lo carrer del riu

lo carrer del riu

15 de maig, 2008

L'EBRESFERA es posiciona contra el transvasament.

MANIFEST BLOCAIRE CONTRA EL TRANSVASAMENT

Els blocaires volem sumar-nos al rebuig que el projecte de transvasament de l'Ebre a Barcelona ha generat a la societat civil del territori. Considerem que la mesura no està justificada i que la canonada que ha d'unir la xarxa del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) amb la d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL) serà una infraestructura permanent que perpetuarà la dependència hídrica de l'àrea metropolitana de Barcelona.

-Per tot això, denunciem l'alarmisme i la manipulació que el govern català i l'Agència Catalana de l'Aigua estan fent de la falta d'aigua i de la insuficiència de les últimes pluges, per justificar el transvasament de l'Ebre a Barcelona. A més, reclamem una informació transparent sobre la millora de la situació dels pantans i també de les aigües subterrànies de les conques internes de Catalunya, ja que l'últim episodi de pluges també ha degut recarregar els aqüífers.

-Denunciem que aquesta política respon als interessos especulatius que pretenen consolidar un model de territori insostenible, de creixement sense límits, que perjudica les Terres de l'Ebre i la resta de territoris perifèrics. Els transvasaments reforcen el consum d'aigua de les grans conurbacions urbanes i les noves zones residencials; generen més expectatives de consum insostenible, d'especulació urbanística, i de destrucció del territori, perquè al mateix temps també fomenten un ús desmesurat de l'aigua, tant a les cases com a les indústries. Els transvasaments no són la solució, sinó l'estalvi, la reutilització de cabals, la recuperació d'aqüífers contaminats i la dessalació.

-Advertim que no es pot parlar de transvasament temporal degut a la sequera, ja que això és un insult a la intel·ligència de la població de Barcelona i de la resta del país. La mesura no contribuirà a canviar el model de gestió del consum, ja que no es revisaran ni es limitaran les concessions a indústries, urbanitzacions, nous regants o complexos turístics. L'ampliació del minitransvasament a Barcelona afavorirà un projecte, la interconnexió de xarxes, al qual la Generalitat va voler renunciar perquè no complia els principis de la nova cultura de l'aigua.

-Fem una crida a la dignitat i la responsabilitat de la classe política de les Terres de l'Ebre, especialment als càrrecs electes de tots els partits polítics, perquè sàpiguen estar a l'altura i defensen els interessos del territori, davant d'aquest engany flagrant als ciutadans, que van acudir a les urnes confiant que els transvasaments ja havien quedat enterrats, i que Catalunya apostava per consolidar la nova cultura de l'aigua.

-Reiterem la nostra oposició a qualsevol transvasament i a la interconnexió de xarxes inclosa en el decret de sequera, ja que obre la porta a d'altres transvasaments, i manifestem el nostre suport a la dignitat de les Terres de l'Ebre, a la Plataforma en Defensa de l'Ebre i qualsevol altra entitat o col·lectiu que compartisca la causa i l'objectiu d'aturar aquest tipus de projectes. Per tant, donem tot el suport a la convocatòria la manifestació del 18 de maig a Amposta, així com a les properes accions que en el mateix sentit es puguen anunciar en els propers dies.

Ebresfera (Terres de l'Ebre), 15 de maig de 2008

La Plataforma en Defensa de l'Ebre es mobilitza davant la seu del CAT per demanar que l'aigua no vagi a Barcelona

La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ha protestat aquest dijous a la tarda davant la planta potabilitzadora del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) a l'Ampolla arran la celebració de l'assemblea extraordinària de l'ens que ha d'aprovar el subministrament d'aigua del minitransvasament a Barcelona. El portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, ha manifestat que si finalment es duu a terme la interconnexió de xarxes, 'això comportarà una confrontació territorial', ja que des de València i Múrcia reclamaran també aigua de l'Ebre. Els membres de la Plataforma han fet una catifa de sal a l'entrada de la planta del CAT. in.directe.cat: Unes quantes preguntes sobre l’aigua (Oriol Junqueras/Meritxell Algueró)

El govern canvia les regles per mantenir l'excepcionalitat per sequera i justificar el transvasament

aigua 150508 CATr

Malgrat les últimes pluges, que han fet augmentar les reserves als embassaments fins al 30%, el govern manté al sistema Ter-Llobregat el nivell d'excepcionalitat 2 per sequera, que prohibeix el reg de parcs i jardins i omplir piscines. L'augment de les reserves feia sortir automàticament d'aquesta excepcionalitat, però l'executiu s'ha reunit d'urgència avui a la tarda per modificar el decret i mantenir les restriccions. Això, després d'una forta pressió política des del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre pel fet de mantenir mesures d'emergència com l'enviament d'aigua en vaixells i el transvasament de l'Ebre.

