lo carrer del riu

lo carrer del riu

17 de febrer, 2010

ERC i ICV demanen suport al PSC perquè el Congrés aturi el cementiri nuclear

ERC i ICV defensaran el pròxim dimarts al Congrés espanyol una interpel·lació i una proposició no de Llei per a paralitzar el procés d'ubicació del cementiri nuclear on han d'anar a parar tots els residus de les centrals de l'Estat espanyol. Els portaveus de les dues formacions, Joan Ridao i Joan Herrera, han recordat que el projecte no compta amb el consens institucional social i polític necessari, i han demanat als diputats del PSC i d'altres federacions socialistes que se sumin a la votació. Els diputats socialistes, ha afirmat Herrera, tenen ara una oportunitat de parar un procés 'que s'està fent malament' i on les regles del joc 'han canviat a mitja partida'.

COMUNICAT DE PREMSA de la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya: Enresa només instal·laria a Ascó el cementiri de residus radioactius

Obama fa una nuclear !!!

El president dels Estats Units, Barack Obama, va aprovar ahir la concessió a la companyia Southern Co. d'un aval oficial equivalent a 6.000 milions d'euros per al projecte de construcció de dos nous reactors nuclears a la seva central de Geòrgia. Si el projecte acaba fent-se realitat -el permís definitiu es podria concedir a finals d'any-, aquests serien els primers reactors nuclears que es construeixen als Estats Units en gairebé tres dècades. "Per respondre a les nostres creixents necessitats energètiques i fer front a les pitjors conseqüències del canvi climàtic necessitarem incrementar la producció d'energia nuclear. És així de simple", va afirmar Obama en una visita a centres escolars a Lanham (Maryland). La decisió de tornar a obrir la porta a l'energia nuclear es va gestar la tardor passada, quan es va començar a discutir al Senat el projecte de llei de lluita contra el canvi climàtic. El Partit Demòcrata de Barack Obama no tenia en principi grans simpaties per la indústria nuclear, però els senadors del Partit Republicà van deixar clar que no permetrien l'aprovació d'una llei de reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle si, a canvi, el govern no facilitava la construcció de noves centrals nuclears. La decisió adoptada ara podria, doncs, facilitar la tramitació de la llei del canvi climàtic que el Senat haurà de estudiar aquest any.

Puigcercós demana el 'sí' dels no independentistes per sortir de la crisi

El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha participat avui a Caldes de Montbui (Vallès Oriental) en un acte de suport als batlles i regidors republicans dels municipis on es faran consultes sobre la independència el 28 de febrer. Puigcercós ha fet una crida als no independentistes perquè votin afirmativament en les consultes, que es faran en uns vuitanta municipis, com a primer pas per sortir de la crisi i resoldre els problemes de Catalunya des de Catalunya.

Per a Puigcercós, les consultes posen de manifest 'un pas més cap a la llibertat i la solució dels problemes', atès que hi ha poques causes que mobilitzin tantes persones i esforços. És per aquest motiu que el dirigent republicà ha demanat respecte per la defensa de les idees a través de les paperetes i les urnes i ha lamentat el 'desdeny' amb què el govern espanyol i alguns partits tracten l'esforç de tantes persones. 'L'estat redueix cada dia les competències de l'estatut i aplica de facto la sentència', ha criticat Puigcercós, que ha recordat que el moviment independentista representa un terç de la població catalana.

Un estudi demostra que si Catalunya fos independent 'seria automàticament membre de ple dret de la UE'

En el cas que Catalunya assolís la independència no hauria de sortir i tornar a entrar a la Unió Europea (UE). Aquesta és la idea que defensa un informe sobre la viabilitat de l'ampliació interior a la UE, que es farà públic aquest divendres en un acte organitzat per Horitzó Europa i la Fundació Cercle d'Estudis Sobiranistes. En una roda de premsa, el director de la Fundació Cercle d'Estudis Sobiranistes, Roger Albinyana, ha assegurat que l'informe planteja que si 'Catalunya s'independitza de l'estat espanyol serà automàticament membre de ple dret de la UE'. I ha afegit que l'informe vol contrarestar aquells que asseguren que si Catalunya se separa de l'Estat portaria al país fora de la Unió.

