lo carrer del riu

lo carrer del riu

15 de juliol, 2008

L'Ajuntament de Vandellòs demana una reunió urgent de la Comissió de seguiment de la planta

El regidor de Medi Ambient de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Xavier Samarra, ha demanat que es convoqui de manera 'urgent' la Comissió de seguiment de l'explotació de Vandellòs II. L'ajuntament vol que se l'informi 'al detall' dels últims successos notificables que han tingut lloc a la planta. El cap de setmana passat, divendres i diumenge, es van trobar partícules radioactives a Vandellòs.

A la comissió hi ha el Consell de Seguretat Nuclear, l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II, representants municipals i autonòmics i membres d'entitats locals i ecologistes. Samarra ha expressat preocupació per les repercussions que puguin tenir les anomalies en la pèrdua de confiança de la ciutadania envers el funcionament de les nuclears.

Avui, novament, la central nuclear d'Ascó no s'ha pogut posar en funcionament per problemes diversos.

VilaWeb/ElPunt: Vandellòs II confirma que la contaminació ve de la zona del tanc d'aigua de càrrega

Avui: Ascó I avorta de nou la seva posada en marxa pel trencament d'una junta

La Generalitat aposta per aliar-se amb altres territoris amb dèficit fiscal

Balances Fiscals 150708 CATr El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha assegurat que les dades sobre el dèficit fiscal català difoses pel govern espanyol aquest dimarts demostren que l'actual model de finançament és "insuficient i injust", per la qual cosa ha defensat "aliances" amb les comunitats balear i valenciana, i fins i tot amb Madrid "si fa falta", per canviar aquest sistema.

Huguet, que exercia avui de portaveu català, s'ha referit així a l'estudi espanyol que revela que Catalunya té un dèficit fiscal anual que va entre el 6,38% i el 8,7%, dades només un punt per sota de les estimacions del govern català.

Huguet ha evitat parlar d'un "front comú" entre aquestes comunitats, però ha subratllat que és "legítim que comunitats amb problemàtiques similars s'aliïn", ja que el sistema es pactarà al consell de política fiscal i financera.

Vídeo: Conferència de premsa de Carlos Ocaña, secretari d'estat d'Hisenda, per fer públiques les balances fiscals.

Vídeo: El conseller Josep Huguet valora la publicació de les balances fiscals per part del govern espanyol

VilaWeb/ElPunt: Els governs català, valencià i balear reclamen que es corregeixi el finançament

Document: BALANZAS FISCALES DE LAS CCAA CON EL SECTOR PÚBLICO ESTATAL

La llei de la consulta popular d'Ibarretxe entra en vigor el mateix dia que el govern espanyol presenta un recurs al TC

Ibarretxe 150708 CATr El Butlletí Oficial del País Basc ha publicat aquest dimarts la llei per fer una consulta sobre el diàleg per la pau i la normalització el pròxim 25 d'octubre, fet que comporta la seva entrada en vigor. La publicació de la llei coincideix amb la presentació aquest matí del recurs del govern espanyol contra la llei davant el Tribunal Constitucional.

El recurs contra la consulta popular, presentat per l'advocat de l'Estat, Joaquín Fuentes, inclou una "expressa invocació" a l'article 161 de la Constitució, que preveu la suspensió immediata de la llei i de tots els seus efectes jurídics durant cinc mesos, cosa que n'impediria la celebració el pròxim 25 d'octubre.

La llei va ser aprovada pel Parlament basc el 27 de juny passat.

Per la seva banda, el PP també recorrerà la llei davant el Constitucional, en el seu cas a través de la firma de 50 diputats.

La selecció catalana d'hoquei sobre patins supera Xile en el primer partit de la Copa Amèrica

L'equip de Catalunya que disputa la Copa Amèrica d'hoquei sobre patins s'ha imposat aquest dimarts a la matinada a Xile per 8 gols a 1. És la primera intervenció del combinat català en aquesta edició de la màxima competició de les que organitza la Confederació Sud-americana de Patinatge, que es disputa del 14 al 19 d'aquest mes a Buenos Aires (Argentina).

Els anotadors per part catalana han estat Roger Rocasalabas, del CP Vilanova, 1 gol; Jordi Molet, del Reus Deportiu, 3 gols, i Jepi Selva, del Noia Freixenet de Sant Sadurní d'Anoia (Alt Penedès), 4 gols. Per part xilena l'autor de l'únic gol ha estat Nicolás Fernández, del Saint Mary Joseph.

Aquesta és la segona vegada que Catalunya participa a la Copa Amèrica després que la Federació Catalana de Patinatge va entrar a formar part de l'organisme federatiu sud-americà. En l'anterior edició, la del 2007, Catalunya va acabar en segona posició en perdre a la final davant d'Argentina per 2 gols a 4.

