lo carrer del riu

lo carrer del riu

27 de maig, 2010

La URV aclareix que no ha pres cap posició ni a favor ni en contra de la candidatura d'Ascó a l'MTC

La Universitat Rovira i Virgili no ha donat cap suport institucional a la candidatura d'Ascó a rebre el magatzem temporal centralitzat de residus nuclears. Així ho va voler deixar clar ahir la institució després de la presentació d'un manifest contrari a la instal·lació promogut per professors a títol individual, que precisament volien desmentir que la URV hi sigui favorable, com havia donat a entendre l'alcalde. El text l'han signat uns 650 integrants de la comunitat universitària entre docents, alumnes i personal.

«La URV no ha pres cap posició, perquè qui podria fer-ho és el consell de govern o el claustre, ni tan sols el rector, i això no ha succeït ni està previst.» Així de rotundes es mostraven ahir fonts oficials de la institució, que sí que admetien que l'Ajuntament «s'ha adreçat per escrit al rector, que li ha contestat també per escrit», demanant-li en va que prengués una posició. «És cert que la URV va assistir a una sessió informativa a Ascó i que col·laborem en el desmantellament de Vandellòs I», reconeixen. I de la mateixa manera indiquen: «Tenim especialistes que estan a disposició de les administracions per col·laborar si cal avaluar avantatges i inconvenients, perquè el nostre paper ha de ser posar llum a les coses, però no prendre decisions que no ens toquen.»

Acords amb universitats

L'aclariment va arribar després que els professors Sergi Saladié i Josep Sánchez Cervelló presentessin el manifest contrari que precisament han redactat. Hi denuncien «l'intent de signar suposats acords tecnològics del lobby elèctric i del poder polític amb diverses universitats de l'Estat, entre elles la URV, amb què pretenen avalar la instal·lació del cementiri nuclear en un lloc incert, però amb moltes probabilitats que recaigui a Ascó». «Arran d'aquests rumors, animem que es continuï la investigació amb Enresa per rebaixar la perillositat en el desmantellament de Vandellòs I, però una altra cosa és donar un aval perquè vingui un suposat centre tecnològic a canvi del cementiri», puntualitzava Saladié. I és que els opositors mantenen que aquest centre «tampoc és segur que s'acabi fent, ja que el que volen és col·locar els residus». I, en cas que es fes, «amb tota probabilitat seria a Vandellòs, i no a Ascó».

Suport transversal

Els impulsors, a més, volen desmentir amb el manifest que la universitat doni suport a l'MTC. «L'Ajuntament d'Ascó intenta atribuir-se uns suports que no són reals pel simple fet d'assistir a un acte informatiu, quan la URV no ha pres posició, ni ho farà, com a institució, tot i que sí que hi ha un grup de professors que ens hi oposem», denunciava Saladié. Des de principi d'abril, ja han signat el text 92 professors, 48 membres del personal d'administració i serveis i 508 estudiants de gairebé tots els departaments i facultats, «incloent-hi àrees tecnològiques, científiques i sanitàries», recordaven els impulsors, amb què volen posar fi també al fet que es vulgui defensar l'arribada del cementiri nuclear «amb la coartada de la investigació». Això sí, queden lluny de mobilitzar els 12.000 alumnes, 1.100 professors i 500 de personal PAS que hi ha a la URV.

A més de raons socioeconòmiques –asseguren que no portarà cap empresa extra, ans al contrari, farà despoblar més el territori–, els opositors també esgrimeixen crítiques al procés de selecció, i fins i tot raons polítiques i bèl·liques, ja que la zona «ha estat lloc històric de conflictes els dos darrers segles». «L'administració és la culpable de la mala planificació del territori, i no en volem ser còmplices, perquè la nuclear té capacitat de comprar consciències i subvertir l'ordre de les coses», lamentava Sánchez Cervelló.

el blog de la CANC: COMUNICAT DE PREMSA: Un centenar de professors de la Universitat Rovira i Virgili signen un manifest contra el cementiri nuclear a Ascó

La IP pel referèndum nacional rep el suport del Sinn Féin, l'NVA de Flandes i el Parti Québécois

Més de 7.000 catalans ja han donat suport a la iniciativa La IP pel referèndum nacional sobre la independència continua sumant suports. Aquests dies els promotors de la IP, impulsada per Uriel Bertran i Alfons López Tena i que ja compta amb més de 7.000 catalans que hi donen suport, han rebut el suport internacional del Sinn Féin d’Irlanda, que en aquest moment és la primera força política d’Irlanda del Nord, de l’NVA de Flandes, que les enquestes situen com a guanyador de les properes eleccions a Flandes i del Parti Québécois, el partit amb més suport del Quebec actualment. Edgardo M. Vázquez-Rivera, assessor de la campanya de Barack Obama, també defensa el dret d'autodeterminació i dóna suport a la IP.

