lo carrer del riu

lo carrer del riu

20 de juny, 2009

Esquerra Independentista rebutja entrar a l'executiva nacional d'ERC

Uriel Bertran, líder del corrent crític d'ERC Esquerra Independentista (EI), ha assegurat avui que no tenen cap intenció d'entrar a l'executiva nacional del partit mentre 'continuï l'estratègia política actual'. Ha exigit la sortida dels republicans del govern i ha apuntat com a objectius immediats 'superar l'autonomisme' i 'posar damunt de la taula una estratègia independentista'. L'assemblea política d'EI, que ha aprovat a migdia per majoria absoluta la seva ponència política, treballarà per aconseguir una majoria dins el partit en vistes a 'rebutjar el model de finançament' que proposi el PSOE.

L'objectiu de l'assemblea era donar un impuls al moviment, que pretén alhora rellançar Esquerra i recuperar la il·lusió dels seus militants i votants. Des d’EI es proposa un canvi d’estratègia per a ERC que consisteix a ‘tornar a l’independentisme de la credibilitat’.

Avui: Esquerra Independentista reclama a ERC que "superi l'autonomisme" i trenqui el tripartit "si el PSC imposa el finançament"

Joan Herrera demana que l'acord de finançament segueixi "criteris d'objectivitat"

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha demanat aquest dissabte que l'acord de finançament respongui a "criteris objectius" de solidaritat, perquè "no pot ser que Catalunya sigui la quarta comunitat autònoma en aportació de recursos però després no mantingui aquest estatus".

Herrera ha fet aquestes declaracions durant la jornada Finançament i Estatut, dos grans reptes actuals de la societat catalana, on també ha puntualitzat que ICV no nega la solidaritat de Catalunya amb la resta de comunitats, però vol "el millor dels pactes possibles".

"L'experiència ens ha demostrat que l'acord de CiU i el PP del 2001 ha fet que Catalunya s'hagi quedat enrere", ha indicat Herrera, per qui Catalunya, amb el pas dels anys, s'ha anat "allunyant de la mitjana estatal" en la percepció de recursos.

Bilbao: manifestació en repulsa per l'últim atemptat d'ETA

La manifestació ha començat a les sis de la tarda en silenci a Bilbao rere una pancarta amb el lema 'Por la libertad-Askatasuna, ETA No-ETA Ez' portada per familiars de víctimes del terrorisme. En segona fila s'han situat el lehendakari López, diversos consellers del govern basc i la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega. Així mateix en llocs destacats hi havia els líders de part dels partits polítics bascos, com Iñigo Urkullu (PNB), Antonio Basagoiti (PP) i Mikel Arana (EB), i també hi havia el coordinador general d'IU, Cayo Lara; la secretària d'Organització del PSOE, Leire Pajín; i la vicesecretària d'Organització del PP, Ana Mato.

Cap a dos quarts de vuit la marxa, que ha estat retransmessa en directe per ETB, s'ha donat per finalitzada.

GARA: Los discursos no alteran la realidad

La CUP decideix si concorre o no a les eleccions al parlament de Catalunya

La CUP celebra aquest cap de setmana a Girona una assemblea nacional en què es debatrà, com a principal punt de l'ordre del dia, si es presenta a les eleccions al parlament català. Una vintena d'assemblees locals són partidàries de fer el salt nacional, però molts militants de poblacions importants on la CUP té regidors creuen que encara és aviat per fer-ho, sobretot tenint en compte que el 2011 hi ha previstes eleccions municipals.

