lo carrer del riu

lo carrer del riu

13 d’octubre, 2008

El procés d'anul·lació del judici contra Companys, encara pendent

El conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, i la néta del president Lluís Companys, Maria Lluïsa Gally, s'han reunit avui amb el ministre de Justícia espanyol, Mariano Fernández Bermejo, per a traslladar-li una petició perquè Espanya repari jurídicament i moralment la figura de l'ex-president Lluís Companys. El ministre s'ha compromès a tenir un esborrany de la declaració d'il·legitimitat del judici a Companys abans de tres mesos.

Entre els documents que s'han presentat a Madrid hi ha una carta de la néta del president Companys, que diu que el seu avi va ser afusellat perquè detenia 'la màxima representació institucional de la Generalitat de Catalunya'. Aquest és un primer pas perquè el Tribunal Suprem tramiti la nul·litat del judici militar que el va sentenciar sense garanties democràtiques. Esquerra, per la seva banda, ha enviat una carta a Maria Lluïsa Gally criticant la llei de memòria històrica espanyola, perquè no fa justícia als assassinats pel règim franquista. També diu que anar a Madrid a demanar justícia és 'un gest molt més a prop de la humiliació que no de la voluntat d'exonerar un president d'un país, i menys tractant-se de l'únic president democràticament elegit que morí afusellat en tota la conflagració del 1936-1945.' El conseller Saura ha dit, acabada la reunió amb el ministre espanyol, que no volia valorar la carta d'Esquerra i s'ha felicitat pel compromís adquirit per part del ministre espanyol.

VilaWeb/ElPunt: El govern i la néta de Companys obren els tràmits per a la revisió del judici al president

Avui: El ministeri de Justícia enllestirà en tres mesos la declaració de reconeixement a Lluís Companys

Avui: ERC troba "vergonyós" demanar un certificat al ministeri per reclamar al Tribunal Suprem l'anul·lació del procés

La societat civil homenatja Lluís Maria Xirinacs, mort l'any passat

Lluís Maria Xirinacs rebrà avui un homenatge de la societat civil. Al cap de poc més d'un any de la seva mort, algunes personalitats de la cultura, de la comunicació i de l'àmbit associatiu participaran en aquest acte de record que serà, segons els organitzadors, 'transgressor' i 'sense nostàlgia ni folclorisme'. A l'homenatge, que es farà al Palau de la Música, no hi haurà ni fila zero, ni partits polítics, com hauria volgut en Xirinacs.

Els ponents escollits, ho són per dos motius, ha explicat Àlex Fenoll, activista sabadellenc, empresari i ànima de la iniciativa. Són bons oradors i tenen una història personal lligada a l'independentisme: Josep Puigbò, mossèn Josep Dalmau, Josep Guia, Lluís Planes, Víctor Alexandre, Rosa Calafat, Arcadi Oliveres, Oriol Junqueras i Lluís Soler. També s'han implicat a fons en l'organització de l'homenatge Joel Joan (la seva companyia Arriska en fa la producció), Lluís Brunet, fotògraf, Joan Carles Doval, de Picap, Núria Roig, de Germanies, Roc Aguilera i Toni Fusté Events, a més de la Fundació Lluís Maria Xirinacs. Amb l'homenatge els organitzadors volen fer conèixer la figura de l'ex-senador a les noves generacions; com, diu Fenoll, 'una sola persona pot canviar el destí del nostre poble'. I és que 'un dels grans mals de la nostra societat és la manca de transmissió de valors entre generacions, per això es cometen errors'.

