lo carrer del riu

lo carrer del riu

23 de maig, 2008

La PDE convoca una protesta a Barcelona durant la reunió de la mesa de la sequera

La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ha decidit convocar una protesta dimarts vinent a Barcelona que coincidirà amb la reunió de la mesa de la sequera, i posarà avui tiquets a la venda per fer el viatge en autocar. A la concentració també s'afegiran els Jóvens en Defensa de l'Ebre, la majoria estudiants a Barcelona, i ja hi ha contactes per sumar també la nova Plataforma Metropolitana Contra els Transvasaments i la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona. D'altra banda, el grup municipal de CiU a Tarragona ha demanat als seus diputats que sol·licitin la compareixença del president d'Ematsa, Ferran Sánchez Camins, i el del CAT, Daniel Pi, perquè expliquin al Parlament per què es va enviar aigua de l'Ebre a Barcelona en els primers vaixells.

VilaWeb/ElPunt

VilaWeb/ElPunt: Unió de Pagesos denuncia la indefensió dels expropiats per la canonada de l'Ebre

La campanya 'Decideixo decidir!' serà al Catalunya-Argentina

La Plataforma pel Dret de Decidir impulsarà, en el marc del partit de futbol amistós entre les seleccions nacionals de Catalunya i Argentina que es disputarà a aquest dissabte al Camp Nou, una nova recollida de signatures de la campanya Decideixo decidir!. La recollida va iniciar-se el 23 d’abril de 2007, està organitzada conjuntament amb la plataforma Sobirania i Progrés, i té per objectiu que el Parlament de Catalunya tingui la potestat de convocar referèndums i consultes populars.

Segons indiquen fonts de la PDD, l’objectiu és que “en el marc d’un esdeveniment esportiu i de país de gran valor simbòlic, les ciutadanes i ciutadans que hi acudeixin puguin contribuïr, amb la seva signatura, a que el gran partit democràtic que representa assolir el dret de decidir es pugui guanyar”.

D’aquesta forma, voluntaris de la Plataforma muntaran diverses taules de recollida de signatures, a la zona lúdica del camp, per fer possible que tots aquells que assisteixin a l’encontre puguin signar. Al mateix temps, la PDD es congratul·la d’una “nova passa cap al ple reconeixement de Catalunya i els Països Catalans en un àmbit tan important com és el de les competicions esportives a nivell internacional”

Un àmbit que és “una excel·lent carta de presentació cap a l’exterior” i una passa que, com indica la PDD, ha estat possible “gràcies al treball constant durant anys de diverses persones i entitats i, molt especialment els últims temps, de la Plataforma pro-seleccions esportives catalanes”.

L'estat Francès reconeixerà el català com a llengua regional

S'obre una porta d'esperança per a la crítica situació del català a la Catalunya del Nord. L'Assemblea Nacional francesa ha aprovat aquest dijous, totalment per sorpresa, una esmena que reconeix les llengües regionals, que fins ara no tenien cap mena de reconeixement a l'Estat francès. L'esmena afegeix a l'article primer de la Constitució francesa la frase: "Les llengües regionals pertanyen al patrimoni de la nació".

L'esmena és molt simple, i caldrà veure quin desenvolupament té a la pràctica i quines lleis se'n deriven. Però és un canvi transcendental en la política lingüística d'un estat que sempre ha fet bandera de la unitat de llengua entorn del francès i mai no ha reconegut la resta de llengües que es parlen al seu territori, fins al punt de negar-se, en diverses ocasions, a signar la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries. L'esmena tampoc no especifica quines són les llengües regionals en qüestió, però ningú no dubta que el català serà una d'elles, juntament amb el basc, l'occità, el cors i el bretó.

Benach fa una crida a la unitat del partit després del congrés d'ERC

El candidat d'ERC Futur a la presidència de la formació, Ernest Benach, ha fet una crida a la unitat del partit després de la votació de la militància convocada per al mes de juny.

Benach també ha garantit "el compliment" de l'Acord d'Entesa –el pacte postelectoral que va rubricar amb el PSC i ICV-EUiA i que va permetre reeditar la coalició d'esquerres al capdavant de la Generalitat– per donar imatge de "gent seriosa i responsable".

Compromís arreu

Aquest compromís també s'estén als acords signats als ajuntaments, diputacions i el govern autonòmic de les Balears, on ERC participa a la coalició Bloc per Mallorca amb Esquerra Unida-Els Verds i el Partit Socialista de Mallorca (PSM).

Tot això té la finalitat, ha dit Benach, de demostrar que ERC "és un partit que manté els pactes subscrits". En aquest sentit, ha assegurat que, en el context actual de desacceleració econòmica i dificultats en les infraestructures, desplegar l'Estatut i negociar un model de finançament per a Catalunya, ERC ha de "garantir l'estabilitat".

Montilla reconeix a la reunió amb els regants del Ter que "no es pot fer res per augmentar-ne el cabal"

El president de la Generalitat, José Montilla, ha estat rebut amb xiulets a la reunió que tenia prevista aquest matí amb els regants del baix Ter, a Torroella de Montgrí (Baix Empordà). A més, nou persones han resultat ferides lleus, quatre pagesos, tres Mossos d'Esquadra i una periodista, durant un aldarull que s'ha produït a la sortida de l'encontre.

Montilla ha arribat poc després de dos quarts de dotze i ha estat rebut pel delegat del govern a Girona, el torroellenc Jordi Martinoy, i per l'alcalde, Joan Margall.

Montilla i la resta d'autoritats han fet a peu el carrer d'Ullà, pel centre històric del municipi, fins arribar a la plaça de la Vila. Allà hi havia concentrats un centenar de pagesos amb pancartes en què es llegia, entre d'altres coses: "Compliu la llei de 1959" o "Dret a reg per a la conca del Ter".

Cap acord

La trobada amb els regants "ha acabat sense cap acord" tal com ha explicat el portaveu d'UP, Narcís Illa. Per la seva banda, Montilla ha agrait a les comarques de Girona la generositat dels últims anys amb el transvasament d'aigua del Ter, però ha reconegut que "a curt termini no es pot fer res per a augmentar el cabal del riu Ter".

Arzalluz acusa el govern espanyol de fer un muntatge amb les últimes detencions d'ETA

L'expresident del PNB Xabier Arzalluz no entén "a què ve aquesta alegria" pel cop policial a la cúpula d'ETA a Bordeus (França) i la detenció del considerat número u de la banda terrorista, Francisco Javier López Peña, àlies Thierry, si aquest és un "negociador", a qui "van seguir" després de les "converses" durant la treva.

En declaracions després d'una conferència a Girona organitzada pel col·lectiu 2014, va dir: "Fins ara nosaltres pensàvem que el cap polític d'ETA era Urrutikoetxea i el cap militar, Txeroki. Ara de cop i volta en treuen un altre, que resulta que va ser un dels interlocutors en les converses que van tenir l'estiu passat i l'altre el govern central i el PSOE amb ETA i amb HB".

"Ja ho sabien"

L'expresident del PNB ha emfatitzat que "està clar" que les forces i cossos de seguretat de l'Estat "van seguir" Thierry, "i sabien on estava perquè havia estat reunit amb ells". "Saps què deia quan el duien detingut? Cridava: "Quan treguin el meu nom cauran tots els que van estar aquí", al·ludint a les converses i negociacions".

"Poques vegades he vist amb aquesta alegria unànime parlar de detencions, tant per part del president espanyol i els ministres, com pel president francès", ha subratllat.