lo carrer del riu

lo carrer del riu

20 d’abril, 2008

La Plataforma en Defensa de l'Ebre convoca una primera manifestació pel 18 de maig a Amposta

Manolo Tomàs 190408 CATinfo La Plataforma en Defensa de l'Ebre ha anunciat la primera mobilització en contra del TRANSVASAMENT de l'Ebre fins a Barcelona. Serà el dia 18 de maig a Amposta. La decisió s'ha pres a Tortosa, en una assemblea multitudinària convocada per la plataforma per comprovar quina és la seva capacitat de mobilització i que ha comptat amb l'assistència de diversos càrrecs locals d'Esquerra Republicana de Catalunya i d'Iniciativa per Catalunya. Durant l'acte s'ha denunciat que la canalització augmentarà els desequilibris territorials i obrirà la porta a altres transvasaments. Però, tot i això, des de la Plataforma en Defensa de l'Ebre s'han mostrat optimistes perquè creuen que podran aturar el projecte. Joan Antoni Panisello 190408 CATinfo La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ha aconseguit reunir aquest dissabte més d'un miler de persones en l'assemblea més multitudinària de la seva història. Les principals crítiques han anat dirigides al Govern per 'enganyar' i 'trair' el territori quan asseguraven que mai farien un transvasament de l'Ebre. Per aquest motiu, s'han declarat 'en confrontació' amb el Govern i han anunciat que 'rebran com se mereixen, amb sal' els seus representants quan visitin l'Ebre. A més, creuen que les accions previstes obriran les portes a nous transvasaments cap a d'altres territoris. L'assemblea de la PDE ha acabat amb una manifestació per Tortosa, prèvia a la gran mobilització que han previst per al 18 de maig a Amposta. El portaveu de la Plataforma, Manolo Tomàs, ha explicat que "en les conques del Baix Llobregat hi ha els recursos" que permetrien a Barcelona evitar les restriccions d'aigua que es poden produir en els pròxims mesos si no plou. Segons Tomàs, es podria comprar aigua als pagesos d'hortalisses del Llobregat, posant solució a les fuites d'aigua i construint una "depuradora de butxaca" que sanegi la bossa d'aigua "lleugerament contaminada sobre la qual està assentada Barcelona". La Plataforma ha fixat com a un dels seus objectius principals "fer pedagogia" i demostrar als cinc milions d'habitants de l'àrea metropolitana de Barcelona que "el govern català els enganya". En aquest sentit, hi ha hagut dures crítiques als partits que integren el tripartit, als quals ha acusat d'haver faltat a les seves promeses electorals d'evitar qualsevol transvasament de l'Ebre. Segons Tomàs, el govern Montilla ha aprofitat la sequera per crear alarma social a través d'una "campanya mediàtica" i crear un estat d'opinió favorable a la interconnexió de xarxes, "que fa temps que volien posar en marxa". VilaWeb/ElPunt: La Plataforma de l'Ebre agafa empenta

VilaWeb/ElPunt: L'Ebre tornarà a treure el nus al carrer en una gran manifestació a Amposta

VilaWeb/ElPunt: La Plataforma de l'Ebre reactiva les protestes contra el transvasament

eldebat.cat: La Plataforma en Defensa de l'Ebre crida a manifestar-se el 18 de maig a Tortosa contra el transvassament

3cat24.cat: L'Ebre es posa en marxa

Avui: La Plataforma en Defensa de l'Ebre anuncia una gran manifestació a Amposta en la seva assemblea més massiva

laMalla.net: La Plataforma en Defensa de l'Ebre crida a sortir al carrer en contra del minitransvasament

Assemblea general P.D.E. Obertura

Assemblea general P.D.E. Intervenció Manolo Tomàs 1ª Part Assemblea general P.D.E. Intervenció Manolo Tomàs 2ª Part Assemblea General P.D.E. Intervenció Manolo Tomàs 3ª Part

Catifa de sal contra el transvasament a la seu d'ICV de Reus

Aquest dissabte s'ha produït una acció de protesta a la porta de la nova seu d'ICV a Reus, al Camí de Riudoms, en protesta "per la traïció de la formació eco-socialista a la gent i al territori". En un comunicat s'afirma també que "darrera subterfugis lingüístics s'amaga un transvasament en tota regla a l'àrea metropolitana de Barcelona" i recorda que "la competència en matèria de normativa lingüística i semàntica pertany a l'Acadèmia d'Acadèmies, l'Institut d'Estudis Catalans, i no pas al Govern".

