lo carrer del riu

lo carrer del riu

26 de març, 2009

La manifestació antiBolonya modifica el seu recorregut per sorpresa

L'encapçalen professors de la UB i la UAB La manifestació convocada aquest dijous al vespre pels estudiants anti Bolonya per protestar contra la implantació del pla i per l'actuació dels Mossos d'Esquadra el passat 18 de març ha començat la seva marxa des de la Plaça Universitat, però pujant per carrer Aribau, tombant pel carrer Diputació i en direcció a la Plaça Osca del barri de Sants. Els estudiants han canviat per sorpresa el recorregut de la manifestació, que està encapçalada per professors de la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), pares dels estudiants ferits en la manifestació del passat 18 de març i representants de sindicats. VilaWeb: Els manifestants desconcerten la policia canviant el recorregut de la protesta

El Baphomet i la taula esmaragda de Miquel Esteve i Valldepérez

El Baphomet i la taula esmaragda és el relat fascinant d’una recerca. Una aventura històrica que captiva grans personatges com el general Ramon Cabrera, Aleister Crowley, William Butler Yeats, Robert Browning, Erich Ludendorff o Paracels. Paral·lelament, el personatge d’en Ton Domènech es veu endinsat, en primera persona, en la investigació de l’estranya mort d’un antic company d’estudis, alhora que va descobrint la remor alquímica que ha acompanyat els seus avantpassats durant generacions. Templers, carlins, maçons, jesuïtes... Tots persegueixen la custòdia d’aquesta recerca, un arcà que dormita sota el mantell dels versos enigmàtics de la taula esmaragda. L’autor aconsegueix trenar una història de la història que no deixarà indiferent el lector. Els canvis de ritme, els contrapunts, les reflexions humanístiques, el misteri, el dramatisme, l’humor, el desassossec i el cinisme basteixen una novel·la captivadora i de lectura àgil, amb l’enigma de la recerca latent en cada capítol.

Ascó i Vandellòs II queden en evidència en obtenir les pitjors qualificacions de tot l’Estat

El Consell de Seguretat Nuclear suspèn les centrals catalanes durant el 2008 En un moment en què la Gran Bretanya, Itàlia o França aborden el futur planificant la construcció de noves centrals nuclears, a Catalunya, episodis com la corrosió a Vandellòs II o la fuita de partícules radioactives a Ascó I frenen la confiança de l’opinió pública en l’energia atòmica. De fet, de les vuit centrals que hi ha en marxa a tot l’Estat, les centrals catalanes van registrar l’any 2008 els pitjors indicadors de funcionament al Sistema Integrat de Supervisió de Centrals (SISC), el model de seguiment i control que des de fa un parell d’anys utilitza el Consell de Seguretat Nuclear (CSN). Segons dades facilitades pel CSN, durant l’any passat, Ascó I i Vandellòs II van destacar amb la pitjor qualificació de funcionament de tot el parc estatal, i van figurar durant tres i quatre trimestres, respectivament, en l’apartat que el SISC categoritza com a “pilar degradat” (el tercer pitjor en una escala de cinc supòsits possibles). En el cas d’Ascó I, aquesta qualificació és deguda a la fuita de partícules radioactives, un episodi que possiblement es va produir el novembre del 2007, però del qual el CSN no va ser informat fins mesos després. El Consell ha tingut en compte que les partícules radioactives alliberades als espais interiors de la central van superar potencialment el límit de dosis anual per al públic a l’interior de la doble tanca de la planta, un fet que el SISC considera d’impacte substancial per a la seguretat. A més, segons els inspectors del Consell, els responsables de la central no van establir mètodes que descartessin la presència de contaminació radiològica a la pell dels treballadors. A tot això s’hi ha de sumar la falta del necessari calibratge sísmic a unes grues situades a la cúpula de l’edifici de contenció, instal·lades temporalment. La mala qualificació de Vandellòs 2 va ser deguda a fallades reiterades en el funcionament dels generadors dièsel durant el primer mig any, així com deficiències en el muntatge i a les proves del sistema d’aigua refredada essencial; i a la incorrecta implantació d’una modificació de disseny per preveure els efectes d’inundacions. El Punt: El CSN supervisarà Ascó i Vandellòs pels mals resultats detectats en les inspeccions

PSE i PP arriben a un preacord per a investir Patxi López com a nou lehendakari

El PSE-EE i el PP han arribat aquest dijous a un preacord sobre les "bases polítiques i els objectius prioritaris" del nou govern basc, que liderarà Patxi López, així com sobre la composició de la Mesa del Parlament, que presidirà el PP, segons ha informat el socialista Rodolfo Ares.

Ares ha estat el primer en parlar amb la premsa després de la breu reunió que han mantingut les delegacions negociadores del PSE-EE i del PP del País Basc per buscar un pacte per a la investidura com a lehendakari del socialista Patxi López.

El preacord inclou la presidència del Parlament per al PP i dos llocs a la mesa per al PSE, que donarà la majoria en l'òrgan de govern de la Càmera basca a populars i socialistes, al tenir tres dels cinc llocs.

eldebat.cat: El PP tindrà la presidència del Parlament

Una tesi defensa l'autoria àrab del 'Cantar de Mío Cid'

El Cantar de Mío Cid podria haver estat obra del poeta àrab Abu I-Walid al-Waqqashi, segons la tesi defensada per la professora d'Estudis Àrabs i Islàmics Dolores Oliver al seu llibre "El Cantar de Mío Cid: génesis y autoría árabe", que s'ha presentat aquest dijous a Madrid. L'acadèmica sosté que va ser el poeta i jurista àrab Abu I-Walid al-Waqqashi qui va idear el cèlebre poema èpic com una obra de propaganda política.

Segons l'autora, hi hauria "un pacte" pel qual el poeta hauria escrit l'obra per "immortalitzar" la figura del Cid a canvi que aquest es comprometés a "respectar les creences dels musulmans" de València, quan el cavaller castellà va conquerir la ciutat. La tesi també canvia la data en la que es va escriure l'obra literària, ja que hauria de ser contemporània al Cid. Oliver considera que es va escriure cap el 1095, un cop el Cid es va convertir en senyor de València. Fins ara, es considera que l'obra es va escriure el 1207, tot i que l'historiador Ramón Menéndez Pidal defensava que es va compondre cap el 1140.

Viquipèdia: Cantar de Mio Cid

El Parlament Europeu censura els excessos de l'urbanisme espanyol

El Parlament Europeu (PE) ha censurat aquest dijous els abusos que, al seu parer, han tingut lloc en el desenvolupament urbanístic espanyol dels últims anys i ha fet una crida a les autoritats a prendre mesures per acabar amb ells.

L'Eurocàmera ha aprovat amb 349 vots a favor, 110 en contra i 114 abstencions el polèmic informe de la danesa Margrete Auken (Els Verds), que a més de denunciar els excessos de la construcció, amenaça amb castigar Espanya amb la congelació de part dels fons europeus que rep. VilaWeb: El Parlament Europeu amenaça de retirar els ajuts si continuen les agressions urbanístiques al País Valencià