Avui: Independents sense sortir de la UE

Més de 500 normatives estatals imposen l'ús de l'espanyol a Catalunya

Segons tres informes presentats per la Plataforma per la Llengua, el català és la llengua més desprotegida de la Unió Europea en relació al nombre de parlants, ja que no només pateix marginacions de tot tipus en no ser considerada oficial a l'Estat, sinó que pateix més de 500 normatives espanyoles que imposen l'ús de l'espanyol al Principat. El primer informe compara el reconeixement de l'oficialitat de les llengües en relació a les llengües pròpies més parlades dels països de la UE i de l'Espai Schengen, i mostra que el català és l'única llengua amb més de 5 milions de parlants no considerada oficial per l'Estat. El segon informe recull els 500 exemples de normatives vigents que obliguen o imposen el castellà, mentre que el tercer analitza el cas de les llengües pròpies en webs oficials de països multilingües, on el cas espanyol també és el que menysté més les llengües pròpies.

Avui: El català és la llengua més desprotegida de la Unió Europea en relació al nombre de parlants

Sant Quirze Decideix podrà fer la consulta sobiranista del dia 28 en un local cèntric

La plataforma Sant Quirze Decideix, que impulsa la consulta sobiranista del 28 de febrer en aquesta localitat del Vallès Occidental, podrà disposar finalment de l'espai cultural La Patronal, situat al centre de la població, per celebrar-hi la votació. La plataforma mantenia obert un conflicte amb l'Ajuntament, que havia denegat inicialment la cessió del local i oferia a canvi un espai privat al límit del poble que, a parer de la comissió, tenia unes condicions molt deficients.

Sant Quirze Decideix tindrà a la seva disposició el local de La Patronal durant la jornada electoral del 28 de febrer, segons ha informat la plataforma. El col·lectiu ha valorat positivament aquesta circumstància perquè "es resol un dels obstacles que havia planat damunt la consulta popular que s'ha de celebrar al municipi". L'actitud inicial de l'Ajuntament obeïa a un informe del secretari de la corporació municipal que qüestionava la legalitat de la consulta.

Sant Quirze Decideix té organitzades ja les 13 meses electorals que funcionaran el dia 28. D'aquestes, dues estaran a Les Fonts. La plataforma ha reunit més de 200 voluntaris per atendre la logística de la jornada electoral, alguns d'ells procedents de poblacions veïnes com Sabadell, Sant Cugat, Terrassa i Castellar.

La PDE definirà el nou calendari de mobilitzacions aquest dissabte

La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) celebrarà aquest dissabte a Tortosa la desena assemblea general del moviment social. L'acte començarà a les vuit del vespre a l'auditori Felip Pedrell. L'objectiu principal de l'assemblea és explicar quina és la política hidrològica del govern de l'Estat, i sobretot denunciar que el nou pla hidrològic de la conca de l'Ebre no ha previst cap cabal mediambiental per al tram final del riu. En aquest sentit, la PDE proposarà un nou calendari de mobilitzacions, que previsiblement inclourà una manifestació a Barcelona durant la primavera. Un dels portaveus de la PDE, Joan Antoni Panisello, va remarcar que, al marge de la polèmica per la gestió de l'aigua, els ciutadans de les Terres de l'Ebre tenen altres qüestions, «com la massificació eòlica o el cementiri nuclear», per estar «descontents i sortir al carrer». «La paciència i els arguments s'han esgotat, i cal passar a l'acció», va afegir-hi Manolo Tomàs. El portaveu va dir que la PDE podria donar suport a la manifestació del 7 de març a Móra d'Ebre, en contra de la candidatura d'Ascó al magatzem nuclear.

Xavier García: Terra, aigua, energia, aliments (El Punt)