La Cambra de Comerç de Tortosa es posiciona contra la interconnexió de xarxes i aspira a 'liderar' la resposta de la societat civil de l'Ebre

La Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Tortosa ha manifestat la seva oposició 'frontal' al projecte d'interconnexió de xarxes per transvasar aigua de l'Ebre a Barcelona acordat pel govern català i estatal. L'ens ha qualificat d''engany' el projecte perquè, tot i assegurar no oposar-se a l'enviament d'aigua a Barcelona per a 'ús de boca' de forma puntual (mitjançant vaixells, per exemple), considera que la interconnexió no serà desmantellada i permetrà continuar transvasant aigua en el futur, en detriment del desenvolupament del territori. La Cambra s'ha ofert ja a 'liderar' la resposta de la societat civil al projecte convocant totes les entitats per consensuar un manifest conjunt.

El PSC de l'Ebre defensa la interconnexió de xarxes i repta els càrrecs d'ERC a dimitir si no estan d'acord amb el que proposa el Govern

El Federació del PSC de les Terres de l'Ebre ha tornat a manifestar el seu suport al Govern i a la proposta de la interconnexió de xarxes, com per fer front a una situació 'd'emergència nacional' i 'sense necessitat de treure més aigua' de l'Ebre. Els socialistes han assegurat haver-se mantingut 'coherents' en aquesta posició durant els últims anys i s'han compromès a garantir que el transvasament no s'allargarà en el temps. Per contra, han acusat ERC i ICV d'actuar des de l'ambigüitat amb un 'doble discurs'. Especialment durs s'han mostrat amb els republicans, als quals han reptat a deixar els càrrecs al Govern si realment no estan d'acord amb les seves propostes.

Ernest Benach: "Potser ens hem equivocat, però hem d'acabar el mandat"

Ernest Benach ha decicit aspirar a la presidència d'ERC sense renunciar a la del Parlament liderant una candidatura que avala l'actual president, Josep-Lluís Carod-Rovira. Es presenta per dirigir ERC com a garantia de la unitat. ¿És perquè creu que amb les altres candidatures hi ha el perill d'una disgregació o escisió?

Cadascú es presenta pel que creu que pot aportar. Per trajectòria, estil i perquè ho he intentat fins a l'últim minut, penso que la nostra candidatura té aquest plus. Si algú creu en la necessitat d'un pacte som nosaltres. Passi el que passi a les urnes, si entre el 7 i el 14 de juny no hi ha pacte, tindrem un problema greu. Sense unitat no hi ha projecte.

¿Això vol dir que després del congrés tot ha de continuar igual?

Això vol dir que no jubilem ningú abans d'hora. I l'endemà tothom hauria d'estar a disposició de qui hagi guanyat. Hem arribat a un punt en què el partit ha de canviar de formes, de manera de funcionar, d'estructura... Els temps ho reclamen. Per aconseguir el que volem des del punt de vista polític -el 2014- hem de tenir un partit modern i obert.

Tan rovellat està ara?

Tots els partits necessiten una profunda reflexió sobre les seves estructures i aquí no s'ha fet. El partit del segle XXI ha de ser obert. El militant no pot ser passiu. Les decisions ara es prenen en una sola direcció. Aprofitar les noves tecnologies per rebre els inputs dels militants. La informació és fonamental.

Com serà l'executiva si guanya?

Hi ha d'haver equilibris territorials. Un pes de la gent de la federació de Barcelona, que històricament ha costat molt i és una injustícia perquè és la capital de Catalunya. I equilibris paritaris i generacionals. Tothom s'hi ha de sentir identificat.

¿Amb representants de les quatre candidatures?

El 7 de juny donarà un mapa que s'ha de veure reflectit a l'executiva. I ha de contemplar de manera molt clara qui serà el responsable d'iniciar les reformes d'estructura. Tan important serà el secretari d'organització com la persona que ha de liderar el procés de renovació d'ERC.

¿Confia que les altres candidatures promoguin també el pacte que proclama entre el 7 i el 14 de juny?

Predicar unitat és fàcil, però practicar-ne és molt complicat. La trajectòria ens avala, però també un cert tarannà de buscar consensos. Un cop fet el mapa exacte del partit, hi hem de posar tots el coll perquè això tiri endavant. Alguns hauran de fer exercicis d'humilitat o de reconeixement que uns han guanyat i els altres no. I a partir d'aquí construir noves relacions.

Què els diferencia de les altres candidatures?

El nostre és un projecte col·lectiu que es diu 2014 i que perquè pugui ser realitat necessita que el govern funcioni, que les aportacions d'ERC siguin visibles i requereix també un partit fort. El projecte és col·lectiu, no personal. No nego que tothom tingui les seves aspiracions, però s'ha de prioritzar l'interès de partit a l'interès personal. Volem un partit que pensi i faci les coses d'una altra manera.

