lo carrer del riu

lo carrer del riu

02 de juny, 2008

Estat i Generalitat tenen gairebé enllestida la derogació del decret d'abastiment d'aigua

El govern espanyol i la Generalitat tenen pràcticament enllestida la derogació del decret d'abastiment a Barcelona. La ministra de Medi Ambient, Medi Rural i Marí, Elena Espinosa, i el president de la Generalitat, José Montilla, han mantingut aquest cap de setmana múltiples converses en què, segons la ministra, han resolt ''tots els problemes''.

Espinosa 020608 CATr En roda de premsa a La Moncloa, Espinosa ha assegurat que la situació dels embassaments catalans demostra que les obres previstes al decret ''ja no tenen cap sentit''.

Espinosa ha fet aquestes manifestacions després de mantenir a Madrid una reunió amb el Comitè de Crisis dels regants del Tajo-Segura, als quals ha transmès que l'executiu espanyol està disposat a estudiar qualsevol transvasament a excepció del de l'Ebre.

A la reunió també hi ha assistit la vicepresidenta del govern espanyol, Maria Teresa Fernández de la Vega, que divendres va anunciar la derogació del decret d'abastiment el pròxim divendres si el nivell dels embassaments acredita que s'ha superat la situació d'excepcionalitat.

Espinosa ha apuntat aquest dilluns que les últimes dades de què disposa el seu ministeri assenyalen que les conques internes de Catalunya que abasteixen Barcelona ''s'estan recuperant'' i ja han assolit el 55% de la seva capacitat.

L'executiu espanyol, ha dit, espera donar una resposta definitiva sobre la derogació del decret ''en les pròximes hores'' després que al llarg d'aquest cap de setmana la ministra de Medi Ambient hagi mantingut ''bastantes converses'' telefòniques amb el president de la Generalitat, José Montilla.

Segons Espinosa, existeix la possibilitat que encara es produeixi alguna altra conversa en les pròximes hores, però el bon nivell d'entesa fa que ''potser no hi ha ni necessitat'' de fer la reunió prevista amb el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar. ''Amb trucades i correus han quedat resolts tots els problemes'', ha dit.

Les obres ja no són necessàries

Espinosa ha fet ús del text del decret per assenyalar que les obres del transvasament a Barcelona no es faran realitat. La ministra ha recordat que el text estipulava dues situacions que fan ''decaure automàticament'' el decret: el compliment dels 30 dies posteriors a l'entrada en funcionament de la dessaladora del Prat o la desaparició de les ''circumstàncies que en van motivar l'aprovació''.

''Si tenim aigua per a la població'', ha dit, ''automàticament no fa falta esperar a que entri en funcionament la dessaladora perquè decau la norma que tenim en vigor''. Per tant, segons Espinosa, les obres previstes 'no tenen cap sentit'' perquè ''eren el mecanisme per subsanar unes necessitats d'aigua''.