lo carrer del riu

lo carrer del riu

27 de juny, 2009

Joan Ridao demana 'unitat i contundència' als partits catalans davant Zapatero

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha demanat aquest dissabte a les forces polítiques catalanes un esforç per mantenir, en aquesta possible recta final en la negociació del finançament, 'la unitat, la energia i la contundència' davant el govern de José Luis Rodríguez Zapatero. El republicà ha lamentat 'l'espectacle' dels partits catalans durant el debat de sostre de despesa per al 2010 d'aquesta darrera setmana, on l'abstenció de CiU i ICV i el vot favorable del PSC, van impedir donar el 'toc d'atenció' necessari a Zapatero. Segons Ridao, al Congrés calia llançar un 'correctiu' al Govern espanyol per tal que inclogués en el sostre de despesa els recursos necessaris per al finançament català.

El Congrés dels Diputats va aprovar aquest dijous els objectius d'estabilitat pressupostària de l'Estat per al 2010, pas previ del debat de pressupostos. CiU i ICV van facilitar el tràmit amb dues abstencions crítiques, però el text toparà amb un veto del PP al Senat i el PSOE haurà de buscar suports sòlids per aprovar-lo de nou al Congrés amb majoria absoluta (176 diputats), tal com estableix el reglament.

Zapatero inaugura a Madrid la millor estació de Rodalies de l'Estat

Ha costat 570 MEUR aportats íntegrament pel ministeri de Foment El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha inaugurat aquest dissabte la flamant estació de Sol de Madrid, una obra que ha costat 570 milions d'euros, gairebé la meitat del que ha costat tota la T-1 de l'Aeroport de Barcelona. La flamant estació connecta 'en temps rècord' dues estacions del TGV i és, segons el president espanyol, la 'joia de la Corona' de les Rodalies de tot l'Estat. A diferència del que passarà amb l'estació de la Sagrera, l'estació Sol de Madrid ha estat finançada íntegrament pel ministeri de Foment. Les instal·lacions inaugurades, a anys llum de les que disposem al Principat, són només la punta de l'iceberg del Pla de Rodalies de Madrid, de 5.000 milions d'euros. Als parlaments durant la inauguració, Zapatero assegurava que la seva voluntat és convertir Madrid en 'una de les ciutats del món millor connectades pel TGV'. El Ministeri de Foment espanyol ha pagat íntegrament les obres, que han durat cinc anys i que han permès construir un túnel de connexió amb Atocha i Chamartín (420 milions) i l'estació (150 milions) amb la caverna de les andanes excavada en terra més gran del món, de 207 metres de longitud, 20 d'amplada i 15 d'alçada. Al 2010 en faran ús 70.000 viatgers diaris que ja podran accedir directament des del quilòmetre zero a l'Aeroport de Barajas. L'obra complementa la inversió del govern espanyol al Pla de Rodalies de Madrid, que segons Zapatero situa la capital espanyola al capdavant del Món en conectivitat ferroviària.

Diputats d'ERC i CiU reben el Grup Acte de Sobirania al Parlament

La protesta del Grup Acte de Sobirania, que ha començat a les 18h a l'Arc del Triomf de Barcelona per dirigir-se fins al Parlament, ha aplegat 5.000 persones, segons els organitzadors. Tot i que en un principi s'espera una assistència de 20.000 persones, els representants han tret importància a les xifres "perquè el que s'ha de valorar és el convenciment dels que han vingut".

Vuit diputats d'ERC –Miquel Carrillo, Uriel Bertran, Marina Llansana, Pere Aragonès, Xavier Vendrell, Alfons Quera, Carmel Mòdol i Anna Simó– i dos de CiU –Josep Rull i Jordi Turull– han rebut els manifestants davant la cambra catalana. Els diputats d'ERC han signat el document del Grup Acte de Sobirania i s'han compromès a treballar per la independència. CiU, en canvi, no l'ha signat perquè "ara és el moment de la via estatutària", però ha afegit que troben "legítima la manifestació" a la qual donen suport. Davant del Parlament, els manifestants han increpat els deu diputats amb crits de "botiflers" i "traïdors". Els diputats, però, han respost només contestant amb crits "d'independència". Si bé els organitzadors de l'acte s'han mostrat satisfets amb la resposta d'ERC i CiU, els assistents han seguit xiulant i escridassant els representants polítics mentre aquests rebien els documents d'Acte de Sobirania. Salvador Cot: Un símbol i una manifestació (Avui)

Vídeo: MANIFESTACIÓ ACTE DE SOBIRANIA (Avui)

Pujol creu que l’independentisme no té sortida

Jordi Pujol 260609 RAC1

L’expresident de la Generalitat Jordi Pujol va assegurar que entén “perfectament” que s’advoqui per l’independentisme davant l’actitud “hostil” d’Espanya respecte a Catalunya, encara que va manifestar que no creu que l’independentisme sigui la solució. “L’independentisme crec que no té sortida, i el no independentisme també ho té difícil. Per tant ara és un moment realment molt complicat”, va declarar Pujol, després de recalcar que l’actitud de PSOE i PP cap a Catalunya és “molt negativa”.

En declaracions a RAC 1, Pujol es va referir a antics dirigents de CiU com l’exconseller de Justícia i Governació Agustí Bassols o el també exconseller Max Cahner, que han impulsat l’associació Sobirania i Justícia, que aposta obertament per la independència de Catalunya.

