lo carrer del riu

lo carrer del riu

08 d’abril, 2008

Els batlles d'ERC a les Terres de l'Ebre demanen la dimissió de Baltasar

Catorze alcaldes d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a les Terres de l'Ebre i quatre més que és previst que ho siguin, d'acord amb els pactes municipals, han demanat la dimissió del conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, per la manca de planificació i de transparència, i també pel poc diàleg i consens amb el territori. Ho han expressat en un manifest, en què també s'oposen als transvasaments de l'Ebre i del Segre i a interconnexió de xarxes.

Manifest: Alcaldes amb el compromís per l'Ebre

Signatures: Gervasi Aspa, alcalde de Deltebre; Paco Gas, alcalde de Roquetes; Jordi Monclús, alcalde de Benifallet; Dani Andreu, alcalde de l’Aldea; Alfons Montserrat, alcalde d’Alcanar; Lluís Fernàndez, alcalde de Freginals; Lluís Millan, alcalde d’Ulldecona; Fidel Ciurana, alcalde de Benissanet; Pere Muñoz, alcalde de Flix; Toni Borrell, alcalde de Miravet; Joan Josep Duran, alcalde de Móra d’Ebre; Bernat Pellisa, alcalde de Rasquera; Sebastià Frixach, alcalde de Corbera d’Ebre; Carme Pelejà, alcaldessa de la Fatarella; Ferran Cid, proper alcalde del Perelló; Lino Bertran, proper alcalde de Xerta; Ester Martí, propera alcaldessa de la Galera; Francesc Fidel, proper alcalde de Bot.

Així mateix, reclamen un pacte nacional de l'aigua, amb la implicació de tots els agents socials.

VilaWeb/ElPunt: El govern aposta pel transvasament del Segre comprant l'aigua als regants de l'Urgell

La Comissió Local d'Informació d'Ascó es reunirà demà al municipi amb motiu de l'incident a la central nuclear

El Ministeri d'Indústria ha recollit la sol·licitud de l'alcalde d'Ascó, Rafael Vidal, i ha convocat per al pròxim dimecres 9 d'abril a les cinc de la tarda una reunió extraordinària al mateix ajuntament d'Ascó de la Comissió Local d'Informació d'Ascó (CLI), amb motiu del succés ocorregut a la Central Nuclear del municipi, notificat el passat dissabte pel Consell de Seguretat Nuclear (CSN). La reunió comptarà amb l'assistència de tots els membres de la CLI de la zona, en la qual s'hi inclouen en alcaldes pertanyents a l'Associació de Municipis d'Àrees Nuclears (AMAC). Així, hi seran presents alcaldes de nou municipis de la Ribera d'Ebre, dos de la Terra Alta i dos del Priorat.

Greenpeace acusa el CSN de minimitzar i amagar informació sobre l'incident d'Ascó El grup ecologista Greenpeace ha considerat l'informe explicatiu emès pel Consell de Seguretat Nuclear (CSN) un document 'simplista i mancat de rigor' en els seus càlculs sobre la radioactivitat alliberada, a més d'assegurar que 'no aporta explicacions convincents' sobre la causa de la fuita de radioactivitat a l'exterior de la central nuclear d'Ascó. Greenpeace ha manifestat que el CSN intenta 'minimitzar la gravetat' de l'incident, contribuint així a 'encobrir les males pràctiques i la pèssima cultura de seguretat de la central nuclear d'Ascó'. Els ecologistes han acusat al consell de 'manca de transparència' i de 'poca claredat' en les seves explicacions sobre l'incident.

La coordinadora Tanquem les Nuclears demana una revisió sanitària del personal per la fuita de la central d'Ascó El grup ecologista Tanquem les Nuclears-Coordinadora per una Nova Cultura de l'Energia (TLN-NCE) ha demanat una 'informació exhaustiva' i una revisió sanitària dels treballadors i altres persones que puguin haver resultat afectats per la fuita radioactiva de la central d'Ascó, després de la classificació provisional de l'incident com de nivell 1. Els ecologistes creuen que la nota explicativa emesa pel Consell de Seguretat Nuclear (CSN), en què es classifica el succés de la central d'Ascó com de INES 1, 'lluny de dissipar la preocupació pel succés', dóna lloc a interrogants sobre la 'confusa cronologia dels successos'. Els ecologistes també critiquen la manca de 'dades fiables'.

Ecologistes en Acció denuncia que Ascó va rebre una visita d'escolars el dia en què es va donar a conèixer la fuita radioactiva La Central Nuclear d'Ascó va rebre la visita d'un grup d'escolars divendres passat, 4 d'abril, dia en què es va conèixer que el seu grup I havia patit una fuita de partícules radioactives mesos enrere, segons ha fet públic Ecologistes en Acció de Catalunya a partir del testimoni de la mare d'un dels estudiants. L'entitat considera 'del tot inadmissible' que els responsables de la CN no avisessin l'escola amb l'antelació corresponent i cancel·lessin la visita. D'altra banda, Ecologistes en Acció ha recordat que van sol·licitar una visita guiada a la CN que s'havia de dur a terme el dia 17 de desembre del 2007, però que els responsables la van cancel·lar.