Les CUP de de poblacions com Girona, Celrà, Elx, la Garriga, Manresa o Mataró ja han anunciat formalment que defensaran una ponència que demana presentar-se a les eleccions al parlament de l'any que ve perquè consideren que el panorama polític actual propicia l'aparició d'una nova candidatura independentista i que l'àmbit local implica disposar de 'mínimes competències i quasi nul·la capacitat per introduir propostes polítiques que plantegin canvis substancials com la ruptura democràtica amb l'Estat espanyol i l'emancipació nacional de la nació catalana.' D'altra banda les assemblees de Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, Reus, Berga i Valls, entre d'altres, també han presentat una ponència que refusa aquesta empresa. Consideren que encara no ha arribat el moment per fer el salt al parlament, sobretot perquè un any després d'aquestes eleccions (previstes per al 2010) hi haurà eleccions municipals, les quals tindran un cost econòmic important per al partit i, a més, podrien consolidar les CUP a poblacions importants del país, una condició que consideren fonamental per a emprendre nous objectius. Argüeixen, també, que les assemblees locals que refusen de presentar-se a les eleccions al parlament aporten catorze regidors municipals al Principat, la meitat dels que va aconseguir el partit en les darreres eleccions.

Les JERC exigeixen la retirada de la simbologia franquista a Barcelona, Palma i València

Activistes de les JERC i les JERPV s’han encadenat avui al matí a les tres capitanies militars de les tres capitals dels Països Catalans per a exigir la retirada de la simbologia franquista encara vigent. Juntament amb aquesta acció simbòlica, també han repartit un miler de fulletons en què explicaven 'tota l'herència del franquisme que encara perdura dins l’estructura de l'exèrcit actual'.

Les joventuts d’ERC denuncien: ‘Ens volen fer creure que l’Estat Espanyol és un país modern i democràtic. Ja han passat més de 30 anys des de la finalització de la repressió franquista i encara a aquest estat queden residus del que va ser aquella dictadura. Les forces armades han resultat formar part del grupuscle que no entenen els valors de la democràcia, i avui encara conserven símbols franquistes, com per exemple dalt en institucions militars o fins i tot algun equipament educatiu’.

Juntament amb la retirada dels símbols franquistes, l’organització política juvenil també demana la retirada de les forces militars, ‘que l’únic que han aportat i estan aportant a la nostra terra és repressió i un endarreriment social per al nostre poble’.

Enric Canela estripa el carnet de CDC

El promotor de la marxa independentista 10mil a Brussel·les Enric Canela anuncia avui al Bloc Gran del Sobiranisme que s’ha donat de baixa de CDC ‘amb tristesa i neguit’ després del vot negatiu dels diputats convergents a la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per convocar un referèndum d’autodeterminació. Canela, un històric de CDC amb vint-i-cinc anys de militància, creu que el comportament del seu ja expartit ‘només es correspon al d’un partit catalanista que treballa per assolir el reconeixement nacional però no l’Estat propi’. Avui: El portaveu de Deumil.cat es dóna de baixa de CDC pel vot contra la ILP sobre el referèndum d'autodeterminació

Cremen la pantalla gegant de Tele-5 que retransmetia el partit de la selecció espanyola a Terrassa

No se sap si era en resposta a les paraules d'ahir de Belén Esteban a la mateixa cadena Tele-5 La retransmissió del partit d'Espanya que havia organitzat Tele-5 just davant de l'Ajuntament de Terrassa, al Raval de Montserrat, ha estat boicotejada. Algú, encara sense identificar, ha llançat una ampolla de benzina sota la pantalla gegant, que ha començat a cremar. Endavant havia convocat a les vuit del vespre la concentració 'Stop Espanyolisme. Stop Feixisme' en què afirmava ‘aturarem l'acte espanyolista'. Les dues-centes persones que omplien les cadires han marxat corrent mentre la policia apagava el foc amb uns extintors.

Minuts abans, una cinquantena de ciutadans s'aplegaven a la part del darrere del pati de cadires muntat per a l'ocasió. Quan la pantalla mostrava els jugadors saltant al terreny de joc han desplegat estelades i cartells en contra de la retransmissió. Els aficionats de la selecció espanyola han contestat mostrant les seves banderes. Crits, algun insult, però cadascú al seu lloc i no semblava que anés a més. Però just després de sonar l'himne de la selecció amfitriona, moments abans de l'inici del partit, un incontrolat ha calat foc a la pantalla. Les flames s'han expandit amb molta rapidesa, la gent s'ha aixecat ràpidament i una fumerada negra ocupava el Raval de Montserrat.

