lo carrer del riu

lo carrer del riu

05 de gener, 2010

Barça 1 - Sevilla 2

Puyal 050110

El conjunt de Guardiola ha començat dominant el partit en uns 35 minuts inicials força bons. Tot i així el Sevilla responia amb arribades clares i fins i tot Pérez Burrull ha anul·lat correctament un gol a Capel, que estava en fora de joc. Abans, però, el Barça havia gaudit d'alguna opció per avançar-se. La més clara un pal de Messi, al minut 24. Però abans del descans, Pérez Burrull ha escalfat el partit en un parell de decisions poc acertades. El matx s'ha descontrol·lat i el col·legiat càntabre no ha pogut redreçar-lo. Al segon temps, Capel ha avançat el Sevilla. Quan el Barça reclamava un penal sobre Ibra, els conjunt de Jímenez ha muntat una bona contra, la pilota ha acabat al segon pal i l'extrem sevillà ha rematat a plaer per superar Pinto. El Barça, amb l'entrada de Xavi, ha tornat a controlar el partit i Bojan ha empatat. Burrull, però, ha anul·lat el gol per un fora de joc –inexistent– d'Ibrahimovic. Al 73, però, el suec ha estat l'encarregat d'igualar després de marxar de Palop i rematar a plaer. Sense temps per celebracions, en la jugada següent, l'àrbitre –tot i que la falta ha estat fora de l'àrea– ha xiulat penal de Txigrinski. Negredo l'ha transformat fent el definitiu 1 a 2. FOTOGALERIA SPORT: Les millors imatges del partit

Alfons López Tena negocia la seva incorporació a Girona Decideix

Alfons López Tena, l'excoordinador d'Osona Decideix en la històrica consulta sobre la independència del 13-D, negocia amb Girona Decideix la seva incorporació per tal d'encapçalar l'equip promotor de la consulta, que s'ha de celebrar el proper 25 d'abril. Si finalment s'aconsegueix la unitat de totes les forces impulsores, López Tena es desplaçarà a viure a Girona i s'abocarà a preparar la consulta per tal de repetir els èxits aconseguits a Osona. El jurista ha explicat que, segons els seus càlculs, seran necessaris més de 1.000 voluntaris perquè el referèndum gironí sigui un èxit, i ha avançat noves estratègies per tal de millorar els percentatges de participació d'Osona si finalment lidera la plataforma gironina.

Avui: L’objectiu de López Tena és ara Girona

ERC continua esperant que la llei de vegueries arribi al Parlament aquest gener

Joan Ridao ERC 050110 CATr

ERC no se sent vençuda. Almenys aparentment. I continua mantenint que espera que la llei de les vegueries arribi al Parlament ·"aquest gener", malgrat que el president de la Generalitat, José Montilla, ha anunciat aquest dimarts als seus consellers que no es pot posar data a l'aprovació del projecte, defensat pels republicans, al consell de govern, pas imprescindible per enviar-lo a la cambra legislativa.

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha assegurat aquesta tarda en una entrevista a Catalunya Ràdio, que l'únic que ha endarrerit momentàniament el procés és la "complexitat" de la llei en preparació, que comportaria una modificació de la llei de bases de règim local, de la llei electoral i dels límits provincials, que depenent del vist-i-plau del govern estatal.

"No és fàcil, però ni això ni un cert conservadorisme en alguns territoris no aturarà el govern", ha advertit. "Si no és ara serà d'aquí a quinze dies, però la llei anirà al Parlament en breu, espero que sigui aquest mes de gener. Sigui com sigui hi ha temps d'aprovar-la al Parlament (abans que s'acabi la legislatura), i al capdavall és un mandant de l'Estatut i aspiració del catalanisme", ha recordat.

El català creix

La llengua catalana ha ampliat el vocabulari durant l'any 2009 amb la incorporació de dos-cents cinquanta neologismes aprovats pel Termcat, l'organisme encarregat d'aprovar l'«oficialitat» de noves paraules o conceptes en català. Els mons de les noves tecnologies, la salut i la gastronomia són els principals generadors de novetats, bé sigui manllevant-les d'altres idiomes, bé adaptant nous tecnicismes, o bé introduint noves accepcions a mots que ja existien per evitar recórrer a manlleus.

