lo carrer del riu

lo carrer del riu

06 de juny, 2009

Oriol Junqueras proposa un ‘new deal’ ecològic per sortir de la crisi

El candidat d’Esquerra a les eleccions europees, Oriol Junqueras, va proposar ahir un ‘new deal’ com el que va impulsar per sortir de la crisi del 29 Franklyn D. Roosvelt. Junqueras va explicar que el ‘green new deal’ sorgeix ‘quan es lliguen els canvis estructurals de l’economia amb la urgència d’haver d’afrontar el repte del canvi climàtic’, uns canvis estructurals, New Deal, però per avançar cap a una economia baixa en carboni.

Junqueras va proposar un 'nou gran acord verd' per a l'economia per 'transformar el model productiu, un model que exigeix que des del sector públic s'assumeixi el dèficit necessari per fer grans inversions en l'àmbit de les energies renovables i les noves tecnologies'. Junqueras va reivindicar que Esquerra 'lidera la única coalició integrada en bloc en el grup Verds Aliança Lliure Europea'.

Per tirar endavant aquesta proposta s’han de ‘reduir les emissions de gasos amb efecte hivernacle, augmentar l’eficiència energètica, i implantar fonts energètiques renovables i netes de forma generalitzada’. Per fer tot això caldrà una forta inversió en recerca, innovació i tecnologia que permetrà ‘canviar el sistema econòmic i fer-lo sostenible i compatible amb el medi ambient’, a banda d’altres aspectes positius com suposaria ‘desenvolupar un nou sector econòmic que generaria nova ocupació i compensaria la caiguda de la demanda actual, a part de reduir el consum de combustibles fòssils'.

Europa vota o, potser, no!!!

L'abstenció amenaça de batre rècords Europa, aquest concepte que no acaba d’atrapar políticament els ciutadans, té una deliciosa definició de l’intel·lectual George Steiner, que es va fer cèlebre fa uns anys. Europa és un cafè. Els seus cafès. “Des de l’establiment preferit de Pessoa, a Lisboa, als cafès d’Odessa on encara se sent la presència dels gàngsters d’Isaac Babel”. Moscou ja és un suburbi asiàtic i en un Starbucks no s’hauria parit el Modernisme ni Leo Messi hauria firmat un contracte en un tovalló de paper. Som a Europa i avui hi ha eleccions per triar el Parlament per sufragi universal. Però aquesta idea romàntica, i més en temps de crisi, passarà avui inevitablement a un segon pla i les urnes seran un termòmetre que marcarà la temperatura política i social del país portes endins.

La temperatura de la insatisfacció política en forma de participació: a les europees del 2004 hi va haver rècord absolut d’abstenció i les enquestes i el precedent dels països on ja s’ha votat no fan presagiar res gaire millor, i això perjudica els partits que governen, perquè els seus es queden a casa i voten els qui volen un càstig o un canvi. La temperatura de la desafecció cap a Espanya: sense finançament i amb l’Estatut al Constitucional. La temperatura de la valoració que es fa del govern i de cadascun dels seus partits. La temperatura de la mobilització de cada electorat. VilaWeb: Els pronòstics indiquen una alta abstenció en les eleccions europees

elPeriódico: Els primers vots presagien que l'abstenció serà rècord a Europa

'Gonçal Anaya en la memòria': homenatge al mestre de mestres

Una jornada reivindica la valuosa tasca d'aquest mestre de mestres, traspassat el 2008 'Gonçal Anaya en la memòria'. Aquest és el nom de la jornada que han organitzat avui la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica del País Valencià i l'IES Gonçal Anaya de Xirivella, que és on s'esdevé. Jaume Martínez (UV), Batiste Malonda (Col·lectiu de Mestres de la Safor) i Manolo Rodríguez (UV) reivindicaran la seva tasca mitjançant tres xerrades. També es farà una aproximació al mestre de mestres a través del cinema i de la música.

Obama ret homenatge als veterans del desembarcament de Normandia

El president dels EUA, Barack Obama, ha instat aquest dissabte a "no oblidar" les lliçons del Desembarcament aliat a Normandia –que va començar el 6 de juny del 1944–, un exemple de com les accions "d'uns pocs van poder canviar el curs de tot un segle".

Obama ha participat aquest dissabte, al costat del president francès, Nicolas Sarkozy, el primer ministre britànic, Gordon Brown, el cap del govern canadenc, Stephen Harper, i el príncep Carles d'Anglaterra, en els actes de commemoració del 65è aniversari del Dia D, al Cementeri Americà de Colleville-sur-Mer, on jauen 9.387 soldats morts durant la Segona Guerra Mundial. "En una hora de màxim perill i en mig de les més terribles circumstàncies, homes que es creien normals i corrents van descobrir que podien fer accions extraordinàries", ha destacat Obama, al retre homenatge als veterans que van combatre a les platges normandes. Més de 260.000 soldats dels dos bàndols van morir en els combats que van permetre l'alliberament de Normandia.

El president dels EUA, que en una visita divendres al camp de concentració de Buchenwald (Alemanya) va instar a combatre tot tipus d'intoleràncies, ha recordat que aquella guerra es va fer contra un règim que encarnava precisament, la intolerancia i "el mal".

L’USAP de Perpinyà s’ha proclamat campió quaranta-cinc anys després

Ha estat un partit històric, màgic. L’equip de rugbi de la Catalunya Nord ha començat nerviós, precipitant-se en algunes decisions, però a la vegada fidel al seu estil dur i agressiu. L’actual campió de la lliga regular, l’USAP, tenia una gran oportunitat i els jugadors i els prop de 20.000 catalans que omplien la part nord de l’Stade de France ho sabien.

Les coses, però, no han començat bé per l’equip de Jacques Brunel. El Clermont dominava durant els primers minuts i els catalans jugaven un pèl descol·locats, sense tenir la possessió de la pilota i majoritàriament en camp propi. Semblava que el partit es complicava. Però un minut abans del descans Porical reduïa distàncies amb un xut des de gairebé mig camp. La diferència, amb quaranta minuts per endavant era tan sols de 4 punts. L’USAP entrava de nou al partit. A la segona meitat el matx ha donat la volta com un mitjó i els catalans han sortit molt endollats, molt incisius al mig del camp i provocant la defensa rival. I així ha estat. L’USAP torna a guanyar el títol de campió francès 54 anys després. Perpinyà tornarà a gaudir del Bouclier de Brennus (l’escut de Brennus) que l’acredita com a millor equip de la que és, juntament amb l’anglesa, la lliga més potent del món.

VilaWeb: Copa, lliga, Champions... i planxot!