lo carrer del riu

lo carrer del riu

02 d’abril, 2008

Francesc Baltasar ara vol portar aigua a Barcelona amb tren

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha afirmat al Parlament que s'està analitzant la possibilitat de transportar aigua "per via ferroviària" per combatre la sequera d'aquests darrers mesos. Aquesta mesura seria complementària al transport d'aigua amb vaixell, com els que el pròxim maig portaran aigua al port de Barcelona des de Tarragona, Carboneres i el sud de França.

Baltasar també ha explicat que si totes aquestes mesures no són suficients per combatre la sequera llavors es farà el transvasament del Segre a un afluent del Llobregat que serà sempre "temporal".

En contradicció amb l'advertiment que va fer ell mateix la setmana passada, el conseller també ha assegurat que segons l'Agència Catalana d'Aigua (ACA) no s'està en situació d'emergència gràcies a aquestes mesures, a l'estalvi d'aigua que fan els ciutadans i a la neu i la pluja de les darreres setmanes. Ara l'objectiu és que els embassaments no baixin d'un 15% ja que suposaria "greus riscos per al subministrament" de la població.

Sobre el transvasament del riu Segre, el conseller ha explicat que es farà amb un element desmuntable, que durarà entre set i vuit mesos, fins a l'entrada en funcionament de la dessalinitzadora del Prat, i que "en cap moment posarà en perill el cabal ecològic del riu ni dels seus usos".

A més ha afirmat que en els pròxims dies es posarà en marxa una comissió per parlar sobre aquest tema, i que ha de avalar el punt on es punxa el riu i el moment ja que "hi ha d'haver el doble del cabal que s'extreu", i ha destacat que vol la participació de la Universitat de Lleida com a "àrbitre" d'aquesta captació.

-Seguirem molt atentament totes les solucions imaginatives del conseller. I si mirés "Los grandes inventos de TBO" ?

La PDE crida a la mobilització general i divendres «rebrà» el conseller Baltasar

Una catifa de sal espera el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, que divendres té previst visitar Amposta. La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) encara ha de decidir quin tipus de rebuda li prepara, però ahir va declarar-se «en enfrontament» amb el govern català per les diferents mesures amb què el tripartit preveu afrontar la sequera. De fet, la PDE ja ha convocat una assemblea general per al 19 d'abril a Tortosa, amb l'objectiu de reactivar la societat del territori davant les noves amenaces de transvasaments. Per començar, ahir ja van dir que els consellers de Medi Ambient i d'Agricultura haurien de dimitir per «incompetents». En la mateixa línia, ERC de Tortosa es planteja proposar que l'Ajuntament reclame també la dimissió de Baltasar.

VilaWeb

Una riuada sota sospita

Els pantans de Riba-roja i Flix van començar dilluns un desembassament no previst, que ahir va fer que l'Ebre assolís a Tortosa un cabal superior als 512 metres cúbics per segon. Un cabal cinc vegades superior als 101,6 metres cúbics que el riu portava dilluns, i que va fer que ahir el govern desaconsellés la navegació. La PDE creu que la mesura respon a les necessitats de les hidroelèctriques, però que també servirà a la Generalitat per simular que l'Ebre té una aigua que Barcelona podria rebre.

Baltasar reconeix un "pacte de silenci" per no parlar del transvasament del Segre fins passades les eleccions

Baltasar 020408 CATr El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha reconegut que hi havia un "pacte de silenci" amb el govern espanyol per no parlar del transvasament del Segre fins passades les eleccions.

Baltasar es va entrevistar amb la ministra Cristina Narbona el 29 de novembre passat i la titular de Medi Ambient li va demanar no parlar formalment del transvasament del Segre fins després del 9 de març per no interferir en els resultats electorals.

Així doncs, Baltasar ha assegurat que va accedir a la petició de Narbona perquè en aquell moment la situació no era "d'emergència nacional", tal com l'ha definit el mateix conseller en aquests moments, i s'esperaven pluges que poguessin pal·liar la sequera.

En aquest sentit, Baltasar ha dit que el portaveu del ministeri menteix quan assegura que la petició de no parlar del transvasament fins passades les eleccions va sortir del govern català. Per altra banda, el titular de Medi Ambient i Habitatge ha dit que el govern no descarta en actuacions futures el transvasament del Roine però no entra en la planificació fins al 2025.

