lo carrer del riu

lo carrer del riu

12 de desembre, 2007

Barça 3 - Stuttgart 1

Puyal 121207 El Barcelona ha resol l'últim tràmit que li quedava a la primera fase de la Lliga de Campions al remuntar el gol inicial de l'Stuttgart i imposar-se després amb facilitat (3-1). Amb el Barça com a líder indiscutible de grup i l'Stuttgart eliminat, la intranscendente trobada al Camp Nou havia de servir al conjunt blaugrana per a preparar els dos pròxims compromisos a la lliga davant el València i el Real Madrid.

Sobirania i Progrés arriba a les 20.000 adhesions

La Plataforma Sobirania i Progrés, que es presentà al públic ara fa un any i escaig, ha superat aquesta setmana la xifra de 20.000 adherits i adherides. Un èxit assolit en un espai tan curt de temps que només fa que reforçar la confiança i il·lusió en el projecte posat en marxa el 4 d'octubre de 2006, i que feliçment arriba una setmana i escaig després de l'èxit de la manifestació sobiranista del passat 1 de desembre, recolzada per la Plataforma Sobirania i Progrés.

Aquest és sens dubte un premi a la feina ben feta, conscients que el moment polític i social ha anat a favor. El fracàs de la reforma estatutària, la ràpida revelació de les insuficiències del nou Estatut i l'espectacular esclat de les deficiències infrastructurals al Principat de Catalunya (producte de la deixadesa dels successius Governs espanyols en aquesta matèria) han resultat en un augment de la presència sobiranista sense precedents a la història més recent del nostre país. Tant al carrer, com als mitjans, com a la premsa, com fins i tot als cercles econòmics, es constata que el debat a l'entorn de la sobirania i de les oportunitats que aquesta ofereix ha passat en menys d'un any a ocupar un lloc central. La independència, per primera vegada en segles, és a l'agenda política d'aquest país. Sobirania i Progrés s'emmarca dins aquesta eclosió del sobiranisme català. Les 20.000 adhesions rebudes durant aquest any d'ascens de l'independentisme la confirmen com un actor central del procés en l'àmbit de la societat civil.

Manifestació 18 febrer 2006

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre assegura l'aigua per tot el 2008

La sequera que afecta bona part de l'Estat també ha minvat les reserves a la conca hidrogràfica de l'Ebre. Aquest fet ha obligat la Comissió Permanent de Seguiment de la Sequera a l'Ebre, un òrgan creat enguany reunit la setmana passada a Saragossa, a dictar un seguit de mesures d'estalvi a bona part de la conca, i a recomanar als ajuntaments que, «en mostra de solidaritat amb la resta d'usuaris», també fomentin campanyes d'estalvi. De tota manera, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) no està especialment preocupada, ja que ha garantit l'abastiment d'aigua d'ús domèstic tot el 2008.

De fet, entre el setembre i el novembre, l'Instituto Nacional de Meteorología va constatar que la pluviometria en un 65% de la conca ha estat «molt per sota» de la mitjana habitual: a l'Aragó, per exemple, les pluges entre maig i octubre van ser les més escarransides de l'última dècada. Tot això ha fet que estiguin en situació d'emergència diverses subconques, tant en trams de rius no regulats –com el Segre o la Noguera Ribagorçana–, com en trams amb embassaments, com el sistema Oliana-Rialb o el Canal d'Aragó i Catalunya.

L'embassament de Mequinensa –a la meitat de capacitat que l'any passat– també es troba en alerta. Ahir mateix, el cabal de l'Ebre al pas per Ascó era de 124,5 m³/s, 40 menys que ara fa un any, mentre que a Tortosa era de 94,1 –sis per sota del cabal mínim fixat en el pla de conca–, quan la mitjana del novembre va ser de 130,18 m³, després que el dia 8 n'arribessin a baixar 850,9 arran del darrer gran desembassament.

L'Estat no autoritzarà la instal·lació de parcs eòlics marins davant del Delta

El projecte de l'empresa Capital Energy per construir un parc eòlic marí amb 144 aerogeneradors davant la costa del Delta podria estar tocat de mort. Segons una proposta conjunta del Ministeri de Medi Ambient i del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç, un 40% del litoral de l'Estat espanyol seria apte per a la construcció de parcs eòlics marins, però la franja de la costa catalana exclou expressament la zona del Delta. Segons aquest estudi, la franja del litoral de Catalunya apta per a la instal·lació d'aerogeneradors aniria des de Tarragona fins a la Selva, però caldria posar moltes limitacions als parcs programats a vuit quilòmetres de la costa, així com als projectats al delta de l'Ebre, al cap de Creus i al delta del Llobregat.

Huguet diu que Catalunya està sortint del somni creat per Jordi Pujol

El Conseller d'Empresa, Universitat i Innovació de la Generalitat, Josep Huguet, ha dit avui que "Jordi Pujol era un gran home que tenia la capacitat de fer-nos somniar, però ens hem despertat i la realitat és molt crua".

En una entrevista concedida a EFE en el fòrum empresarial catalano-egipci, que se celebra aquests dies al Caire, Huguet ha explicat que en els últims tres anys Catalunya ha sortit d'un somni i ha caigut el gran mite del sacrifici del catalanisme polític.