Cas Pretòria: Els socialistes imputats confiaven que una victòria de Mas els beneficiaria

'Luigi' i Bartomeu Muñoz es lamentaven que Montilla no els donava 'res' El suposat membre de la trama Pretòria, Luis Garcia 'Luigi', i l'alcalde de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz, confiaven que una victòria del president de CiU, Artur Mas, a les pròximes eleccions al Parlament els beneficiaria en les seves operacions. Segons es desprèn en una de les converses enregistrades al març del 2009, ambdós estan d'acord amb què 'Montilla no els dóna res i el millor que pot passar és que guanyi Mas', perquè, sostenen, donaria 'més coses'. Aquesta frase, recollida al sumari del cas Pretòria, venia arran de l'oferiment que Luigi volia fer a El Corte Inglés perquè construís un centre comercial al camp de futbol, una 'idea genial', segons Luis Garcia.

Els sindicats convocaran una vaga general si el Govern espanyol aprova la reforma laboral sense consens

Els dos sindicats majoritaris, CCOO i UGT, han presentat aquest dijous un document d'alternatives i propostes sindicals per la reforma laboral que vol fer el Govern espanyol. Però, en aquest document també s'adverteix que si el Govern aprova les retallades de sou o mesures que ells considerin perjudicials per als treballadors, convocaran una vaga general. Textualment, el text sindical especifica que "amb l'actual escenari socio-econòmic, marcat per les retallades socials decidides pel govern, i davant de qualsevol mena de reforma del mercat de treball perjudicial per als drets dels treballadors, les Confederacions Sindicals de CCOO i UGT i, en el marc de l'actual procés de mobilitzacions, procediran a la convocatòria d'una vaga general". El secretari general de UGT, Cándido Méndez, ha aclarat que aniran a la vaga general si hi ha "qualsevol decisió legal que suposi un retrocés o retallada dels drets laborals a nivell individual o col·lectiu".

Aquest avís al president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, arriba el mateix dia que el Ple del Congrés hagi aprovat per un sol vot el decret llei amb les retallades de sou als funcionaris (de fins al 7%) i la congelació de les pensions. Pel secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, aquest suport del Congrés al decret llei fa "més difícil" la negociació "perquè restringeix les possibilitats d'actuació en camps importants que ja estaven bastant tocats".

El TC retroba la unanimitat per no declarar-se incompetent amb l'Estatut

Tots els magistrats han aconseguit posar-se d'acord i respondre ràpidament la petició de la cambra catalana El Tribunal Constitucional espanyol (TC) ha rebutjat declarar-se incompetent com li demanava el Parlament de Catalunya en una carta que li va fer arribar aquest dimecres. Tan bon punt han rebut la missiva, els magistrats reunits en ple han acordat unir l'escrit a les actuacions sobre l'Estatut i emparar-se en l'article 17.2 de la Llei Orgànica del TC espanyol per desestimar la proposta. L'alt tribunal emet vuit providències on rebutja la petició, una per cadascun dels set recursos presentats contra l'Estatut i una altra per desestimar la proposta en el mateix sentit que li va fer arribar els serveis jurídics de la Generalitat de Catalunya.

VilaWeb: El TC refusa de declarar-se incompetent per resoldre sobre l'estatut

elPeriódico: El TC rebutja declarar-se incompetent per sentenciar l'Estatut

laVanguardia: La presidenta del TC da por seguro que habrá una sentencia sobre el Estatut antes del verano

Una cinquantena de persones participen en un simulacre a la fàbrica química d'Ercros

La fàbrica química d'Ercros a Flix va fer ahir al matí, amb resultat satisfactori, un simulacre d'emergència de categoria 3, que correspon als accidents amb repercussió greu a l'interior i a l'exterior del centre, tant per a les persones com per al medi ambient. En el simulacre van intervenir directament 47 persones, 31 de les quals formen part de la plantilla de l'empresa. I va consistir a simular el trencament de la canonada que duu el clor a la planta d'àcid clorhídric i la formació d'un núvol de clor.