Els ponents faran un repàs de la vida de Xirinacs, complementat amb les intervencions d'alguns personatges enregistrades en vídeo (Antoni Bassas, Oleguer Preses, Rita Marzoa, Josep Cuní, Teresa Rebull, Eliseu Climent i molts més). Aquestes intervencions aniran acompanyades, sense pausa, d'actuacions musicals de Maria del Mar Bonet, Feliu Ventura, Obrint Pas, Aramateix, la coral Sant Jordi, etc. Els assistents, 1.800, rebran un exemplar de la revista Ordint la trama, amb un especial dedicat a Xirinacs. ACTE DE SOBIRANIA

He viscut esclau setanta-cinc anys
en uns Països Catalans
ocupats per Espanya, per França (i per Itàlia)
des de fa segles.
He viscut lluitant contra aquesta esclavitud
tots els anys de la meva vida adulta.
Una nació esclava, com un individu esclau,
és una vergonya de la humanitat i de l’univers.
Però una nació mai no serà lliure
si els seus fills no volen arriscar
llur vida en el seu alliberament i defensa.
Amics, accepteu-me
aquest final absolut victoriós
de la meva contesa,
per contrapuntar la covardia
dels nostres líders, massificadors del poble.
Avui la meva nació
esdevé sobirana absoluta en mi.
Ells han perdut un esclau.
Ella és una mica més lliure,
perquè jo sóc en vosaltres, amics!

Lluís M. Xirinacs i Damians
Barcelona, 6 d’agost de 2007

L'alcalde de Tarragona titlla d'"intolerable" que no es pugui prohibir una manifestació d'Alianza Nacional

Josep Fèlix Ballesteros 131008 RAC1 L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha lamentat aquest dilluns que s'impedís la manifestació que el grup ultradretà Alianza Nacional va celebrar diumenge amb motiu del Dia de la Hispanitat.

En declaracions a RAC 1, Ballesteros ha considerat que és "bastant intolerable" que no es pugui impedir una manifestació d'aquestes característiques". Alianza Nacional és un "partit increïblement legal" i per aquest motiu la Subdelegació del govern espanyol "no pot autoritzar ni prohibir, sinó senzillament acotar i condicionar el recorregut i els horaris".

Tarragona va acollir aquest diumenge la manifestació d'Alianza Nacional i una altra convocada a la mateixa hora per grups antifeixistes. Per aquest motiu i per evitar possibles enfrontaments entre els dos grups, el consistori va habilitar un dispositiu amb 200 policies.

Una resolució judicial impedeix el tancament de TV3 al País Valencià

El Jutjat Contenciós Administratiu número 5 de València ha denegat a la Generalitat Valenciana l'autorització per tancar el repetidor de TV3 de la serra Perenxisa (València). Segons que han indicat avui fonts d'Acció Cultural del País Valencià en un comunicat, l'òrgan judicial ha estimat que la Generalitat no ha aconseguit acreditar la proporcionalitat de la mesura sol·licitada, ja que "no s'expliciten els efectes de la infracció, ni l'evitació de perjudicis que afecten els titulars de concessions de servei públic".

A més el Jutjat número 5 ha afirmat que aquesta mesura "comporta una afectació del dret a la llibertat d'expressió i comunicació reconegut en la Constitució com a dret fonamental al seu article 20.1". Les mateixes fonts han destacat que l'òrgan judicial ha estimat desproporcionada la mesura sol·licitada per la Generalitat i ha recordat que es tracta d'un acte provisional, ja que l'expedient està pendent d'un recurs d'inconstitucionalitat.

En aquestes circumstàncies i, tenint en compte que hi ha llibertats i drets fonamentals en joc, el Jutjat ha denegat la sol·licitud a l'espera de la resolució sobre la qüestió de fons, ha puntualitzat Acció Cultural. L'entitat cultural ha explicat que es tracta de la tercera resolució judicial contra el tancament dels repetidors de TV3 i denegatòria de l'autorització a la Generalitat Valenciana.

En aquest mateix sentit es van pronunciar el Jutjat Contenciós número 2 de València respecte el repetidor del Montdúver i el Jutjat Contenciós número 1 de Castelló respecte al repetidor del Bartolo. Mentrestant, s'espera aviat la sentència del Tribunal Superior de Justícia respecte l'expedient sancionador que afecta als repetidors de la Carrasqueta, Montdúver i Bartolo.

VilaWeb/ElPunt: ACPV qualifica de 'batalla guanyada' la resolució contra el tancament de repetidors de TV3