lo carrer del riu

lo carrer del riu

28 de febrer, 2008

La Plataforma en Defensa de l'Ebre reitera que cal revisar la funció del CAT

El portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre, Manolo Tomàs, va assenyalar ahir que l'ACA, el CAT i l'Ajuntament de Tarragona protagonitzen «un espectacle lamentable». «Per una banda, ens diuen que el minitransvasament és necessari perquè la població té un problema d'abastament, però per l'altra decideixen mercadejar amb l'aigua dels pous», va dir. Tomàs va afegir: «Com a mínim, ara reconeixen que, gràcies a l'Ebre, els aqüífers de Tarragona ja s'han recuperat. Segons el portaveu, ara caldria començar a parlar de retornar la concessió i de revisar la funció del CAT», com fa temps que reclama el moviment social. Tomàs va explicar que la PDE tractaria la situació a la reunió de treball prevista per ahir a la nit i no va descartar algun tipus d'acció per part dels antitransvasament. De fet, Tomàs va celebrar la reacció de les comunitats de regants, i també va reclamar una resposta social i institucional del territori. El portaveu va tornar a denunciar que s'està creant «una psicosi d'escassetat» per justificar els transvasaments, i va recordar que Aigües de Barcelona té una participació a Ematsa, i que està pressionant la Generalitat perquè faci la interconnexió. «En plena crisi per falta de pluges, el govern català potencia els regadius i deixa la gestió de la sequera a les mans de les empreses que volen fer interconnexions i transvasaments en vaixell, en lloc de prioritzar la reparació de la fuita de la canonada de Badalona, que cada dia perd uns 432.000 litres», va concloure Tomàs.

El Catalunya-Argentina del 24 de maig, confirmat

La Federació Catalana de Futbol ha aconseguit finalment que l'Espanyola doni llum verda per al partit amistós entre Catalunya i l'Argentina, que és disputarà al Camp Nou el 24 de maig.

Així ho ha decidit aquest dijous a la tarda la junta directiva de l'Espanyola de Futbol, en la qual és trobaven els representants del Barça i de l'Espanyol, Joan Laporta i Pedro Tomás, respectivament, així com Joan Gaspart, defensors de la proposta de la Catalana.

A la reunió de l'Espanyola celebrada a la Ciutat del Futbol de Las Rozas, a Madrid, el president Ángel María Villar comptava amb un informe sobre la viabilitat del partit sol·licitat per Catalunya contra l'Argentina.

Després de mesos de negociació, a més de tensions entre els dues federacions, la Catalana podrà organitzar el partit amistós contra l'Argentina, en què espera obtenir entre uns 300.000 i 400.000 euros de benefici, xifra que no va poder recaptar l'any passat quan l'Espanyola va impedir la disputa del Catalunya-Estats Units.

La plaga de la mosca negra es torna a propagar a la Ribera d'Ebre

Un helicòpter del Consorci de Serveis Agroambientals del Baix Ebre i el Montsià (CODE) abocarà avui dijous més de 2.000 litres d'un insecticida biològic en sis punts de l'Ebre per atacar la presència de larves de la mosca negra. Mentre el Govern aprovava la mesura, milers d'exemplars de mosca negra adulta, nascuts aquest suau hivern, ja s'han estès per algunes zones de la Ribera d'Ebre.

Els pagesos han començat a patir els efectes nocius de la plaga després que a les zones, sobretot agrícoles, properes al riu dels termes d'Ascó, Móra d'Ebre o Benissanet han detectat en els últims dies gran quantitat d'exemplars adults. Mentre treballen al camp en les tasques de poda dels arbres fruiters o les oliveres, els agricultors han d'utilitzar contínuament cremes repel·lents per evitar les picades.

Miravet, Móra d'Ebre i la Serra d'Almos tindran Internet de banda ampla

El departament de Governació i Administracions Públiques, a través de la secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació, ha activat una estació base, situada a Falset, que dóna servei a diversos municipis del Priorat i de la Ribera d'Ebre. L'estació base que s'ha activat permetrà que uns 6.000 habitants dels municipis de Miravet (al nucli de Miravet), Móra d'Ebre (al nucli de Móra d'Ebre) i Tivissa (al nucli de la Serra d'Almos) puguen connectar-se a Internet amb banda ampla. El projecte Banda Ampla Rural vol garantir les possibilitats de connexió a Internet per a tots els ciutadans de Catalunya amb independència de la població on visquen, segons informa Governació.

El projecte s'estructura en diverses fases. La primera ha inclòs les entitats de població de més de 100 habitants i caps de municipi que no disposen de servei ADSL de l'Alt Pirineu i Aran, les comarques de Lleida, el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. La segona fase engloba les comarques de Barcelona, Girona i Catalunya Central i preveu igualment la cobertura de nuclis de població de més de 100 habitants i caps de municipi que no disposen d'ADSL.

Segons Governació, el servei d'aquestes fases serà totalment comercialitzat enguany per l'empresa adjudicatària, Iberbanda (www.iberbanda.cat), que és la responsable de desplegar aquesta xarxa arreu de Catalunya.

El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Bosch, ha assegurat que "dotar d'internet d'alta velocitat municipis com Miravet, Móra d'Ebre i Tivissa és clau per aconseguir la cohesió territorial del país".