lo carrer del riu

lo carrer del riu

15 d’abril, 2008

Web nova de la Plataforma

http://www.ebre.net/

Els diners de l'Estatut pagaran la canonada per portar aigua de l'Ebre a Barcelona

aigua 150408 COMr El cost de les obres per prolongar el minitransvasament de l'Ebre cap a la zona de Barcelona, un total calculat entre 160 i 180 milions d'euros, s'inclourà en el que l'Estat ha d'invertir a Catalunya els anys vinents en compliment de la disposició addicional tercera del nou Estatut.

Així ho han explicat la ministra de Medi Ambient, Elena Espinosa, i el conseller català del ram, Francesc Baltasar, després de reunir-se amb el president català, José Montilla.

D'aquesta forma, l'import de la nova obra no serà un cost afegit per a l'Estat, que sí que aporta en aquest cas 24 milions d'euros per accelerar un pla de millora de regadius a la zona del delta de l'Ebre.

En aquesta reunió, el govern espanyol i la Generalitat han segellat un pacte per iniciar al maig les obres de prolongació de l'anomenat minitransvasament de l'Ebre a Tarragona, amb la finalitat d'aportar prop d'uns 50 hm3 d'aigua a l'àrea de Barcelona procedent dels "excedents" dels regants del Delta.

La ministra Espinosa també ha explicat que l'acord no ha quedat del tot tancat, a l'espera d'avaluar de forma exacta el cost final de l'obra, a la qual el consell de ministres de divendres que ve donarà llum verda amb l'aprovació d'un reial decret llei.

-Cornuts i pagar el beure!!! Ara mos descomptaran tot lo que facen aquí. En un tres i no res mos quedarem sense crèdit. i... oco! que encara no han fet tots los números i el cost segur que sirà de categoria. Quins negociadors !!!

Montilla, Carod i Saura van signar a favor de l'Ebre

Iceta assegura que el PSC sempre ha defensat la interconnexió. ERC condiciona el suport al fet que no impliqui "ni una gota més" d'extracció. Saura es resigna al transvasament "per responsabilitat" Les formacions que recolzen el tripartit van justificar ahir que s'hagi imposat finalment l'opció del minitransvasament de l'Ebre en tant que es tracta només d'una mesura excepcional. Les executives de les tres formacions es van dedicar àmpliament a analitzar el gir de les negociacions amb Madrid descartant gairebé del tot l'opció del Segre per pal·liar els efectes de la sequera i una possible falta de subministrament d'aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona.

El president de la Generalitat, José Montilla, va explicar a la cúpula del PSC la immediatesa de l'acord amb el govern espanyol. Els socialistes posen dues condicions damunt la taula: que les obres es puguin acabar en sis mesos i que es garanteixi el cabal. El tema va suscitar moltes intervencions per deixar clar que la mesura és "puntual per a una situació d'emergència". Els dirigents de Lleida van mantenir silenci sobre el tema. En roda de premsa, Miquel Iceta va voler deixar clar que la seva formació sempre ha defensat interconnectar les conques per poder afrontar de manera puntual una situació d'emergència.

Esquerra, que s'autoconsidera el partit més pròxim a les plataformes antitransvasament de l'Ebre, va dedicar la major part de l'executiva d'ahir a analitzar la proposta del govern espanyol. Descartada l'opció del Segre, que rebutjaven, els republicans estan disposats a acceptar la mesura de l'executiu de Zapatero per garantir l'aigua de boca a l'àrea barcelonina. Això sí, sempre que sigui només en casos d'extrema necessitat i sempre que no impliqui ni una gota més d'extracció. Així ho va explicar la portaveu, Marina Llansana, després de la reunió de la direcció, en què també van participar el delegat de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, i l'alcalde de Deltebre, Gervasi Aspa.

Malgrat les reserves, ja divendres el secretari general d'ERC, Joan Puigcercós, es va reunir amb José Montilla per analitzar la qüestió. ERC celebrarà dissabte a Tortosa un consell nacional.

ICV va donar suport al minitransvasament però va mantenir que la seva preferència era captar aigua del Segre, informa Xavi Tedó. El president del partit, Joan Saura, amb to de resignació, va admetre que les competències les té el govern espanyol i va dir que "per responsabilitat hem de fer que [el transvasament de l'Ebre] funcioni". A la permanent del vespre, el president d'ICV a les Terres de l'Ebre, Jaume Forcadell, va advertir que "no donarem suport a l'opció de l'Ebre perquè el nostre programa és claríssim".

Compromís dels partits polítics per l'Ebre (pdf)

(a ritme de jota)
Tot això s'ha de parar
ja n'hi ha prou de desgavell,
lo riu està que fot pena,
diem no al transvasament!
Tot això s'ha de parar,
diem no al transvasament!

Connexió per a casos d'urgència, però irreversible

El projecte d'interconnexió amb la xarxa de Barcelona del minitransvasament de l'Ebre a Tarragona serà definitiu i irreversible si bé només s'hi transportarà aigua en cas d'emergència per manca d'aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona com en la situació actual de sequera extrema. El PSC i ERC estan disposats que la interconnexió s'utilitzi en futures situacions d'emergència si bé ERC defensa el compromís que, en una pròxima urgència, només es pugui obrir l'aixeta amb un ampli consens polític al Parlament. ICV, però, ha defensat fins ara que el transvasament es desmunti després d'aquest episodi de sequera. Ahir el president català i el conseller de Medi Ambient negociaven el projecte amb la vicepresidenta i la ministra de Medi Ambient espanyoles.

