lo carrer del riu

lo carrer del riu

21 de desembre, 2009

ERC i ICV rebutjaran els pressupostos de l'Estat tot i aixecar el veto al Senat

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, i el d'ICV, Joan Herrera, han ratificat aquest dilluns la seva intenció de rebutjar els pressupostos de l'Estat per al 2010 malgrat que van aixecar el veto al Senat perquè poguessin continuar el tràmit parlamentari a canvi d'incloure-hi esmenes per aconseguir més recursos per Catalunya.

Continuen pensant que els pressupostos no són els millors per combatre la crisi i que castiguen les classes populars. D'altra banda, tant Ridao com Herrera han destacat els esforços del govern català, al qual pertanyen els seus partits, per crear ocupació amb la bateria de mesures anticrisi pactades amb els agents socials i econòmics, i ho han contraposat a l'actitud del govern espanyol. Avui: Montilla presenta l'acord anticrisi amb sindicats i patronals com la "via catalana" per sortir de la recessió

Laporta: 'El 13-D posa de manifest que hi ha una base cada cop més sòlida per aconseguir un Estat català'

El president del Futbol Club Barcelona, Joan Laporta, ha valorat els resultats de les consultes sobre la independència de Catalunya celebrades el 13 de desembre a 166 municipis catalans. Laporta assegura que el resultat ha estat 'contundent' i demostra que 'Catalunya és una nació' però que, a més, permet constatar que hi ha una base 'cada cop més sòlida per aconseguir un Estat català'. Sobre la seva hipotètica entrada en política, Laporta matisa que més que interès per fer política té el sentiment que 'com a ciutadà' les coses han de canviar i nega que hi hagi un 'moviment estratègic amb la voluntat de ser polític'. Assegura que ha rebut moltes ofertes en aquest sentit i que, un cop deixi la presidència, ho haurà de 'reflexionar amb tranquil·litat'.

Ridao adverteix als alcaldes del PSC crítics amb la llei de vegueries que no pretenguin passar per davant del govern

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha lamentat aquest dilluns l'actitud "decebedora" dels alcaldes socialistes que han demanat ajornar l'aprovació de la llei de vegueries, i els ha advertit que no pretenguin "passar per damunt del consell de governs locals i del govern de la Generalitat".

En aquest sentit, el consell ja ha donat "llum verda per unanimitat " al projecte de llei, però diversos batlles del PSC –els de Tarragona, Sabadell i Lleida–, demanen que s'ajorni la data en què el consell executiu del govern preveu aprovar-lo després de negociar-lo amb diputacions i altres organismes locals, és a dir, el 5 de gener.

"No ens podem permetre acabar aquest mandat sense haver complert una part important del nostre programa legislatiu", ha alertat el dirigent republicà, i ha qualificat la llei de respectuosa amb la trajectòria històrica del catalanisme i amb el que estableix l'Estatut.

El PSC, a cara descoberta contra la ILP per abolir els toros

El portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha anunciat aquest dilluns que el seu grup parlamentari no demanarà votació secreta quan la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que proposa l'abolició de les curses de braus a Catalunya torni al ple del Parlament per al seu debat definitiu.

Iceta ha assegurat que la ILP, que va ser admesa a tràmit divendres el passat divendres al Parlament amb vuit vots de marge en una votació secreta, obligarà ara els grups a "mullar-se".

El PSC, que ha donat llibertat de vot en aquest assumpte als seus parlamentaris, entén que els grups parlamentaris hauran de pronunciar-se obertament sobre aquest assumpte amb les seves esmenes a la ILP i, per tant, no veu sentit a una nova votació secreta.

Judici a un agent per detenir una dona que li parlava català

El policia nacional que el dia 10 de setembre va denunciar una dona, d'origen peruà, perquè se li va dirigir en català haurà de comparèixer en un judici al jutjat d'instrucció número 16 de Barcelona. En una primera instància, el magistrat Jaime Conejo va arxivar la denúncia presentada per la víctima, però davant el recurs que va presentar la seva defensa lletrada va acceptar tramitar el cas com una falta de vexació i maltractament i portar-ho a judici.

Els fets van passar la vigília de la Diada Nacional quan la Rosario va anar a la comissaria de Sant Antoni Maria Claret per tramitar el DNI del seu fill, de 4 anys. En un moment donat va trucar al seu marit per avisar-lo que ja s'acostava el torn i perquè li portés el nen a la comissaria, i aleshores va començar a ser increpada pel policia, que la va acabar detenint i denunciant per alteració de l'ordre públic. El mateix policia accepta, de manera implícita, la seva actitud hostil amb el català, ja que a la denúncia que va formalitzar contra la Rosario hi fa constar que la dona el va "amenaçar per no parlar el català". La víctima encara disposa de més elements probatoris per anar a judici com el testimoni d'algunes de les persones que eren aquell dia a la comissari i que, incrèdules, van assistir a l'envestida del policia contra la dona.

lo carrer del riu: Un altre policia que no entén el català

Per primer cop a la història, ETB emetrà el missatge del rei

Tampoc es perdien res!!! Per primer cop a la història, la televisió pública basca ETB emetrà el missatge nadalenc del rei Joan Carles, a través de la seva segona cadena, ETB2, de transmissió en castellà.

La decisió suposa, segons ha explicat aquest dilluns el director de la radiotelevisió pública basca, Alberto Surio, "un gest de normalitat institucional".

Al seu entendre, no pretén "ofendre ningú ni cap intent de negar la pluralitat d'Euskadi" sinó tot el contrari, ja que suposa manifestar que la televisió basca "és per a tots els ciutadans i no només per als que pensen en clau nacionalista".

La temperatura del planeta augmentarà més del que es creia

Per si amb el fracàs de la cimera del clima de Copenhaguen no n'hi havia prou, ara s'ha conegut un nou estudi que afirma que les previsions d'augment de la temperatura de la Terra arran de l'efecte hivernacle es queden curtes.

L'augment a l'atmosfera del diòxid de carboni pot tenir un efecte molt més gran en la temperatura del món que el que es creia fins a ara, assegura un estudi publicat per la revista Nature Geoscience. Segons científics de la Universitat de Califòrnia i de la Universitat de Yale, l'anàlisi de sediments en diferents parts del món va revelar que un increment petit del CO² atmosfèric va produir un augment substancial de la temperatura fa uns 5 milions d'anys quan era 3 o 4 graus centígrads superior a l'actual.

La Generalitat declara d'utilitat pública el parc eòlic de la Fatarella

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat la resolució segons la qual queda aprovat el projecte executiu del parc eòlic de la Fatarella i se'l declara d'utilitat pública. Aquesta declaració porta implícita l'ocupació urgent dels béns afectats, i això podria accelerar les expropiacions que quedin pendents respecte a un projecte que havia generat molta oposició. A més, el parc de la Fatarella és un de la vintena de parcs de la demarcació que el Ministeri d'Indústria ha inclòs en el registre de règim especial. Això significa que els promotors, per l'energia que generin, podran facturar una prima addicional al marge del preu del mercat.