lo carrer del riu

lo carrer del riu

08 d’abril, 2008

La Comissió Local d'Informació d'Ascó es reunirà demà al municipi amb motiu de l'incident a la central nuclear

El Ministeri d'Indústria ha recollit la sol·licitud de l'alcalde d'Ascó, Rafael Vidal, i ha convocat per al pròxim dimecres 9 d'abril a les cinc de la tarda una reunió extraordinària al mateix ajuntament d'Ascó de la Comissió Local d'Informació d'Ascó (CLI), amb motiu del succés ocorregut a la Central Nuclear del municipi, notificat el passat dissabte pel Consell de Seguretat Nuclear (CSN). La reunió comptarà amb l'assistència de tots els membres de la CLI de la zona, en la qual s'hi inclouen en alcaldes pertanyents a l'Associació de Municipis d'Àrees Nuclears (AMAC). Així, hi seran presents alcaldes de nou municipis de la Ribera d'Ebre, dos de la Terra Alta i dos del Priorat.

Greenpeace acusa el CSN de minimitzar i amagar informació sobre l'incident d'Ascó El grup ecologista Greenpeace ha considerat l'informe explicatiu emès pel Consell de Seguretat Nuclear (CSN) un document 'simplista i mancat de rigor' en els seus càlculs sobre la radioactivitat alliberada, a més d'assegurar que 'no aporta explicacions convincents' sobre la causa de la fuita de radioactivitat a l'exterior de la central nuclear d'Ascó. Greenpeace ha manifestat que el CSN intenta 'minimitzar la gravetat' de l'incident, contribuint així a 'encobrir les males pràctiques i la pèssima cultura de seguretat de la central nuclear d'Ascó'. Els ecologistes han acusat al consell de 'manca de transparència' i de 'poca claredat' en les seves explicacions sobre l'incident.

La coordinadora Tanquem les Nuclears demana una revisió sanitària del personal per la fuita de la central d'Ascó El grup ecologista Tanquem les Nuclears-Coordinadora per una Nova Cultura de l'Energia (TLN-NCE) ha demanat una 'informació exhaustiva' i una revisió sanitària dels treballadors i altres persones que puguin haver resultat afectats per la fuita radioactiva de la central d'Ascó, després de la classificació provisional de l'incident com de nivell 1. Els ecologistes creuen que la nota explicativa emesa pel Consell de Seguretat Nuclear (CSN), en què es classifica el succés de la central d'Ascó com de INES 1, 'lluny de dissipar la preocupació pel succés', dóna lloc a interrogants sobre la 'confusa cronologia dels successos'. Els ecologistes també critiquen la manca de 'dades fiables'.

Ecologistes en Acció denuncia que Ascó va rebre una visita d'escolars el dia en què es va donar a conèixer la fuita radioactiva La Central Nuclear d'Ascó va rebre la visita d'un grup d'escolars divendres passat, 4 d'abril, dia en què es va conèixer que el seu grup I havia patit una fuita de partícules radioactives mesos enrere, segons ha fet públic Ecologistes en Acció de Catalunya a partir del testimoni de la mare d'un dels estudiants. L'entitat considera 'del tot inadmissible' que els responsables de la CN no avisessin l'escola amb l'antelació corresponent i cancel·lessin la visita. D'altra banda, Ecologistes en Acció ha recordat que van sol·licitar una visita guiada a la CN que s'havia de dur a terme el dia 17 de desembre del 2007, però que els responsables la van cancel·lar.

VilaWeb/ElPunt: Ascó I va permetre la visita d'un grup d'escolars tot i conèixer l'abast de la fuita