L’expresident va afegir que “per ara” Catalunya no pot esperar “grans coses positives” respecte als temes que té pendents, com el model de finançament o la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut. No obstant això, va advertir que en el futur “això pot canviar” si l’Estat “baixa del burro”.

Les principals milícies protestants d'Irlanda del Nord anuncien que es desarmen

Les principals milícies protestants d'Irlanda del Nord han anunciat que es desarmen i asseguren que han començat a destruir els seus arsenals.Concretament, la Força de Voluntaris de l'Ulster, l'Associació de Defensa de l'Ulster i el minúscul comando de la Mà Roja han fet públic el seu desarmament en un comunicat conjunt difós a Belfast.

Aquests tres grups, qualificats de terroristes, estan prohibits al Regne Unit, i s'han atribuït més de 500 morts durant el conflicte a Irlanda del nord. Han estat durant molts anys els enemics declarats de l'Exèrcit Republicà Irlandès, l'IRA, que ara fa quatre anys ja va anunciar l'entrega de les armes. La destrucció de l'arsenal republicà l'ha certificat una comissió internacional. De moment no ha transcendit com es verificarà la desaparició de les armes de les milícies protestants.

Els líders de l'UVF han declarat en un comunicat que han portat a terme la destrucció d'armes per afavorir "l'establiment d'una democràcia responsable en aquesta regió del Regne Unit, per eliminar el pretext que les armes unionistes són un obstacle per al desenvolupament de les nostres comunitats".

La conca del Ter es rebel·la contra Medi Ambient per l'incompliment del retorn del cabal del riu

El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, va prometre l'any passat en plena crisi per la sequera que afectava Catalunya que, a partir de la segona meitat d'aquest 2009 i quan es posés en marxa la dessalinitzadora del Prat de Llobregat, el govern començaria el procés per fer realitat una de les demandes històriques de Girona: el retorn del cabal del Ter. Aquesta promesa, però, s'ha anat diluint fins al punt que fa unes setmanes el mateix conseller va fer marxa enrere i va reconèixer que el govern encara no havia fixat ni dates ni quantitats per garantir un cabal d'aigua suficient al riu.

La notícia ha indignat els municipis, els pagesos i els col·lectius que des de fa anys denuncien que el transvasament de l'aigua del Ter cap a l'àrea de Barcelona està provocant la mort del riu i del seu ecosistema. Els afectats, agrupats en la seva majoria a la Plataforma del Ter, confiaven que la posada en marxa de la dessalinitzadora del Prat, prevista per al 20 de juliol, reduís la “pressió” que pateix el riu. “El Ter està arribant a l'esgotament”, assegura Josep Maria Rufi, diputat de medi ambient de la Diputació de Girona i alcalde de Torroella de Montgrí.

Caixa Tarragona no descarta una fusió amb altres entitats

Encara que el president de la caixa d'estalvis, Rafael Jené, assegura que no hi ha cap procés en marxa referent a això Mentre les remors sobre una possible fusió entre les tres caixes d'estalvi catalanes amb presència pública (Caixa Catalunya, Caixa Tarragona i Caixa Girona) s'acreixen, ahir, els màxims dirigents de l'entitat tarragonina van parlar ahir per primera vegada de fusió com una de les possibilitats que hi ha damunt de la taula.

Segons el director general de Caixa Tarragona, Rafael Jené, «la situació econòmica ?obliga? a les entitats a analitzar els efectes de la crisi i com aquesta pot evolucionar per a valorar quin és la millor opció per a l'entitat». En aquest sentit, Jané va assegurar que l'entitat «estarà atenta» als possibles canvis de les finances i als moviments en l'entorn legislatiu.

Això sí, Jené va voler deixar clar les condicions que s'haurien de donar per a estudiar una possible acció de fusió. «En primer lloc que l'entitat resultant fora més potent i eficient per a poder millorar el servei als clients; segon, que els costos socials i laborals fossin òptims; i, finalment, que es mantingués el sentiment territorial en les accions de la nova caixa. I és que per al director general de Caixa Tarragona la fusió ha de tenir un sentit i només així es podria donar. Malgrat tot, el màxim responsable de la caixa d'estalvis va assegurar que «no hi ha cap procés de fusió en estudi» D'altra banda, l'assemblea general de Caixa Tarragona va aprovar ahir els comptes de l'exercici del 2008 que es va tancar amb un benefici consolidat de 36,5 milions d'euros. Uns resultats que el director general de l'entitat va qualificar de «molt bons en temps de crisis». Jané va recordar que Caixa Tarragona ve d'aconseguir en el 2007 uns resultats rècord de 51 milions d'euros. Per al 2009 els resultats seran previsiblement inferiors als actuals. L'assemblea també va servir per a renovar la meitat dels òrgans de govern de l'entitat presidida per Gabriel Ferraté.

Comença el Correllengua 2009 que homenatjarà Manuel de Pedrolo

Aquest dissabte, 27 de juny, comencen els actes del Correllengua 2009. Enguany es vol retre homenatge a la figura de l'escriptor Manuel de Pedrolo iniciant el Correllengua amb una ofrena floral a la casa on va nèixer a l'Aranyó (Segarra) i celebrant la primera jornada a Cervera, la capital de comarca. Entre les activitats més destacades hi ha la construcció del mosaic gegant dels Països Catalans, l'arribada de la Flama del Correllengua i la lectura del manifest, a càrrec de Víctor Alexandre. També es farà lectura de textos de l'escriptor. Es podrà gaudir d'actuacions musicals i es clourà la jornada amb un correfoc i un dinar popular. Sortirà un autocar des de la plaça Universitat de Barcelona.