lo carrer del riu

lo carrer del riu

14 de desembre, 2009

Catalunya comença a preparar el 28-F i 'la gran onada' del 25 d'abril

La consulta sobre la independència celebrada el 13 de setembre a Arenys de Munt ha portat a que aquest cap de setmana 167 municipis més hagin preguntat per primera vegada als ciutadans si està d'acord que 'Catalunya sigui un Estat de dret, independent i social, integrat a la Unió Europea. L’endemà de l’esperat 13D, les comissions organitzadores reprenen la tasca d’organitzar les properes onades de consultes previstes pel 28 de febrer i el 25 d’abril, quan les consultes arribaran a grans ciutats com Girona, Manresa o Barcelona.

L'alcalde d'Arenys de Munt presenta una ILP perquè hi hagi un referèndum vinculant a Catalunya

L'alcalde d'Arenys de Munt i un dels portaveus de la Coordinadora Nacional de Consultes, Carles Móra, ha afirmat aquest dilluns que «es veu amb la força moral de presentar una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) perquè hi hagi un referèndum vinculant» a tot Catalunya el 25 d'abril del 2010. Així ho ha dit després de lliurar al Parlament a títol personal una proposició de llei per començar, si la Mesa del Parlament l'accepta, la recollida de signatures de la ILP. Així mateix, Móra ha negat que hi hagi desunió en el si de la Coordinadora Nacional de Consultes.

Avui: L'alcalde d'Arenys de Munt presenta una ILP perquè hi hagi un referèndum vinculant

Puigcercós es desmarca de la ILP per celebrar un referèndum vinculant el 25 d'abril

El president d'Esquerra Republicana, Joan Puigcercós, s'ha mostrat refractari a presentar una iniciativa legislativa popular (ILP) al Parlament de Catalunya per a un referèndum a nivell català per al pròxim 25 d'abril, desmarcant-se així de la proposta feta ahir per Carles Móra i d'altres responsables de la coordinadora nacional, que a títol individual tenen previst entrar aquest matí a la cambra catalana per fer la proposta. En una entrevista a TV3, Puigcercós ha dit que el resultat de les consultes no han de fer perdre de vista que encara s'ha de dur a terme 'un debat'. El president d'Esquerra creu que fins que no es conegui la sentència del Tribunal Constitucional no serà el moment de prendre cap decisió.

Bertran demana 'no espatllar la il·lusió de gairebé 200.000 persones'

Uriel Bertran 141209 CATr

Un dels portaveus de la Coordinadora Nacional per la Consulta sobre la Independència, Uriel Bertran, ha fet una crida a 'no espatllar la il·lusió de gairebé 200.000 persones' després que s'hagin obert esquerdes entre l'organització. Bertran creu que 'no s'ha de malbaratar tot el capital polític amb discussions que no venen al cas'. A més, ha negat que vulgui formar un nou partit polític, com ha afirmat aquest matí a Catalunya Ràdio l'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Móra, motiu pel qual el director executiu d'Osona Decideix, Alfons López Tena ha criticat l'acció de la Coordinadora, en veure-hi interessos de promoció política d'alguns dels seus membres.

Els observadors internacionals remarquen 'la lliçó de gran democràcia' dels catalans

Properament emetran un informe per recomanar millores de cara a les consultes del febrer i l'abril La delegació d'observadors internacionals que van intervenir durant la jornada de votació sobre la independència de Catalunya, han destacat que aquest diumenge es va donar una 'lliçó de democràcia' a Catalunya. Així ho ha dit el líder del partit IRS (Independència República de Sardenya), Gavino Sale, qui ha declarat que 'el nucli fonamental i filosòfic del dret a l'autodeterminació no pressuposa cap autorització de l'estat central'. Mentre, Daniel Turp, vicepresident del Partit Quebequès, ha ressaltat 'l'honestedat i el caràcter democràtic del referèndum'. Assegura que 'el clima general de la consulta era de convivència i que els catalans que van anar als col·legis electorals semblaven contents de tenir la possibilitat d'expressar la seva opinió del estatus polític de Catalunya'.

Notable ressò a la premsa internacional de la victòria esclatant del 'Sí'

La premsa internacional desplaçada aquest cap de setmana a Catalunya s'ha fet avui un notable ressò dels 200.000 votants que van participar en el referèndum sobiranista d'ahir i de l'ampli suport popular que va aconseguir el Sí i el fet que la consulta no fos vinculant.

BBC: Spain's Catalonia region in symbolic independence vote

Le Monde: Le oui "informel" des Catalans à l'indépendance

Le Figaro: Référendum symbolique sur l'indépendance catalane

20 minutes: Des Catalans peu mobilisés

RAI: Referendum informale sull'indipendenza della Catalogna: vince il si'

Focus: Volksabstimmung – Mehrheit stimmt für Unabhängigkeit von Spanien

Die Zeit: Katalanen votieren für Unabhängigkeit

Euronews: Separatists step up Catalan autonomy drive

EITB: El "sí" arrasa en Cataluña, pero la participación no llega al 30%

Gara: Gran satisfacción de los promotores por el 30% de participación

Marianne2: L'indépendance plébiscitée en Catalogne

Els germans Centelles exigeixen disculpes a Puigcercós i neguen un "xantatge" d'Hisenda

Els germans Centelles exigeixen disculpes al president d'ERC, Joan Puigcercós, i neguen que hagin patit un "xantatge" d'Hisenda per tal que donessin l'arxiu fotogràfic d'Agustí Centelles al Ministeri de Cultura.

Els fills de l'il·lustre fotògraf remarquen que disposen dels certificats que acrediten tenir en regla els pagaments. A través d'un comunicat emès aquest dilluns al migdia, demanen a Puigcercós que es disculpi públicament.

En declaracions, Octavi Centelles ha assegurat que no tenen cap intenció de repensar-se la seva decisió. Els dos germans han presentat aquest dilluns a Reus una exposició amb imatges del seu pare, acte en el qual han declinat fer cap comentari al respecte.

Neu a Miravet

De manera tímida, com qui no gosa, la neu ha aparegut aquesta tarda a Miravet. En podrem gaudir demà matí? Desembre que arribes
amb Sant Nicolau,
la neu que tu portes
fa el cim més suau. (Miquel Martí i Pol)