VilaWeb/ElPunt: Ascó I va permetre la visita d'un grup d'escolars tot i conèixer l'abast de la fuita

El Congrés Internacional 'la Batalla de l'Ebre' acollirà més de trenta historiadors i 3.000 assistents a Móra d'Ebre

Móra d'Ebre acollirà aquest estiu el Congrés Internacional sobre la Batalla de l'Ebre, on es preveu que hi participin més de trenta historiadors i hi assisteixin fins a 3.000 persones. Enguany se celebrarà el setantè aniversari d'aquest enfrontament històric que va ser l'última gran batalla abans de que s'acabés la Guerra Civil. Aquest dimarts, el Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació ha signat a Tarragona, un conveni amb la Universitat Rovira i Virgili i l'entitat Terra de Germanor, en el que fa una aportació de 75.000 euros per a l'organització d'aquest congrés de caire internacional que té per objectiu la recuperació de la memòria històrica del territori. VilaWeb/ElPunt: Commemoraran els 70 anys de la Batalla de l'Ebre amb un congrés internacional

L'Ajuntament de Tortosa presenta un estudi que recull l'opinió dels joves sobre l'estat del riu Ebre

L'Ajuntament de Tortosa ha presentat aquest matí un estudi que recull les opinions del jovent ebrenc sobre l'actual estat del riu Ebre. L'estudi, realitzat a partir d'una enquesta feta a una setantena de joves el passat mes d'octubre durant la celebració de la piraguada de Xerta a Tortosa, forma part del projecte 'Jove, com veus l'Ebre? Com veus el futur?', iniciativa endegada per l'àrea de Joventut de l'ajuntament tortosí. De l'estudi se n'ha extret un decàleg que resumeix les principals inquietuds i preocupacions dels joves respecte el riu, com la sensibilització en la defensa del Medi Ambient, l'agricultura ecològica o la creació de mecanismes controladors de la contaminació ambiental.

Gairebé un de cada tres adults ebrencs és fumador, un percentatge per sobre de la mitjana de Catalunya

Al voltant d'un 30,6% de la població adulta de les Terres de l'Ebre (prop d'una de cada tres persones en aquesta franja d'edat) és fumadora, un percentatge que se situa un punt per sobre de la mitjana catalana, del 29,6%. Així ho ha donat a conèixer aquest dimarts al migdia la directora general de Promoció de la Salut del Departament de Salut, Carmen Cabezas, que ha assistit a una Jornada sobre la prevenció del tabaquisme a les Terres de l'Ebre que ha tingut lloc a Tortosa. Cabezas ha destacat les múltiples opcions que els professionals de la salut i altres entitats ofereixen als fumadors que volen deixar-ho, al costat de la tasca d'inspecció, amb 762 actuacions entre el 2006 i 2007.

Més protestes a San Francisco, l'única etapa de la torxa als Estats Units

Les protestes per l'arribada de la torxa olímpica ja han començat a San Francisco, on tres persones s'han enfilat al Golden Gate i han penjat cartells a favor de la llibertat del Tibet.

Manifestants del grup 'Estudiants per un Tibet lliure', proveïts de cascos i arnesos, han escalat diverses dotzenes de metres de la torre sud del pont i han desplegat dos cartells amb els textos: "Un món, un somni. Llibertat per al Tibet" i "Llibertat per al Tibet".

San Francisco és l'única etapa de la torxa olímpica en territori nord-americà. Després dels violents actes de protesta a Londres i París, les autoritats de San Francisco intenten ara reforçar la seguretat durant el pas de la flama sense limitar el dret d'expressió dels manifestants. Està previst que uns 80 corredors transportin la torxa en un recorregut d'uns 10 quilòmetres al llarg de la badia de la ciutat. De moment, no s'han efectuat canvis en el trajecte.

Cal recordar que a París les autoritats van haver d'apagar la flama olímpica i fer pujar la torxa a un autobús davant la massiva presència de manifestants.

El portaveu del departament d'Estat, Sean McCormack, ha afirmat que les autoritats federals ofereixen a la policia de San Francisco tot el suport que sigui necessari per garantir l'ordre.

Zapatero es compromet a publicar les balances fiscals abans de dos mesos

ZP 080408 El candidat a la Presidència del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, s'ha compromès avui a publicar abans de dos mesos les balances fiscals de les comunitats autònomes, "per primera vegada en aquest país".

Un compromís que el candidat socialista ha expressat en la seva rèplica, durant la primera sessió del debat d'investidura, al portaveu de CIU, Josep Antoni Duran i Lleida. Rodríguez Zapatero ha volgut deixar clar que si la Cambra baixa li atorga la seva confiança, en menys de dos mesos el Govern publicarà aquestes balances, una reivindicació dels nacionalistes catalans des de fa anys.

Frases de ZP

"Sol·licito la seva confiança no només per a formar un Govern i presidir-lo, sinó per a impulsar una clara idea d'Espanya".
"Les fortaleses de la nostra economia són un bon amortidor, però no són un mur que ens aïlli de les turbulències de l'economia mundial".
"A l'Espanya que jo vull ningú ha de veure's obligat a triar entre una ocupació o un fill".
"En la meva idea d'Espanya caben totes les ideologies imaginables; caben també totes les identitats. El que no cap és el recurs a la coacció i al crim per a defensar cap idea, cap identitat".
"En la meva idea d'Espanya ningú té més drets que un altre per néixer en un lloc o altre".
"L'economia està millor preparada per a la desacceleració avui que fa quatre anys".
"Vull un compromís en matèria de terrorisme (...) La democràcia ja ha guanyat ETA. Ara només falta saber quan la democràcia posa fi a la barbàrie del terrorisme".
"En dos anys se solucionarà el problema de l'aigua".