La dimissió del primer ministre torna a posar l'estat belga en crisi

Fracassa el nou intent de resoldre el conflicte entre Flandes i Valònia Bèlgica 150708 CATr El primer ministre de Bèlgica, Yves Leterme, ha presentat la dimissió al rei Albert II per haver fracassat en l'intent de reformar l'administració i donar més poder a les regions de Flandes i Valònia. És la tercera vegada que Leterme presenta la dimissió i, en cas que el monarca l'accepti, caldrà iniciar tràmits per a la formació d'un nou govern. La decisió l'ha presa després de constatar el blocatge de les negociacions.

Avui s'acaba el termini que els partits flamencs havien donat als valons per a arribar a un acord sobre una reforma en profunditat de l'estat federal.

El principal punt de discussió és el districte electoral de Brussel·les-Hal-Vilvoorde, que aixeca passions tant a Valònia com a Flandes. Brussel·les-Hal-Vilvoorde és una circumscripció electoral belga formada per dinou municipis de la regió Brussel·les-capital i per trenta-cinc municipis de la regió de Flandes. Però en sis d'aquests municipis de la regió flamenca, tots limítrofs amb la regió de Brussel·les-capital, una bona part de la població és francòfona i pot votar candidats francòfons que es presenten a la regió bilingüe de Brussel·les-capital. Això és un fet excepcional a Bèlgica, perquè els pactes d'estat entre valons i flamencs estableixen que cada regió sols pot votar membres de la seva comunitat, tret de Brussel·les, que és bilingüe.

Els flamencs, doncs, volen partir el districte electoral, perquè els votants francòfons de Flandes no puguin votar diputats francòfons, de la mateixa manera que els flamencs de Valònia no poden elegir diputats flamencs.

Els partits valons no hi estan d'acord i proposen que els sis municipis on una bona part de la població és francòfona passin a ser oficialment bilingües, com la regió de Brussel·les-capital, i addueixen que són els flamencs de la regió Brussel·les-capital els privilegiats, perquè tenen la llengua oficialment reconeguda, quan és una zona de clara majoria francòfona.

L’Europarlament tindrà web oficial en català a l’octubre

Estrasburg nega que la traducció no oficial que va fer un informàtic lleidatà hagi accelerat el portal en llengua catalana La tossuderia del jove informàtic lleidatà que va copiar i traduir al català la web del Parlament Europeu sense permís donarà aviat els seus fruits. L’Eurocambra està enllestint la seva pàgina oficial en llengua catalana i l’estrenarà aquest octubre, segons ha pogut saber l’AVUI, després que l’eurodiputat del PP Aleix Vidal-Quadras, que a Estrasburg és el vicepresident responsable de comunicació, hagi cedit a la pressió i ho hagi autoritzat.

No serà una còpia idèntica de la web principal de l’Eurocambra traduïda al català, com el clandestí europarl.cat que va llançar Miquel Català, veí de 27 anys de la Granja d’Escarp (Segrià), que va provocar la irritació dels responsables del Parlament Europeu. Estrasburg va advertir a l’informàtic que el que fa és il·legal i el va convidar a tancar el portal o a deixar ben clar que no és la web oficial de la institució. Català va negar-se a desendollar la web –encara oberta– mentre l’Eurocambra estudia si el denuncia, i va rebre el suport dels eurodiputats catalans. L’adreça, per confirmar, serà www.europarl.europa.eu/barcelona/.

Antoni Castells: "Entre Catalunya i el PSOE, el PSC sempre escollirà Catalunya"

El conseller d'Economia i Finances de la Generalitat, Antoni Castells, va tornar ahir a reivindicar "veu pròpia" dels socialistes catalans al Congrés i va destacar la necessitat que tenen els executius de governar "des de la centralitat" fugint així de la "radicalització" de forces polítiques minoritàries.

En un conferència al Cercle d'Economia davant de l'empresariat català, Castells va assegurar que el PSC ha de ser un partit "plural" i, al mateix temps, treballar per deixar clar a tots els ciutadans el missatge que, "entre Catalunya i el PSOE, el PSC sempre escollirà Catalunya".

Aquestes declaracions es produeixen dies abans que comenci el congrés del PSC, en què precisament, es debatran esmenes a favor i en contra sobre el grup propi dels socialistes catalans al Congrés independent del grup del PSOE.

La reivindicació de la "veu pròpia" del PSC a Madrid ja l'ha expressat diverses vegades el mateix Castells, que és considerat com un dels representants de l'anomenada 'ala catalanista' del PSC. Precisament, el conseller d'Educació, Ernest Maragall, també ha manifestat aquesta reivindicació històrica de part de la militància socialista catalana diverses vegades durant les últimes setmanes.

Indústria prohibirà a les operadores d'Internet aplicar ofertes de banda ampla quan no puguin satisfer el 80% de la velocitat promesa

El ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, ha anunciat aquest dilluns la seva intenció d'incloure a la Carta de Drets de l'Usuari de Telecomunicacions la prohibició als operadors d'aplicar ofertes d'accés a banda ampla si no poden garantir que l'usuari obtindrà el 80% de la velocitat publicitada.

Les companyies hauran de revisar cada línia i informar a l'usuari de la velocitat màxima que poden oferir-li.

La iniciativa té com a objectiu posar punt i final a la proliferació d'ofertes d'altes velocitats que després no se satisfan.