que l’aspirant a la presidència de la seva candidatura, Joan Puigcercós, aspira a ser el proper candidat republicà a la presidència de la Generalitat i, per tant, a entrar al Govern.

El portaveu republicà a la cambra baixa ha justificat la presència del partit al Govern al·legant que “no podem prometre a la gent una travessa al desert” i, per tant, “cal oferir alguns oasis”, com ara formar part de l’Executiu.

Marlaska ordena la retirada de la placa i el monòlit dedicats a l'etarra Pana a Hernani

L'Ajuntament d'Hernani haurà de retirar una placa i un monòlit d'homenatge a un membre d'ETA que van instal·lar al municipi l'any 1982. En una decisió sense precedents, el jutge de l'Audiència Nacional Fernando Grande-Marlaksa ha ordenat a l'alcaldessa, Marian Beitialarrangoitia, d'Acció Nacionalista Basca, eliminar qualsevol referència a l'etarra José Aristimuño, Pana, mort el 1981 en un enfrontament amb la policia, dels carrers del municipi. L'alcadessa ha declarat durant una hora i mitja a l'Audiència Nacional arran d'una querrella de l'associació Dignitat i Justícia. La regidora ha afirmat que, quan l'Ajuntament va col·locar els símbols, ella tenia 14 anys i que, des d'aleshores, cap grup municipal n'havia sol·licitat la retirada.

Carretero diu als militants que amenacen de dar-se de baixa que, a ERC, no hi sobra ningú

Un centenar de militants històrics d'ERC, integrants del grup de pressió 1 d'Abril, han dit que es donarien de baixa del partit, si la candidatura de Joan Carretero i Rut Carandell, Reagrupament.cat, no té representació a la nova executiva que es constituirà el 14 de juny. Carretero ha recordat que ERC havia de sumar idees i esforços, i que, per tant, ningú no havia d'amenaçar d'estripar el carnet. 'La nostra candidatura de cap manera no avala posicions com les d'aquest col·lectiu. De suports d'aquesta mena, no en volem', ha sentenciat.

Insinua que darrere el col·lectiu deu haver-hi una altra candidatura: 'Nosaltres recomanem a tots els membres d'RCat, i especialment als d'alguna altra candidatura que potser coneix millor el Col·lectiu 1 d'Abril, que recordin que, a ERC, no hi sobra ningú. Un centenar de militants no poden condicionar l'executiva del partit; això, ho hem de decidir entre tots.' El que és ell, continuarà militant al partit, sigui quin sigui el resultat del congrés.

Els ocells també porten matrícula espanyola

El ministre d'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, al·legava la setmana passada que el distintiu territorial de les matrícules dels cotxes s'ha encallat en l'oposició dels fabricants i "d'algunes comunitats autònomes". Mentrestant, a Catalunya no es poden matricular amb un distintiu propi ni els ocells: les anelles que s'utilitzen per marcar les aus que s'estudien científicament duen la inscripció espanyola, que diu, textualment: "Madrid. Ministerio de Medio Ambiente".

La Societat Catalana d'Anellament (SCA), nascuda fa 4 mesos, està impulsant una campanya per aconseguir anellar les aus amb un remitent català. L'objectiu de l'associació és que s'oficialitzi la possibilitat de marcar els ocells amb un anell metàl·lic on hi digui "Catalunya", un remitent que de moment només és utilitzat extraoficialment per alguns ornitòlegs.

Segons el vocal de la SCA Albert Roca, l'associació "no vol que es prohibeixi l'ús del remitent de Madrid, sinó que sigui lícit, de la mateixa manera, fer-ne ús del català a Catalunya".

Oposició de l'Institut Català d'Ornitologia

El punt de vista majoritari i oficial de l'Institut Català d'Ornitologia és totalment contrari. Segons la institució, l'anellament en català "posa en perill el prestigi científic de l'activitat a Catalunya perquè en un mateix territori s'utilitzen dos remitents" i es posiciona, en un principi, com a partidari d'un únic remitent espanyol. Tanmateix, la SCA ha sigut creada per membres de l'institut en desacord amb aquest punt de vista.

Estat i Generalitat tenen gairebé enllestida la derogació del decret d'abastiment d'aigua

El govern espanyol i la Generalitat tenen pràcticament enllestida la derogació del decret d'abastiment a Barcelona. La ministra de Medi Ambient, Medi Rural i Marí, Elena Espinosa, i el president de la Generalitat, José Montilla, han mantingut aquest cap de setmana múltiples converses en què, segons la ministra, han resolt ''tots els problemes''.

Espinosa 020608 CATr En roda de premsa a La Moncloa, Espinosa ha assegurat que la situació dels embassaments catalans demostra que les obres previstes al decret ''ja no tenen cap sentit''.

Espinosa ha fet aquestes manifestacions després de mantenir a Madrid una reunió amb el Comitè de Crisis dels regants del Tajo-Segura, als quals ha transmès que l'executiu espanyol està disposat a estudiar qualsevol transvasament a excepció del de l'Ebre.

A la reunió també hi ha assistit la vicepresidenta del govern espanyol, Maria Teresa Fernández de la Vega, que divendres va anunciar la derogació del decret d'abastiment el pròxim divendres si el nivell dels embassaments acredita que s'ha superat la situació d'excepcionalitat.

Espinosa ha apuntat aquest dilluns que les últimes dades de què disposa el seu ministeri assenyalen que les conques internes de Catalunya que abasteixen Barcelona ''s'estan recuperant'' i ja han assolit el 55% de la seva capacitat.

L'executiu espanyol, ha dit, espera donar una resposta definitiva sobre la derogació del decret ''en les pròximes hores'' després que al llarg d'aquest cap de setmana la ministra de Medi Ambient hagi mantingut ''bastantes converses'' telefòniques amb el president de la Generalitat, José Montilla.

Segons Espinosa, existeix la possibilitat que encara es produeixi alguna altra conversa en les pròximes hores, però el bon nivell d'entesa fa que ''potser no hi ha ni necessitat'' de fer la reunió prevista amb el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar. ''Amb trucades i correus han quedat resolts tots els problemes'', ha dit.

Les obres ja no són necessàries

Espinosa ha fet ús del text del decret per assenyalar que les obres del transvasament a Barcelona no es faran realitat. La ministra ha recordat que el text estipulava dues situacions que fan ''decaure automàticament'' el decret: el compliment dels 30 dies posteriors a l'entrada en funcionament de la dessaladora del Prat o la desaparició de les ''circumstàncies que en van motivar l'aprovació''.

''Si tenim aigua per a la població'', ha dit, ''automàticament no fa falta esperar a que entri en funcionament la dessaladora perquè decau la norma que tenim en vigor''. Per tant, segons Espinosa, les obres previstes 'no tenen cap sentit'' perquè ''eren el mecanisme per subsanar unes necessitats d'aigua''.