lo carrer del riu

lo carrer del riu

02 de juny, 2008

Els ocells també porten matrícula espanyola

El ministre d'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, al·legava la setmana passada que el distintiu territorial de les matrícules dels cotxes s'ha encallat en l'oposició dels fabricants i "d'algunes comunitats autònomes". Mentrestant, a Catalunya no es poden matricular amb un distintiu propi ni els ocells: les anelles que s'utilitzen per marcar les aus que s'estudien científicament duen la inscripció espanyola, que diu, textualment: "Madrid. Ministerio de Medio Ambiente".

La Societat Catalana d'Anellament (SCA), nascuda fa 4 mesos, està impulsant una campanya per aconseguir anellar les aus amb un remitent català. L'objectiu de l'associació és que s'oficialitzi la possibilitat de marcar els ocells amb un anell metàl·lic on hi digui "Catalunya", un remitent que de moment només és utilitzat extraoficialment per alguns ornitòlegs.

Segons el vocal de la SCA Albert Roca, l'associació "no vol que es prohibeixi l'ús del remitent de Madrid, sinó que sigui lícit, de la mateixa manera, fer-ne ús del català a Catalunya".

Oposició de l'Institut Català d'Ornitologia

El punt de vista majoritari i oficial de l'Institut Català d'Ornitologia és totalment contrari. Segons la institució, l'anellament en català "posa en perill el prestigi científic de l'activitat a Catalunya perquè en un mateix territori s'utilitzen dos remitents" i es posiciona, en un principi, com a partidari d'un únic remitent espanyol. Tanmateix, la SCA ha sigut creada per membres de l'institut en desacord amb aquest punt de vista.