lo carrer del riu

lo carrer del riu

02 de gener, 2009

Els preus dels serveis s'apugen per sobre de la inflació malgrat la baixada del petroli

Els preus dels serveis bàsics regulats per l'administració pública es tornaran a incrementar aquest gener, practicament tots per sobre de la inflació, que aquest any es manté en el 2% tot i que el govern central no descarta que sigui inferior, fins a un 1%. Crida l'atenció que malgrat la baixada espectacular del preu del petroli (que ha passat dels 147 dòlars, el juliol, el seu màxim històric, als 40 d'aquests darrers dies), les tarifes elèctriques s'apugen una mitjana d'un 3,4% el primer trimestre i hi ha previst nous increments al llarg de l'any fins a l'11%. Uns altres serveis bàsics com són els bitllets de tren i els peatges de les autopistes també s'apugen aquest gener, però, en canvi, el preu del butà i el gas natural s'abaixarà un 1,88 i un 3,6%, respectament.

Castells farà arribar a Solbes una contraproposta sobre el nou finançament. Ja tremolo!!!

El conseller d'Economia i Finances català, Antoni Castells, ha anunciat que el govern faria arribar al Ministeri d'Economia espanyol un document amb tots els punts de desacord amb la proposta de reforma del sistema de finançament de la Generalitat que va fer pública dimarts. Ha reiterat que, ara per ara, no hi ha acord: 'Hem rebut una proposta de bases, ara farem saber la nostra voluntat al govern espanyol. Negociarem tan a fons com calgui.'

Castells ha fet una llista dels sis avenços que constata en la proposta espanyola i de les vuit discordances principals que hi manté el govern català. Ha destacat que la proposta espanyola no concreta com s'aplicarà el nou model que proposa i ha dit: 'Hem de tenir la garantia que es compleix l'estatut. És veritat que no l'incompleix, però d'aquestes bases no es desprèn necessàriament un model congruent amb l'estatut.'

L'1 de març, eleccions a Euskadi

El lehendakari, Juan José Ibarretxe, ha convocat una reunió extraordinària amb el seu consell de govern per anunciar la data de les eleccions a Euskadi, que serà l'1 de març. Els últims comicis es van celebrar el 17 d'abril del 2005.

En una compareixença pública, Ibarretxe ha explicat que el 5 de gener firmarà el decret de convocatòria de les eleccions i de dissolució del Parlament basc, que es publicarà l'endemà en el Butlletí Oficial del País Basc. La campanya electoral tindrà lloc del 13 al 27 de febrer.

El president basc ha assegurat que la legislatura ha estat "intensa", ha demanat "perdó" pels errors que pugui haver comès el tripartit en els últims quatre anys i ha afirmat que no està frustrat per no haver pogut celebrar una consulta a Euskadi.

Oriol Junqueras: Un llarg camí sindical

En els anys 50, el rebuig cap a la dictadura franquista s'expressava a través d'un ampli ventall que anava des de l'acció directa dels maquis anarquistes fins a les vagues de 1951 i de 1956, passant per la feina discreta -i decisiva- d'intel·lectuals i mestres, i també de centenars de milers de mares i pares (sense els quals resultaria inexplicable el compromís democràtic, social i nacional de les successives generacions). Evidentment, però, els opositors a la dictadura no ho van tenir mai fàcil, perquè cal tenir sempre present que el franquisme no només era un règim assassí, sinó que, a més, va assassinar molt i va assassinar fins al final. I, sens dubte, el 1958, el passat continuava sent ben present. I un dels primers símptomes de futur va ser la creació de la Solidaritat d'Obrers Cristians de Catalunya que, tres anys després (1961), adquiriria la denominació definitiva de Solidaritat d'Obrers de Catalunya (SOC), el primer sindicat obrer antifranquista nascut durant la dictadura.

En aquest sentit, cal recordar les figures de Jaume Terribas com a primer secretari general, i de Xavier Casassas i Miralles, que va ocupar els càrrecs de president o de secretari general des del naixement de l'organització (1958) fins a la seva desaparició (1983). En concret, el 1980, el SOC va confluir amb altres sindicats en la formació de la Confederació Sindical de Treballadors de Catalunya i, el 1983, va fondre's definitivament a l'interior d'aquesta nova CSTC. Posteriorment, aquest espai -en què resulten indestriables els vincles entre les llibertats individuals, els drets socials i el reconeixement de la realitat nacional de Catalunya- ha estat ocupat per la Confederació Sindical de Catalunya (CSC) i, en l'actualitat, per la Intersindical-CSC.

Una campanya publicitària promourà l'ateisme als autobusos de Barcelona

Albert Ribas 020109 Bus Ateu CATr Una campanya publicitària promourà l'ateisme als autobusos de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) a partir del 12 de gener. Amb el lema Probablement Déu no existeix. Deixa de preocupar-te i gaudeix de la vida, la Unió d'Ateus i Lliurepensadors i Ateus de Catalunya vol "sensibilitzar els ciutadans" sobre la "necessitat de fer-se visibles, de sentir-se orgullosos de les seves conviccions i de reivindicar per a ells els mateixos drets i llibertats que es reconeixen a altres ciutadans pel sol fet de posseir o manifestar unes creences religioses". Aquesta iniciativa del Bus Ateu ha provocat la reacció de l'Arquebisbat de Barcelona, encapçalat pel cardenal Lluís Martínez Sistach, que ha remarcat que per als creients en Déu, la fe en la seva existència "no és motiu de preocupació, ni és tampoc un obstacle per gaudir honestament de la vida". La campanya procedeix de Londres, on la flota d'autobusos circulava amb el mateix lema per la ciutat, gràcies a la inversió publicitària d'un grup d'ateus configurat per membres d'una associació humanista subvencionada amb fons de particulars, que va recaptar 10.000 euros. Després la campanya es va ampliar a Birmingham, Edimburg i Manchester, i ara, a Barcelona, on es vol recaptar donatius a través de la web www.busateo.org. Si la resposta dels ciutadans és tan positiva com ho ha estat en altres països, l'associació assegura que la campanya Bus Ateu "aviat" s’estendrà a Madrid i a d'altres ciutats de l’Estat.