lo carrer del riu

lo carrer del riu

24 de gener, 2010

Tancada al Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre contra el cementiri nuclear

L'equip de govern del Consell Comarcal de la Ribera Ebre, format per membres d'ERC i el PSC, ha iniciat aquest diumenge a les cinc de la tarda una tancada a la seu de la institució per pressionar l'Ajuntament d'Ascó i aconseguir que voti en contra d'emplaçar un cementiri nuclear a la població. La tancada es preveu allargar fins al dimarts a les onze del matí, dia en què se celebrarà a Ascó el ple extraordinari sobre el magatzem nuclear. 'Després de la resposta multitudinària de la manifestació hem entès que no ens podíem quedar de braços creuats i per dignitat política hem pres la decisió de tancar-nos', ha explicat el president del Consell Comarcal de la Ribera Ebre i alcalde de Rasquera, Bernat Pellisa.

Avui: El Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre es tanca en contra del magatzem nuclear d'Ascó

3cat24: Els consellers comarcals de la Ribera d'Ebre es tanquen en protesta pel magatzem nuclear

Milers de manifestants s'oposen a Ascó al cementiri nuclear

Més de dues mil persones han respost la convocatòria de la Coordinadora Anti-cementiri Nuclear de Catalunya (CANC), caminant rere el lema 'Ascó, Catalunya diu que no'. Els manifestants han demanat la dimissió del batlle, Rafael Vidal (CiU), que governa en coalició amb el PSC. La manifestació d'avui és la culminació d'anys de feina dels membres de la CANC que han impulsat mocions contra el cementiri de residus nuclears a bona part dels ajuntaments i consells comarcals del sud del Principat. Han aprovat les mocions els plens municipals de Vandellòs-Hospitalet de l'Infant, Flix, Mora d'Ebre, L'Ametlla de Mar, Montroig del Camp, Corbera d'Ebre, La Fatarella, el Molar, i Tivissa, i els consells comarcals de la Ribera d'Ebre, Baix Camp, Baix Ebre, Terra Alta, Priorat, Montsià i Alt Camp. També han aprovat aquesta moció de rebuig seixanta-un municipis de la demarcació de Tarragona, així com el propi Parlament de Catalunya. Els motius que han portat als activistes ecologistes a convocar aquesta mobilització són 'el risc, el perill i la hipoteca a llarg termini que suposa el dipòsit de milers de tones de residus de molt alta radioactivitat que tenen una activitat de milers d'anys, i que pot afectar fins i tot a la salut dels ciutadans'. La CANC exposa també que 'les comarques de les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona, i per extensió Catalunya, ja ha contribuït amb escreix amb la seva quota de nuclearització respecte a la resta de l'estat, per ser el territori amb més reactors nuclears i més instal·lacions energètiques de l'estat espanyol'.

ERC i ICV critiquen el silenci de Montilla

El socis del PSC al govern tripartit, ERC i ICV, han incrementat aquest diumenge les crítiques i la pressió davant el silenci de José Montilla sobre el magatzem nuclear d'Ascó. El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha lamentat "l'ambigüitat" del president català davant la possibilitat que el poble de la Ribera d'Ebre acabi allotjant el cementiri nuclear. Des d'ICV, el seu secretari general, Joan Herrera, ha demanat a Montilla que no miri a una altra banda, i el conseller d'Interior, Joan Saura, ha defensat que la postura del govern sigui la del rebuig total a ubicar un dipòsit nuclear en territori català. Mentrestant, el PSC i Montilla guarden silenci.

Puigcercós i Herrera han fet aquestes declaracions a Ascó, on han assistit a la manifestació convocada per la Coordinadora Anticementiri Nuclear a Catalunya (CANC), que ha aplegat unes 2.000 persones.

"Volem que no hi hagi ambigüitats ni per part de CiU ni per part del PSC i exigim al president de la Generalitat que compleixi amb la resolució del Parlament", ha insistit el president d'ERC. "Clar i res, ja n'hi ha prou", ha advertit. "No és només una qüestió municipal, la transcendència d'un cementiri nuclear d'aquestes característiques va més enllà del municipi", ha remarcat.

Per la seva banda, Herrera ha recordat que la ubicació d'un magatzem nuclear "és una decisió de país no només d'Ascó". "Les nuclears no són el futur i encara menys tot els residus nuclears d'Espanya", ha insistit.

L'ajuntament d'Ascó fa anys que treballa a l'ombra per aconseguir el cementiri nuclear

Malgrat el rebuig generalitzat al cementiri nuclear, que aquest diumenge s'ha traduït en una multitudinària manifestació, l'Ajuntament d'Ascó ja fa anys que treballa silenciosament per aconseguir el magatzem de residus centralitzat de l'Estat. Durant l'etapa de José Montilla al capdavant del ministeri d'Indústria espanyol, l'Ajuntament ja va comprar discretament els terrenys propers a l'actual central on s'hi hauria de construir el magatzem de residus radiactius.

Des que el llavors ministre José Montilla va aprovar el Pla de Residus Radioactius i la construcció d'un sol magatzem centralitzat per acollir els residus de totes les centrals nuclears espanyoles, el municipi d'Ascó ha treballat per intentar allargar els beneficis que actualment es deriven de la central nuclear.

El cementiri nuclear, que comportaria pels municipis de la zona substanciosos ingressos econòmics i la creació d'un centenar de llocs de treball, ha obligat els dotze pobles de la zona d'influència de la central a posicionar-se a favor o en contra la nova instal·lació. D'aquests, s'han posicionat amb mocions contràries al magatzem nuclear Corbera d'Ebre, el Molar, Flix, Fatarella i Móra d'Ebre, mentre que la resta han renunciat a plantejar mocions. Segons informa La Vanguardia, des de 1990 la zona d'influència d'Ascó ha rebut 59,3 milions d'euros en compensacions pels efectes de la central i els residus que genera. LaVanguardia: El Ayuntamiento de Ascó trabajó con discreción para postularse como el mejor candidato para el ATC

El País: Ascó encabeza el 'derby' nuclear

Pugen al Bartolo per defensar TV3 a Castelló

Centenars de persones han caminat avui fins al repetidor del Bartolo, prop de Castelló, des d'on s'envia el senyal dels canals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals a la Plana. Amb aquesta acció han reivindicat el dret de continuar rebent les emissions de la televisió catalana. Al peu del repetidor s'ha fet un parlament d'Acció Cultural del País Valencià i una actuació del cantaor Pep Gimeno 'Botifarra'. Dissabte una marxa semblant havia pujat al cim del Montdúver, on hi ha el repetidor que serveix les imatges de TV3 a la comarca de la Safor.