Si guanyen, ¿posaran com a condició per formar el pròxim govern la consulta del 2014?

Ja veurem. S'ha de marcar un full de ruta en què hi haurà tot d'elements que aniran entre el 2010 i el 2014. Aquests elements seran imprescindibles. Si aquesta legislatura no s'aprova la llei de consultes populars, el 2010 serà una prioritat.

Però s'ha d'aprovar aquest any, no?

Ho desitjo de tot cor. És necessari. El 2010 és un accident al mig del camí. És evident que influeix. Els pactes del 2010 estaran determinats per alguns dels elements claus per al 2014. L'objectiu del concert econòmic, per exemple, ha d'anar en paral·lel.

¿El govern quedarà al marge del procés congressual?

ERC no pot fer més cops de volant. Hem de ser un partit seriós i respectat. ERC va fer un pacte que pot ser més bo o més dolent, ens podem haver equivocat o no -ho admeto-, però s'ha de complir, s'ha d'acabar la legislatura. Aquest govern ho té molt difícil i ho ha de fer bé fins al final. Després ja haurem après la lliçó dels dos governs anteriors i el que ha significat pactar amb els uns i no amb els altres, atès que tenim l'electorat dividit.

Què ha de canviar en les relacions entre CiU i ERC?

Moltes coses. Construir ponts és molt complicat perquè els que s'han trencat són difícils de reconstruir. La història d'ERC i CiU és una història d'encontres i desencontres. I últimament de molts desencontres. La relació amb el PSC no és gens fàcil, però els ponts existeixen. Doncs amb CiU ha de passar el mateix. No sé si el temps ho cura, si s'han de fer gestos o si hem d'esperar una altra generació. Si nosaltres guanyem, recompondre relacions amb tots els partits serà prioritari.

Aquest govern, ¿ha gestionat bé la crisi de l'aigua?

Hi ha hagut errors evidents per part del govern i he trobat a faltar generositat per part de l'oposició.

¿Es veu fent campanya com a candidat a la presidència de la Generalitat?

Em veig fent campanya com a president del partit. El partit que faci partit i el govern, govern.

És el que demanen els crítics...

Bé, doncs també és fruit d'una reflexió. Quan Carod-Rovira decideix renunciar a la presidència d'ERC està donant un missatge clar.

La Federació de l'Ebre d'ERC descarta la dimissió dels seus càrrecs al Govern perquè 'no siguin ocupats per partits transvasistes'

L'executiva regional de la Federació de l'Ebre d'ERC ha descartat la dimissió dels seus càrrecs al Govern per manifestar la seva oposició amb la prolongació del minitransvasament fins a Barcelona mitjançant la interconnexió de xarxes. Amb l'argument de mantenir-se al Govern per evitar que 'partits transvasistes' assumeixin els llocs de decisió que ara ocupen al mateix temps que' defensar el territori i el riu' des de les institucions, els republicans han reiterat la seva oposició a la interconnexió. La direcció d'ERC, que ha acatat el projecte per no disposar de 'majoria' suficient per aturar-lo, ha reiterat també el seu suport a la Plataforma en Defensa de l'Ebre.

Càrrecs institucionals de la Catalunya central d'ERC es posicionen a favor de la candidatura Gent d'Esquerra 'per solvent i compromesa'

Càrrecs institucionals de la Catalunya central d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) s'han posicionat aquest dissabte a favor de la candidatura que encapçalen Joan Puigcercós i Joan Ridao en el pròxim Congrés Nacional de la formació independentista. La candidatura Gent d'Esquerra ha rebut aquest suport de diputats, alcaldes i regidors per la seva 'experiència, solvència i compromís'. El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, que ha liderat aquesta presentació, ha afirmat que l'objectiu de la candidatura, si surt elegida al front d'ERC, serà treballar per aconseguir amb vista les pròximes municipals més de 200 alcaldies i 2.000 regidors.

Carretero qualifica el suport dels càrrecs institucionals de la Catalunya central a la candidatura Gent d'Esquerra com un gest de 'gent agraïda'

El candidat a la presidència d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Joan Carretero, ha afirmat que el suport que ha rebut aquest dissabte la candidatura Gent d'Esquerra per part de diferents càrrecs institucionals de la Catalunya central és un gest de gent 'agraïda'. Carretero, que encapçala el corrent crític Reagrupament.cat (RCat), ha presentat les propostes de la seva candidatura en un acte a Manresa, que s'ha celebrat aquest dissabte a l'Ateneu de les Piques de la capital del Bages. L'exalcalde de Puigcerdà i exconseller de Governació, ha fet una breu presentació del seu programa i ha establert un debat d'idees amb les més de 20 persones que han fet acte de presència.