lo carrer del riu

lo carrer del riu

18 de maig, 2009

ERC espera aconseguir 2 o 3 diputats en les europees

El candidat republicà a les europees, Oriol Junqueras, ha afirmat que Esquerra ha de "maximitzar els seus resultats" per tal de ser un bon "altaveu" en les institucions europees. Per a la seva coalició per els comicis europeus Carmel Mòdol, vicesecretari segon d'ERC, vol aconseguir "entre 2 o 3 eurodiputats"

Junqueras considera que Espanya dificulta que Catalunya surti de la crisi perquè imposa una "espoliació fiscal de dimensions extraeuropees" que no té cap precedent entre els països europeus. Pel candidat, PP i PSOE són els "responsables" que a l'Estat espanyol la crisi sigui més profunda. Per això, diu que els partits estatals no són la solució perquè "tenen prioritats polítiques i no econòmiques".

directe.cat: Junqueras reivindica una 'via pròpia' per sortir d'una crisi agreujada per l'espoli fiscal

Xocs i acords amb els territoris en les ajudes directes a la compra d'automòbils

Amb excepció de Catalunya i Balears, totes les comunitats governades pels socialistes s'han sumat a les ajudes de 500 euros, pel que els seus ciutadans rebran l'import complet de 2.000 euros. Per contra, les comunitats amb govern del PP, amb excepció de Castella-Lleó, aposten pels plans propis, que poden superar als del govern espanyol, o no han pres una decisió referent a això.

Castells no descarta que la Generalitat pugui participar en les ajudes Antoni Castells 180509 CATr

El conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, ha dit en una entrevista al programa 'El matí de Catalunya Ràdio', que la Generalitat encara està calculant la despesa que li suposaria l'aportació de 500 euros d'ajuda directa a la compra d'un cotxe. Segons el conseller, que no ha descartat que la Generalitat acabi fent aquesta aportació, si amb la mesura augmenta la venda de vehicles, la Generalitat també se'n beneficiaria ja que creixeria la recaptació en concepte de matriculacions –matèria que gestiona Catalunya– i la part corresponent de l'IVA.

La CUP creu que R.cat "encara no ha superat la separació amb ERC"

El portaveu de la CUP, Marc Sallas, ha explicat a l'AVUI que no han rebut cap oferta oficial per part de Regrupament.cat per "avançar junts cap a l'Estat propi", tal i com ha desitjat el líder del corrent crític d'ERC, Joan Carretero, aquest matí en unes declaracions a TV3.

En el cas que la proposta es formalitzés, els de Candidatures d'Unitat Popular la rebutjarien, ja que pensen que Reagrupament.cat "no ha superat ideològicament ni estratègicament la separació d'ERC". "A través dels mitjans de comunicació, hem vist que les tesis per aconseguir la independència de R.cat són molt semblants a les d'Esquerra, no proposen res de nou", ha dit el portaveu.

Segons Sallas, la CUP té una opció diferent a Reagrupament.cat –i Esquerra– perquè el seu àmbit d'actuació "és el dels Països Catalans com a marc nacional únic" i aposten per la mobilització social.

directe.cat: Carretero avisa que només un pacte CiU-ERC pot evitar que RCat es presenti

El Tercer Congrés Catalanista estudia el procés per a la independència

L'àmbit polític del Tercer Congrés Catalanista inicia els treballs sobre el Procés d'independència, amb què inicia el quart tema de l'àmbit polític. La ponència La necessitat econòmica d'una 'equiparació a l'alça de Joan Costa, obre aquest debat. Costa, doctor en Economia i professor a la London School of Economics, posa de afirma que cal repensar el caràcter estatal de Catalunya com a conseqüència del procés d’integració a Europa i es planteja la necessitat d’equiparar a l’alça a les competències dels estats europeus en els propers anys. D'aquesta manera el Congrés dóna per finalitzada l'anàlisi sobre la Base social de la independència de Catalunya que ha comptat amb les ponències de Marc Belzunces, Josep Anton Fernández, Patrícia Gabancho, Toni Aira, Joan Vallvé, Francesc Llobet i Camil Ros.

En les properes tres setmanes mitja dotzena de ponències més s'ocuparan del tema que s'acaba d'encetar amb els treballs de Josep Pinyol, el Cercle d'Estudis Sobiranistes, Rut Carandell, Vicent Sanchis i Joan Ramon Resina.