lo carrer del riu

lo carrer del riu

15 d’abril, 2008

Montilla, Carod i Saura van signar a favor de l'Ebre

Iceta assegura que el PSC sempre ha defensat la interconnexió. ERC condiciona el suport al fet que no impliqui "ni una gota més" d'extracció. Saura es resigna al transvasament "per responsabilitat" Les formacions que recolzen el tripartit van justificar ahir que s'hagi imposat finalment l'opció del minitransvasament de l'Ebre en tant que es tracta només d'una mesura excepcional. Les executives de les tres formacions es van dedicar àmpliament a analitzar el gir de les negociacions amb Madrid descartant gairebé del tot l'opció del Segre per pal·liar els efectes de la sequera i una possible falta de subministrament d'aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona.

El president de la Generalitat, José Montilla, va explicar a la cúpula del PSC la immediatesa de l'acord amb el govern espanyol. Els socialistes posen dues condicions damunt la taula: que les obres es puguin acabar en sis mesos i que es garanteixi el cabal. El tema va suscitar moltes intervencions per deixar clar que la mesura és "puntual per a una situació d'emergència". Els dirigents de Lleida van mantenir silenci sobre el tema. En roda de premsa, Miquel Iceta va voler deixar clar que la seva formació sempre ha defensat interconnectar les conques per poder afrontar de manera puntual una situació d'emergència.

Esquerra, que s'autoconsidera el partit més pròxim a les plataformes antitransvasament de l'Ebre, va dedicar la major part de l'executiva d'ahir a analitzar la proposta del govern espanyol. Descartada l'opció del Segre, que rebutjaven, els republicans estan disposats a acceptar la mesura de l'executiu de Zapatero per garantir l'aigua de boca a l'àrea barcelonina. Això sí, sempre que sigui només en casos d'extrema necessitat i sempre que no impliqui ni una gota més d'extracció. Així ho va explicar la portaveu, Marina Llansana, després de la reunió de la direcció, en què també van participar el delegat de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, i l'alcalde de Deltebre, Gervasi Aspa.

Malgrat les reserves, ja divendres el secretari general d'ERC, Joan Puigcercós, es va reunir amb José Montilla per analitzar la qüestió. ERC celebrarà dissabte a Tortosa un consell nacional.

ICV va donar suport al minitransvasament però va mantenir que la seva preferència era captar aigua del Segre, informa Xavi Tedó. El president del partit, Joan Saura, amb to de resignació, va admetre que les competències les té el govern espanyol i va dir que "per responsabilitat hem de fer que [el transvasament de l'Ebre] funcioni". A la permanent del vespre, el president d'ICV a les Terres de l'Ebre, Jaume Forcadell, va advertir que "no donarem suport a l'opció de l'Ebre perquè el nostre programa és claríssim".

Compromís dels partits polítics per l'Ebre (pdf)

(a ritme de jota)
Tot això s'ha de parar
ja n'hi ha prou de desgavell,
lo riu està que fot pena,
diem no al transvasament!
Tot això s'ha de parar,
diem no al transvasament!