Fins ara el decret preveia que es passés automàticament d'un nivell d'excepcionalitat a un altre en funció del volum de reserves als embassaments, amb les corresponents mesures de restricció. Ara, en canvi, amb la modificació del decret, ha de ser el govern qui aprovi el pas d'un nivell d'excepcionalitat a un altre, avaluant diferents factors, a més del volum d'aigua emmagatzemada.

Dit i fet: el govern ha decidit de mantenir el nivell d'excepcionalitat 2 al sistema de la Muga i al Ter-Llobregat i de canviar al nivell 1 en els altres. Això fa que es mantinguin les mesures restrictives de prohibició de reg a parca i jardins i d'omplir piscines i, alhora, es visualitza el manteniment d'una situació extraordinària per sequera a l'àrea de Barcelona que permeti de continuar justificant mesures com l'enviament d'aigua en vaixells i el transvasament de l'Ebre.

El PSC de Terres de l'Ebre ha demanat avui que, en aquest context, s'aturi l'enviament d'aigua amb vaixells a Barcelona. Així ho ha dit el primer secretari de la federació dels socialistes a Terres de l'Ebre, Joan Sabaté (foto). En una conferència de premsa a Tortosa, Sabaté ha dit que, tenint en compte l'increment de les reserves d'aigua per les últimes pluges, i amb la previsió que continuïn augmentant, la Generalitat hauria d'aturar l'aportació d'aigua sobrera del minitransvasament de l'Ebre a Barcelona.

Els responsables d'Ascó van manipular els detectors de la radioactivitat

El Consell de Seguretat Nuclear apunta que els responsables de la planta volien evitar que s'activés l'alarma i així els va passar per alt la fuita de novembre

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha emès un informe, en resposta a una sol·licitud d'informació per part del Defensor del Poble, en què explica que els responsables de la central nuclear d'Ascó (Ribera d'Ebre) van manipular els monitors detectors de radioactivitat de manera que es van inhabilitar els senyals d'alarma corresponents.

En concret, apunta que es van manipular els monitors de radiació "sembla ser que amb l'objectiu d'eliminar l'alarma" i "les consegüents demandes d'actuació i aturada dels sistemes de ventilació". El CSN recull aquesta informació tant en la resposta sol·licitada pel Defensor del Poble com en l'informe demanat per Greenpeace.

directe.cat: Herrera demana el 2tancament imminent d'Ascó"

VilaWeb/ElPunt: El CSN acusa la nuclear d'Ascó de manipular l'alarma perquè no es detectés la fuita

Avui: Els responsables d'Ascó van manipular els detectors de la radioactivitat

VilaWeb/ElPunt: El CSN torna a elevar l'activitat radioactiva de la fuita d'Ascó I

e-noticies: Manipulacions d'Endesa i Iberdrola a Ascó

elPeriódico: El CSN reconeix que la radioactivitat d'Ascó va ser 750 vegades superior al que es va notificar a l'abril

3cat24.cat: La radioactivitat d'Ascó va ser 750 vegades superior al que es va dir

Rafael Niubò i Baqué.: «El 2014 és l'equivalent independentista del que van ser els Jocs Olímpics»

Niubò defensa que els catalans s'han dotat de grans projectes per fer un pas endavant. I el referèndum del 2014, diu, n'és un. Però no amaga que, perquè sigui viable, ERC s'ha de convertir en el «primer partit polític del país». Per això planteja que creixi a partir de la «solvència»

- «De vegades els catalans, per fer un salt endavant, ens hem hagut de dotar de megaprojectes, com l'exposició universal del 29 o els Jocs Olímpics del 92. El 2014 és l'equivalent independentista del que van ser els Jocs. Per arribar-hi, s'han de crear les condicions; igual que en els Jocs Olímpics, que et comences a preparar sis anys abans. Han de passar diverses coses: que s'aprovi la llei de consultes populars, que una majoria de diputats al Parlament insti el govern a convocar el referèndum i que se celebri. A partir d'aquí, com més força tingui ERC, més capacitat d'èxit. Què passaria si tinguéssim 75 diputats el 2010? El govern central veuria que hem agafat la directa cap al referèndum. No tenir-los significa que hem de procurar que altres s'impliquin més. Sense créixer molt serà impossible: ERC ha de ser el primer partit polític del país.»