Respecte al temor que tenen els regants de Lleida que l'aigua que vagi del Segre cap a Barcelona no sigui per a ús de boca exclusivament sinó que acabi tenint un ús industrial, Baltasar ha recordat que de l'aigua que es gasta a Catalunya gairebé un 70% té usos agrícoles, entre un 8% i un 9% té usos industrials i la resta té usos domèstics. Baltasar ha assegurat que la captació d'aigua al Segre no es farà fins que el govern espanyol no autoritzi el transvasament.

Baltasar també ha explicat que té previst reunir-se amb gent de les Terres de l'Ebre aquesta setmana i els demanarà que li expliquin per què demanen la seva dimissió.

El conseller de Medi Ambient ha dit que està "enfaixat" entre diversos fronts en la gestió de la sequera i ha reconegut "errors" en la gestió de la informació a causa del pacte de silenci amb el govern espanyol.

Ignasi Riera: Memòria de tot un país

M'afegeixo a la majoria de paraules agraïdes, flors fresques damunt la tomba de Josep Benet: ha estat, és i serà un d'aquells mestres bàsics per a una Catalunya desfeta, esparracada, humiliada i muda (Pere Quart dixit) després de la guerra. L'advocat i historiador, que demostrava documentalment que Franco havia estat un criminal de guerra, es mereix tots els honors. Si torno a referir-m'hi és per insistir en la importància que el cerverí Benet donava a la Catalunya proletària. I ho dic ara quan expressions com moviment obrer sonen a música camp i proletariat a anacronisme, només aplicable a països del Tercer Món. Josep Benet la tenia molt present, aquesta Catalunya obrera, ja en el seu treball sobre Maragall i la Setmana Tràgica. Vull destacar també el llibre escrit amb Casimir Martí: El moviment obrer a Catalunya a mitjan segle XIX, del 1972. Hi trobem dades que et trenquen sobre l'esperança de vida dels obrers a Catalunya, sobre les malalties que patien, sobre la fam o l'alimentació escassa, de pa i sardines salades per esmorzar, fesols amb oli o escudella per dinar i patates amb oli per sopar, al llarg de la setmana, per enriquir els àpats dels caps de setmana amb carn de dissabte o escorrialles d'escorxador. Recordo Josep Benet en anys de Negra Nit, donant classes d'història del moviment obrer al Centre Social Almeda de Cornellà de Llobregat. I quan, poc després de les primeres eleccions locals, l'alcalde d'Abrera va ser ferit per les fuerzas del orden quan mirava de defensar una manifestació obrera, em va demanar que l'acompanyés al sanatori de Benicàssim, per visitar-lo abans de tornar a Tarragona al lliurament dels premis Rovira i Virgili. Que els fidels a la memòria de Benet no oblidin, sisplau, la memòria d'una Catalunya que fou capital del moviment obrer. I que l'any que ve celebrarà els cent anys de la Setmana Tràgica.

El CODE continua els tractaments contra la mosca negra al riu Ebre

El Consorci dels Serveis Agroambientals del Baix Ebre i el Montsià (CODE), que va iniciar el passat 28 de febrer els tractaments per combatre la mosca negra, continuarà amb la campanya aquest dijous 3 d'abril a partir de les vuit del matí. El tractament s'aplicarà des d'un helicòpter a sis punts diferents del riu al seu pas per les comarques de la Ribera d'Ebre i el Baix Ebre.

La Unitat d'Ecosistemes Aquàtics (UEA) de l'Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA) duu a terme les prospeccions que quantifiquen les larves de mosca negra i el CODE s'encarrega de fer els tractaments, que enguany s'han iniciat molt abans que les anteriors campanyes, tant a l'Ebre com al Segre.

El COMEBE presenta la segona part del seu Pla Director i inclou actuacions als darrers municipis incorporats

La junta general del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (COMEBE) s'ha reunit aquest matí per presentar el nou Pla Director de l'entitat, un pla que recull les actuacions a dur a terme en els quinze municipis que formen part del consorci, incloent els nou municipis incorporats amb posterioritat als sis inicials. El conjunt d'actuacions encara no ha estat pressupostat i no es té una data prevista per a la seva finalització. El president del COMEBE, Lluís Salvadó, ha destacat l'interès de l'entitat per posar en funcionament el memorial de les Camposines a partir de la Llei de fosses, que es troba en tràmit parlamentari i es preveu que la Generalitat aprovi abans del 2009.