La policia, amb extintors, s'ha encarregat d'apagar el foc, que ha estat cremant durant uns segons. A partir d'aquí s'ha intentat identificar l'autor material del fet sense èxit. Els manifestants també s'han dissolt, la pantalla ha deixat de funcionar i l'organització ha decidit suspendre la retransmissió del partit entre Espanya i Sud-àfrica. Endavant havia avisat: ‘Aturarem l'acte espanyolista. Aturarem la retransmissió del partit de la selecció espanyola en pantalla gegant que TELECINCO vol realitzar dissabte davant l'Ajuntament de TERRASSA. Terrassa no és Espanya. Els Països Catalans no som Espanya’.

L'Ajuntament de Terrassa havia col·laborat amb l'organització d'aquest esdeveniment. ERC, soci de l'equip de govern municipal, i CiU havien lamentat la iniciativa del consistori, titllant-la de provinciana, mentre que PSC i PP hi havien mostrat un suport entusiasta.

Avui: Cremen la pantalla gegant que retransmetia el partit de la selecció espanyola a Terrassa

Jordi Palmer: No l'haurien d'haver cremada (Avui)

Avui: Endavant es desmarca dels fets de Terrassa

Una col·laboradora de Tele-5 insulta els catalans. Quin nivell !!*!!

La calor fa astragos! "Los catalanes sois seis millones de burros". La col·laboradora de Tele 5 Belén Esteban va insultar divendres Catalunya i els catalans al programa Sálvame amb aquesta frase durant un enfrontament verbal amb una altra col·laboradora de la cadena i reconeguda fan de Josep-Lluís Carod-Rovira, Karmele Marchante sobre les campanyes en favor del reconeixement internacional de les seleccions esportives catalanes. Tele 5, cadena que ha donat suport a manifestos en favor de la supremacia del castellà sobre el català, no només va permetre que Esteban insultés d'aquesta manera els catalans sinó que, per boca del presentador del programa, el badaloní Jorge Javier Vázquez, encara va demanar a Marchante que es disculpés per assegurar que "els sis milions de catalans volen la selecció catalana". Sense embuts: SIS MILIONS DE "BURROS"

Isabel-Clara Simó: Ara és l'hora?

Ahir mateix, i per pura casualitat, vaig assistir a tres reunions completament diferents; una era de caràcter professional, una segona era de caràcter polític i la tercera era de caràcter acadèmic. En totes tres es va parlar de Catalunya i en totes tres vaig escoltar persones d'ideologia i de tarannà molt distants entre elles que deien, primer, que el camí cap a la independència és, en una Europa lliure i democràtica, més fàcil que mai; segon, que l'entesa amb Espanya és impossible i que això afecta qualsevol ideologia governant; tercer, que només la malaptesa i el titubeig dels catalans impedeixen un avenç efectiu; i quart, que l'actual govern espanyol és manipulador i letal per a Catalunya. No m'ho invento, les coincidències van ser notòries. No pretenc, esclar, fer una anàlisi social ni tampoc treure conclusions precipitades, però sí que voldria remarcar que les coincidències, quan es tracta de grups socials molt allunyats, són dignes d'anàlisi. Cap d'aquestes coses no és ni nova ni sorprenent; el que és interessant és la coincidència. A part d'aquestes quatre afirmacions calcades d'un lloc a l'altre, vaig sentir parlar de moltes altres coses: la mala utilització dels nostres escassos béns; la indefugible necessitat de situar Catalunya en un marc internacional; la creixent desinformació del mateix poble català de la seva pròpia història i coses per l'estil, però el diagnòstic era coincident. Si els interlocutors d'aquestes tres trobades tenen raó, i continuem amb una actitud passiva i derrotista, em penso que haurem de respondre a dures preguntes dels nostres successors. Si podia ser i ho vam impedir nosaltres mateixos, no tenim cap mena de perdó històric.