lo carrer del riu

lo carrer del riu

08 d’octubre, 2007

Per a ofrenaaaar noves glòries a Egspaaaañaaaaaa ...

El Govern valencià guardona al Rei en plena marea antimonàrquica

El Govern valencià va acordar ahir concedir al Rei Joan Carles l'Alta Distinció de la Generalitat amb motiu de la celebració del 9 d'Octubre, Dia del País Valencià. La decisió del Consell s'efectua enmig de la polèmica deslligada entorn de la monarquia i a la crema de retrats en diferents punts d'Egspaña de la imatge del monarca. I atenció, un dels motius pels quals la Generalitat valenciana reconeix aquest premi al monarca és perquè creu que 'el Rei és el garant de les llibertats valencianes’. Que no se'n volen recordar d'Almansa-1707 ?

L'Himne de València per la Trasobares

Signen el Pacte de l'Habitatge

Llum verda al Pacte Nacional per l'Habitatge, tot i l'oposició dels partits de dreta Algunes entitats socials com l'Assemblea Popular per un Habitatge Digne s'oposen a un acord, perquè consideren que afavoreix la "màfia immobiliària" i prima els pisos nous de compra i no el lloguer. Dissabte més de 2.000 persones es van manifestar a Barcelona per oposar-se al Pacte Nacional per l'Habitatge.

El Govern descarta els parcs eòlics de la Palma d'Ebre i la Pobla de Massaluca

El parc eòlic Tossal Gros (12 MW de potència) promogut per Catalana d'Energies Renovable (Cater), a la Pobla de Massaluca, i el parc eòlic la Palma (20 MW de potència) de Tarraco Eólica ja són història. La Ponència Ambiental de Parcs Eòlics ha decidit arxivar els dos expedients «atès que aquestes instal·lacions no han pogut acreditar la connexió per a l'evacuació de l'energia eòlica produïda, per la qual cosa no són viables tècnicament». La notificació arribava la setmana passada als respectius ajuntaments davant la incredulitat dels seus alcaldes, ambdós de CiU. A la Terra Alta, l'alcalde de la Pobla, Joan Lluís Cuadrado, negava ahir la raó de la desestimació: «el parc, a banda de posseir molt bones mesures de vent, disposava d'una xarxa d'evacuació elèctrica ja existent fins al nus de Riba-roja, de manera que no entenem aquesta resolució», exclamava.

L'energia elèctrica generada a Tossal Gros, afegia Cuadrado, permetria alimentar les necessitats elèctriques del regadiu de la Terra Alta. «Creiem que era, doncs, un projecte sostenible i pioner, però ens l'han denegat. A tot això, se'ns vol imposar una central de cicle combinat a escassos metres del terme municipal». I a banda de la possible implantació de la tèrmica d'Endesa a Faió, tots els municipis veïns de la Terra Alta disposen de projectes eòlics, en tots aquests casos, en un estat de tramitació molt avançat.

Sensacions similars tenen a l'Ajuntament del petit municipi de la Palma d'Ebre, a la Ribera d'Ebre. La promotora Tarraco Eólica anuncià al març de 2006 la voluntat d'aixecar al municipi un parc de 20 MW de potència, que formaria part de l'anomenada macrocentral Priorat-Ribera d'Ebre integrada per un total de cinc centrals amb 87 aerogeneradors i 174 MW de potència a Cabacés, la Bisbal de Falset, Margalef, Vinebre, el Molar i la Figuera.

La promotora presentà de manera pública la inversió (157 milions d'euros) a Cabacés sense que s'anunciés, però, ni un inici d'obres ni el projecte d'evacuació de l'energia generada. Més d'un any després, Medi Ambient ha desestimat el parc de la Palma davant la sorpresa de l'alcalde, Gil Martí: «No ho acabem d'entendre, a la veïna comarca de les Garrigues la mateixa promotora aixecarà a curt termini diversos parcs i disposarà d'una xarxa d'evacuació que es podria aprofitar.»

La decisió de Medi Ambient omple d'incertesa la viabilitat de la macrocentral. L'alcalde de Cabacés, Joan Anton Robles, admet al Diari que tot plegat està «molt parat, desconec com acabarà però és cert que l'evacuació encara no s'ha resolt i també que les mesures de vent realitzades per l'empresa són justes». Altres fonts properes al projecte confirmen que les mesures de vent i les dificultats per evacuar l'energia posen en seriós dubte la inversió. A més, la macrocentral topa amb la presència d'avifauna protegida i amb l'oposició frontal de diversos grups ecologistes i de les dues denominacions d'origen del vi de la comarca del Priorat.

La Pobla de Massaluca estudia portar als jutjats la central tèrmica de Faió

Després de dos anys de tràmits, l'Ajuntament de la Pobla de Massaluca va rebre dijous la primera comunicació d'Endesa sobre el projecte de construcció de la central de cicle combinat al veí municipi aragonès de Faió. El document era la resposta oficial a les al·legacions presentades a l'estiu pel consistori, que s'oposa frontalment a la construcció de la planta de 850 MW de potència.

L'alcalde, Joan Lluís Cuadrado, titllava ahir el document «d'insatisfactori, perquè no dóna resposta als nostres temors». Davant d'això i la constatació que Endesa continuarà el procés de tramitació, Cuadrado estudia ara la interposició d'un recurs contenciós administratiu contra el projecte sense descartar l'inici de mobilitzacions al carrer.

I és que la planta posa en perill bona part de les expectatives del municipi. Fa més de cinc anys que el consistori construeix un càmping a la riba del riu Matarranya, molt a prop de la seva desembocadura amb l'Ebre. És una aposta turística clau per a un municipi de 479 habitants que es posarà en marxa la propera primavera. Endesa, però, ubica el complex a escassos 300 metres del càmping, just a l'altra riba de riu. «Si l'aixequen, el càmping no tindrà futur, i, d'això, Endesa no en diu res».

Endesa, a més, pretén alimentar la planta amb gas natural procedent d'un gasoducte que s'hauria de construir des de Gandesa i que ha creuar un espai natural dins la Pobla, «i també volen construir una línia d'alta tensió per evacuar l'energia que torna a creuar el nostre espai natural».

Cal afegir que el projecte es troba a pocs metres de les captacions d'aigua del regadiu de la Terra Alta i de la mancomunitat de municipis de Vilalba, Batea i la Pobla. A més, les emissions de la central poden afectar el sector agrícola i la salut dels veïns. El poble es situaria a 5 quilòmetres de la central.

L'arquitecte en cap de la Sagrada Família augura una catàstrofe si el túnel de l'AVE passa al costat del temple

L'arquitecte en cap de la Sagrada Família, Jordi Bonet, ha augurat una catàstrofe si el túnel de l'AVE entre les estacions de Sants i Sagrera passa al costat del temple, sota el carrer de Mallorca.

"Diuen que no passarà res", ha lamentat Bonet, que ha assegurat que fins i tot a "l'obra més segura del món (un conjunt de túnels a Boston, als EUA) també han caigut coses i hi ha hagut morts". "No es pot dir que no hi ha risc, el risc zero no existeix i ningú pot dir que no passarà res, i qui ho digui és un temerari", ha afirmat, durant una intervenció en el fòrum Tribuna Barcelona. Bonet ha considerat que una prova del risc de les obres que promou Adif a Espanya és que "a principis de setembre va caure un pont amb dos morts a Galícia". També ha afegit que les obres de l'AVE a Barcelona ja han causat "una dotzena" de morts.