Procedent del Baix Aragó, la varietat de raïm blanc, garnatxa blanca, és un dels trets identificatius de la viticultura a la Terra Alta. Un terç de la producció mundial és concentra a la comarca, prop de 3.000 hectàrees. Durant molts anys els vins elaborats amb aquesta varietat, d'alta graduació, es van utilitzar per a reforçar vins blancs de taula d'altres zones productores, per exemple el Penedès.
No fou fins a la dècada dels 90 que alguns cellers de la denominació d'origen van embotellar vins de qualitat utilitzant exclusivament aquesta varietat. La garnatxa blanca troba a la Terra Alta un terroir (terrer) perfecte, un clima càlid i sec i un sòl, de molta mineralitat, propici. Això els diferencia de la resta de zones productores de garnatxa blanca.
Avui el consumidor pot trobar a les prestatgeries més d'una vintena de referències elaborades amb un mínim d'un 85% d'aquest raïm. Gràcies a la seva versatilitat, es poden produir vins blancs joves, criances fermentats en barrica, vins dolços i rancis.
Uns dels grans especialistes en vins del món, Robert Parker, atorgà ara fa dos anys una qualificació excel·lent (95 sobre 100 ) a la mistela Josefina Piñol 2004 de Vinos Piñol de Batea.