D'aquesta manera, termes com trobada LAN, filtració, mozzarella, pannacotta, brownie, mojito, guacamole i xurrasco, entre d'altres, ja són correctes en català.

Montilla ajorna la llei de vegueries sense data concreta

El president de la Generalitat, José Montilla, ha ajornat l'aprovació del projecte de llei de vegueries de la Conselleria de Governació perquè considera que "no té el grau de maduració suficient" per anar al Parlament de Catalunya, en paraules del conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal. Nadal ha subratllat que la decisió de posposar el llum verd per a la llei "no és qüestió de consens [entre els socis del tripartit], sinó de maduració" i que no hi ha una data prevista per fer-ho.

El govern de la Generalitat i sobretot el seu president, José Montilla, ha decidit deixar sobre la taula la llei de vegueries, ja que difícilment hi haurà temps per completar la seva tramitació parlamentària en els pocs mesos hàbils que queden d'aquesta legislatura. El desenvolupament de l'organització territorial previst a l'Estatut estava provocant seriosos conflictes dins els rengles del mateix PSC i, d'aquesta manera, desapareix el problema.

El govern espanyol obliga a aturar els enderrocaments del Cabanyal

Declara que són un 'acte d'espoli' del patrimoni històric i vol que se'n garanteixi els seus valors històrics i artístics El ministeri de Cultura espanyol, en compliment de la sentència del Tribunal Suprem del mes de maig, ha declarat com a 'acte d'espoli' del patrimoni històric els enderrocs al barri del Cabanyal de València i ha obligat que se suspengui immediatament l'execució del Pla Especial de Protecció i Reforma Interior de Cabanyal-Canyameral (PEPRI) fins que no s'adaptin i garanteixin els seus 'valors històrics i artístics'. La plataforma Salvem el Cabanyal ha dit que no hi havia cap millor notícia per a començar el 2010 i ha anunciat que exigiria 'la rehabilitació sense destrucció del barri'.

La portaveu de la plataforma Salvem el Cabanyal, Maribel Domènech, ha celebrat la decisió del govern espanyol i ha avançat que ara exigirien la rehabilitació del barri: 'és el que sempre hem volgut, però una rehabilitació sense destrucció'.

La PDE convoca una cimera estatal d'entitats i grups ecologistes

La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ha convocat per aquest dissabte a Tortosa una cimera estatal de grups i entitats ecologistes, amb l'objectiu de coordinar les mobilitzacions i les accions que duran a terme coincidint amb la presidència espanyola de la Unió Europea. La PDE ja havia anunciat que en el primer semestre reprendria les mobilitzacions, i que a la primavera voldria fer una manifestació a Barcelona, per reclamar un cabal ecològic per a l'Ebre català. De fet, la PDE té indicis que el govern de l'Estat vol aprofitar la presidència de torn de la Unió Europea per evitar que el nou pla de la conca de l'Ebre haja d'incloure els cabals ambientals necessaris per a la preservació del tram final del riu, com fins ara li obliga la directiva marc de l'aigua. «El pla hidrològic de l'Ebre és el nostre Estatut», va afirmar ahir el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, que va reiterar que els ebrencs no tenen més remei que «sortir al carrer» per defensar el territori. Tomàs també va detallar que en la trobada de dissabte participaran una cinquantena d'entitats. A més, va dir que, tot i que no s'ha fet una invitació als polítics, s'acceptarà la presència d'observadors.

Els Reis d'Orient arriben amb vaixell, helicòpter, tractor i tren

Els Reis de l'Orient arribaran avui al vespre a casa nostra, i hi arribaran amb tota mena de mitjans: vaixell, helicòpter, tren (de vapor, elèctric, TGV), tractor, carrossa, a cavall... A la Conca de Barberà, per exemple, esperen que hi arribin amb tractor; a Tortosa, s'hi presentaran baixant pel riu Ebre; a Palma i a la Platja d'Aro, vindran del fons de la mar; a Lleida, hi faran cap amb un tren de vapor; a València, hi compareixeran amb helicòpter i deixaran els regals als balcons, com a Igualada.