lo carrer del riu

lo carrer del riu

12 de desembre, 2007

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre assegura l'aigua per tot el 2008

La sequera que afecta bona part de l'Estat també ha minvat les reserves a la conca hidrogràfica de l'Ebre. Aquest fet ha obligat la Comissió Permanent de Seguiment de la Sequera a l'Ebre, un òrgan creat enguany reunit la setmana passada a Saragossa, a dictar un seguit de mesures d'estalvi a bona part de la conca, i a recomanar als ajuntaments que, «en mostra de solidaritat amb la resta d'usuaris», també fomentin campanyes d'estalvi. De tota manera, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) no està especialment preocupada, ja que ha garantit l'abastiment d'aigua d'ús domèstic tot el 2008.

De fet, entre el setembre i el novembre, l'Instituto Nacional de Meteorología va constatar que la pluviometria en un 65% de la conca ha estat «molt per sota» de la mitjana habitual: a l'Aragó, per exemple, les pluges entre maig i octubre van ser les més escarransides de l'última dècada. Tot això ha fet que estiguin en situació d'emergència diverses subconques, tant en trams de rius no regulats –com el Segre o la Noguera Ribagorçana–, com en trams amb embassaments, com el sistema Oliana-Rialb o el Canal d'Aragó i Catalunya.

L'embassament de Mequinensa –a la meitat de capacitat que l'any passat– també es troba en alerta. Ahir mateix, el cabal de l'Ebre al pas per Ascó era de 124,5 m³/s, 40 menys que ara fa un any, mentre que a Tortosa era de 94,1 –sis per sota del cabal mínim fixat en el pla de conca–, quan la mitjana del novembre va ser de 130,18 m³, després que el dia 8 n'arribessin a baixar 850,9 arran del darrer gran desembassament.