En opinió del conseller, ha caigut el principi sobre el qual es van sustentar els més de 20 anys de govern de Jordi Pujol: sacrificar el progrés de Catalunya en benefici de la modernització d'Espanya, tot esperant la retribució en el futur.

Segons Huguet, el resultat és que Espanya s'ha modernitzat i Madrid ha avançat a Barcelona, en el que suposa "l'únic cas europeu en el qual la capital política substitueix a l'econòmica, una fet que no ha passat ni amb Frankfurt ni amb Milà". "Hem modernitzat Espanya, però no ens ho han agraït. El mite cau. Estem sortint d'un somni", ha afegit.

El Suprem declara "improcedent en aquest moment" l'embargament de les 'herriko tabernes' de Batasuna

La Sala 61 del Tribunal Suprem que s'encarrega de l'aplicació del procés d'il·legalització de Batasuna, ha acordat per unanimitat desestimar, de moment, l'embargament de les herriko tabernes de la formació abertzale.

Després de reunir-se aquest matí, els magistrats han fet pública una interlocutòria (sentència que no és final ni definitiva) en què apunten que, segons els preceptes de la llei Hipotecària i la llei d'enjudiciament civil "en aquest moment" és "improcedent decretar l'embargament de les anomenades herriko tabernes".

La resolució, afegeixen, s'adopta "sense perjudici" que les parts executants -l'advocat de l'estat i la fiscalia- puguin exercir les accions per tal d'aclarir quins són els autèntics titulars de les herriko tabernes.

Solbes diu que encara existeixen "dificultats metodològiques" que impossibiliten la publicació de les balances fiscals

El vicepresident econòmic del govern espanyol, Pedro Solbes, ha assegurat aquest dimecres que encara existeixen "dificultats metodològiques" que impedeixen que l'executiu espanyol faci públiques les balances fiscals, perquè tot i que els experts "s'han posat d'acord" en els dos sistemes de càlcul (el de fluxos monetaris i el de càrrega-benefici) "això no vol dir que el grup de treball hagi acabat tota la seva tasca".

Segons el vicepresident, a l'entorn de les balances fiscals existeix un treball "realment complex", i fins ara s'ha aconseguit "recopilar la informació estadística territorialitzada" que ha permès que investigadors privats hagin fet una primer estudi "prenent en consideració determinats punts de vista".

Malgrat tot, "creiem que quan l'administració central publiqui aquestes xifres, han de tenir totes les garanties que s'han pres en consideració tots els elements, que es poden tornar a publicar de forma periòdica, i que responen al contingut d'una estadística oficial", ha afirmat.

Benissanet tractarà l'aigua del riu amb clor per evitar l'entrada del musclo zebrat al sistema de reg

Los experiments amb...graciosa !!! La Comunitat de Regants de Benissanet serà l'encarregada de dur a terme una prova pilot per evitar l'entrada de larves i adults del musclo zebrat als sistemes de regadiu. En concret, la solució que s'aplicarà serà la instal·lació d'una bomba injectora que s'encarregarà de clorar l'aigua del riu Ebre en el moment de la captació. Aquest sistema, proposat en un estudi que ha dut a terme el Consorci de Serveis Agroambientals del Baix Ebre i el Montsià (CODE), és el més econòmic i permet esterilitzar l'aigua abans que entri al sistema de reg. L'objectiu és fer la instal·lació aquest hivern per començar a aplicar aquest sistema la pròxima primavera i fer-ne un seguiment durant tot un any. Si el sistema funciona, es podria aplicar a la vintena d'instal·lacions de regadiu que hi ha a la Ribera d'Ebre.

Pere Aragonès s'incorpora a l'executiva d'Esquerra

El fins ara portaveu nacional de les JERC, Pere Aragonès, s'incorporarà a l'Executiva Nacional d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), si així ho aprova el Consell Nacional que es farà aquest dissabte a Bellpuig.

Aragonès retorna així a la direcció de la formació republicana, càrrec que va haver d'abandonar fa un mes en ser rellevat al capdavant de les joventuts del partit per Gerard Coca durant el XXI Congrés Nacional de les JERC. Segons els estatuts del partit, el portaveu nacional de les joventuts és membre nat de la direcció d'ERC.

Mor l'artista Josep Guinovart als 80 anys

El pintor, dibuixant i gravador català Josep Guinovart i Bertran ha mort als 80 anys a l'Hospital de Barcelona.

Guinovart, després de realitzar els seus estudis a l'escola Llotja i en el Foment d'Arts Decoratives de Barcelona, va guanyar una beca l'any 1953 de l'Institut Francès per a realitzar un viatge a París de cinc mesos.

A la seva tornada a Barcelona i després d'una temporada treballant en il·lustracions i decorats escenogràfics, cap a l'any 1957 va iniciar una decantació cap a l'art abstracte, la seva obra poc convencional, utilitza elements tridimensionals gairebé constantment a les seves obres, la majoria també de gran format.

L'any 1994 es va inaugurar un Museu a Agramunt dedicat a la seva obra, població a la qual havia nascut la seva mare i a la que ell sempre ha estat vinculat.

Viquipèdia: Josep Guinovart i Bertran

Per això vull la independència.cat

Per això vull la independència.cat