lo carrer del riu

lo carrer del riu

02 de febrer, 2008

Carnaval, Carnaval ...

800 anys Jaume I: Fundador de la Nació Catalana.

Avui es compleixen 800 anys del naixement de Jaume I. El rei en Jaume ha estat el rei més important de la història dels catalans que sempre li han mostrat estima i respecte a la seva figura.

La dignitat del seu compromís i combat ha d'ésser un exemple en temps de confusions i renúncies.

Jaume I és a més el forjador dels Països Catalans i és, per tant, una figura històrica que mereix tots els honors. És per això que des d'aquí ens afegim a la proposta de Vicent Partal de recordar aquesta efemèride reproduint un fragment del 'Llibre dels feits' i, a més, recomanem un seguit d'enllaços per conèixer més a fons la seva figura.

-Informació a "El favorit" - programa de TV3 que va escollir Jaume I com el personatge històric favorit dels catalans

-Vicent Partal: Jaume I, el rei que ens uneix a tots

-Auca de Jaume I el Conqueridor

-Viquipèdia: Jaume I

-VilaWeb.TV: 800 anys del Bon Rei en Jaume

-Blocs afegits a la proposta

"E, quan la reina nostra mare se sentí prenys, entrà-se'n a Montpestller. E aquí volc Nostre Senyor que fos lo nostre naiximent en casa d'aquells de Tornamira, la vespra de nostra dona sancta Maria Candeler.

E nostra mare, sempre que nós fom nats, envià'ns a sancta Maria, e portaren-nos en los braces, e deïen matines en l'església de nostra Dona: e tantost com nós meseren pel portal cantaren Te Deum laudamus. E no sabien los clergues que nós deguéssem entrar allí: mas, entram quan cantaven aquell càntic". (Jaume I, Llibre dels Feits)