VilaWeb/ElPunt: entrevista a Rafael Niubò, candidat d'ERC Futur a la Secretaria General d'esquerra.

El bosc de Sebes tindrà un banc de llavors per fer front a la degradació

La reserva natural de Sebes, a Flix, disposarà d'un banc de llavors i esqueixos d'arbres i arbustos propis de l'espai que permetrà als gestors de l'espai revegetar, si escau, les zones més degradades del bosc de ribera, de 15 hectàrees de superfície i un dels més valuosos de Catalunya. El banc de llavors posseirà el material genètic d'una vintena d'espècies, entre elles, dels grans arbres de ribera presents a Sebes com els salzes, verns, àlbers i oms.

Aquesta fou una de les mesures adoptades ahir a la reunió de tots els organismes implicats en la gestió de l'espai i el seu entorn celebrada a Flix. I és que ja fa mesos que els gestors de la reserva natural de Sebes denuncien que bona part de l'espai natural, ubicat a la riba esquerra de la presa de Flix, està inundat de manera permanent. L'increment de la cota mitjana del pantà, gestionat per Endesa, ha salinitzat el sòl de l'espai natural i ha ofegat les arrels dels arbres del bosc de ribera. Entre un 70 i un 90 per cent de la massa forestal està greument malalta i alguns exemplars ja han mort.

Un desembassament controlat des del pantà de Flix netejarà d'algues el tram riberenc de l'Ebre

La companyia elèctrica Fecsa-Endesa realitza aquest dijous des de primera hora de la matinada fins gairebé la mitjanit un vessament extraordinari d'aigua per la neteja de la llera del riu Ebre en el seu tram posterior a l'embassament de Flix, amb prèvia aprovació de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE). L'objectiu d'aquesta actuació és renovar l'aigua del meandre del riu al seu pas per la població de Flix i àrees posteriors, amb finalitats mediambientals. L'acció d'aquest cabal tan important durant un dia sencer ajudarà a eliminar una bona part de les plantes aquàtiques i altres macròfits localitzats de manera abundant en aquest tram de riu.

Aragó demana l'anul·lació del decret de proveïment d'aigua a Barcelona

Marcelino Iglesias 140508 CATr El govern aragonès es reuneix avui per acordar demanar al govern de Zapatero l'anul·lació del decret-llei que va autoritzar la prolongació del minitransvasament de l'Ebre fins a Barcelona, en haver perdut la seva vigència després de l'increment de les reserves hídriques a les conques internes catalanes.

El president aragonès, Marcelino Iglesias, promourà un recurs d'inconstitucionalitat contra l'article 3 del decret, perquè entenen que obre la porta a la compravenda de drets d'aigua a la conca de l'Ebre. L'any 1999 i el 2001 ja es va fer pel mateix motiu per la llei d'aigües.

Marcelino Iglesias ha afirmat que prolongar el minitransvasament "ja no és necessari, ja no és urgent". "Els problemes estructurals no se solucionen amb aquesta obra, que era transitòria, sinó amb la dessaladora que entrarà en funcionament d'aquí a un any", ha explicat.

"Les autoritats estem obligades a complir la llei, a Aragó i a Catalunya", ha dit, i ha subratllat que "amb les normes actuals, si no hi ha emergència no hi ha decret, si no hi ha emergència no hi ha projecte, si no hi ha emergència és que tenim prou aigua i per tant no és necessari el projecte de redistribució d'aigües a les conques internes de Catalunya; aquesta és la realitat actual i del que es vulgui fer, si és que es fa, ja n'opinarem".

El president ha revelat que va parlar amb el seu homòleg català, José Montilla, a qui va traslladar la seva posició.

elPeriódico: Aragó exigeix la derogació del decret de proveïment d'aigua de l'Ebre a Barcelona