VilaWeb/ElPunt: La canonada d'aigua de l'Ebre només s'usarà en emergències però per sempre VilaWeb/ElPunt: La PDE demana mobilització i coherència per aturar el transvasament a Barcelona

La Cerdanya se solidaritza amb l'Ebre i impulsa una plataforma en contra dels transvasaments on es demana la dimissió del conseller Baltasar

Els ecologistes de la Cerdanya han impulsat una plataforma ciutadana en contra dels transvasaments, on també demanen la dimissió del conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar. En el manifest de la recent creada plataforma es fa especial atenció a la solidaritat envers les Terres de l'Ebre. La plataforma s'ha creat aquest dilluns a l anit arrel d'una trobada informativa que han convocat les associacions ecologistes Ipcena i Grup Alt Segre (GAS), i l'Ajuntament, per explicar com ha anat el procés sobre el transvasament del Segre. A l'acte hi ha assistit un centenar de persones del municipi i altres municipis veïns.

LaVanguardia: La Plataforma del Ter estudia llevar a Bruselas el actual trasvase a Barcelona

diaridegirona.cat: Des de Blanes: l´alternativa al Segre (Joan Puig)

AIGUA VA !!!

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer lliura un pou d’emergència a la comunitat de regants del riu Sénia Representants i tècnics de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer van desplaçar-se dilluns passat a la Sénia per fer el lliurament a la Comunitat de Regants del Riu Sénia del nou pou construït a la zona del Toll dels Arenals, que servirà per millorar l'abastament d'aigua als regants en èpoques de sequera. El projecte, assumit des del Ministeri de Medi Ambient dins del 'Programa Agua', ha representat una inversió al terme de la Sénia de 422.033 euros i s'engloba dins del projecte general d'emergència per pal·liar els efectes de la sequera a la conca del Xúquer a les províncies de Tarragona, Castelló i València. El projecte global compta amb una inversió total de 3.300.000 euros.

Carretera, webs i cintes de vídeo en la pugna per ERC

Els aspirants a dirigir ERC ja han sortit a la carretera. Volen recórrer les 41 comarques del Principat i totes les que puguin del País Valencià i les illes Balears. Però la diferència la marcaran els productes audiovisuals. Les quatre candidatures en la pugna per dirigir partit s'han ficat en una campanya electoral extraordinàriament llarga que no s'acabarà fins al 7 de juny –si aconsegueixen les 500 signatures exigides– i ja en la primera fase creen webs i fan o es fan fer vídeos promocionals per difondre'ls a través de la xarxa.

El tret de sortida el farà avui Esquerra Independentista, liderada per Uriel Bertran, que aquesta tarda presenta una sèrie de vídeos. "Són vídeos conceptuals per difondre les nostres idees força. Volem una campanya moderna, amb menys retòrica, basada en noves tecnologies", anuncia Bertran, candidat a secretari general en tàndem amb Jaume Renyer, presidenciable per al partit. En el primer vídeo –que ja es pot veure en aquesta pàgina–, "conceptes antics com el catalanisme de peix al cove", són rentats amb el detergent d'Esquerra Independentista i en surten les noves idees de l'independentisme. Bertran es veu com el Barack Obama d'ERC. "Ell representa el canvi per raons racials i nosaltres representem un canvi generacional", argumenta. Els més ambiciosos amb els vídeos, però, són els de Joan Puigcercós. Representants de la candidatura es van reunir ahir amb el cineasta Francesc Bellmunt, autor de films com L'orgia, La quinta del porro i Pa d'àngel. Fonts de l'equip electoral van confirmar que es podria encarregar a Bellmunt el vídeo de la candidatura, tot i que no descarten altres opcions.

De moment, el tàndem Joan Puigcercós-Joan Ridao disposa de la web gentdesquerra.cat. Fins ara s'hi han inclòs informacions bàsiques, però a final de setmana se n'estrenarà una segona versió amb vídeos de les intervencions televisives del candidat a la presidència del partit i de l'aspirant a la secretaria general. Paral·lelament, Puigcercós visita cada dia militants en diversos punts de Catalunya. "Trepitjar territori sempre ha estat la seva especialitat", recorden membres del seu equip.

A final de setmana, també renovaran la seva web, ercfutur.cat, els carodistes Ernest Benach i Rafael Niubò. L'equip prepara dos vídeos, un amb Benach i un altre amb Niubò. Es van enregistrar divendres i s'estan acabant de muntar. Tanmateix, un dels portaveus de la candidatura, el senador Carles Bonet, insisteix que també serà fonamental la "campanya de proximitat". "Cada dia visitem alguna agrupació local", assegura.

Reagrupament.cat posa l'accent en el recorregut que fan per pobles i ciutats, anunciat en la seva web. Treballen amb un pressupost més reduït i "esgarrapant hores després de la feina", però Joan Carretero i Rut Carandell també busquen els seus cops d'efecte. La setmana passada van cridar l'atenció amb una revisió de l'eslògan de campanya del PSC: van transformar el "Si tu no hi vas, ells tornen" dels socialistes en el seu "Si no hi anem, ells es queden". I tenen al seu favor la web blocsambestrella.cat, creada per un col·lectiu de blocaires que es declaren independents –només un d'ells és militant d'ERC– però que demanen la renovació del partit i manifesten que només R.Cat la pot aconseguir.

Una altra mostra dels videos: