lo carrer del riu

lo carrer del riu

02 de juny, 2010

Greenpeace sosté que el Consell de Seguretat Nuclear minimitza les dades sobre radioactivitat en l'estudi epidemiològic

El grup ecologista Greenpeace considera que el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) minimitza les dades sobre radioactivitat, unes dades en les quals es basa l'estudi epidemiològic de l'Institut de Salut Carles III en què es conclou que no hi ha una relació causa-efecte entre la presència de centrals nuclears i la mortalitat per càncer. Greenpeace no qüestiona el rigor del treball, però insisteix que s'ha fet a partir de les dades del CSN. «Tothom sabia que el CSN aportaria dosis de radiació baixes i ningú té la possibilitat de dir si són correctes o no», va afirmar el portaveu de nuclears de Greenpeace, Carlos Bravo. A més, Bravo va afegir que les estadístiques del CSN són mitjanes històriques, que deixen fora puntes de radiació recents. «No s'ha fet una vertadera foto de les dosis al llarg del temps, sinó senzillament una mitjana que l'únic que fa és minimitzar els màxims», ha assenyalat Bravo.

Greenpeace insisteix a dir que sí que hi ha una relació entre el càncer i les nuclears. «No es pot dir que a les àrees nuclears no es pateixen més malalties de càncer, són dades òbvies i reals que no es poden ignorar», va afirmar el portaveu de Greenpeace.

En aquest sentit, el treball del CSN detecta un major nombre de casos de càncer de pulmó a l'àrea nuclear de Vandellòs, mentre que a Ascó es detecten més casos de limfomes. «Aquests resultats no sembla que responguen al funcionament de les instal·lacions, perquè no es repeteixen en altres instal·lacions del mateix tipus, per la qual cosa responen als hàbits de vida o a l'atzar», va explicar Juan Carlos Lentijo, director tècnic de protecció radiològica del CSN. Per la seua banda, tant l'Associació de Municipis en Àrees Nuclears (AMAC) com la patronal Foro Nuclear han valorat molt positivament el resultat de l'estudi. «Les dosis estimades acumulades que hauria rebut la població són molt reduïdes, unes 300 vegades inferiors a la radiació natural», destaca la patronal, que assegura que no hi ha vinculació amb la salut.

El Parlament aprova en comissió la ILP per prohibir les curses de braus

La Comissió de Medi Ambient ha aprovat aquest dimecres el dictamen de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per prohibir les curses de braus a l'espera de la seva votació en el ple del Parlament. ERC, ICV-EUiA i CiU s'han votat a favor les seves esmenes respectives, entre elles la moratòria d'un any i mig que ha introduït la federació nacionalista. CiU ja ha avançat que donarà llibertat de vot als seus diputats. PSC, PPC i grup mixt hi han votat en contra. El mateix resultat també s'ha produït a l'hora de votar la resta de la iniciativa que no havia estat esmenada. La votació final de la llei es preveu per al ple del 9 de junyt, però queda per saber si finalment el PPC demana dictamen del Consell de Garanties Estatutàries. Això retardaria la seva votació un mes. Avui: La prohibició dels toros, més a prop

El Suprem condemna Pepe Rubianes, mort l'any passat, per insults al batlle de Salamanca

El Tribunal Suprem espanyol ha confirmat la sentència dictada per l'Audiència de Salamanca el juny del 2007 contra l'actor Pepe Rubianes, mort l'any passat, per vulneració del dret de l'honor del batlle de Salamanca, Julián Lanzarote (PP). Rubianes va fer unes declaracions al diari e-Notícies en les quals insultava el batlle per negar-se a retornar els papers de Salamanca.

La denúncia contra l'actor va sorgir arran de la polèmica pel trasllat de papers de l'Arxiu de la Guerra Civil de Salamanca al Principat. El jutjat de Salamanca va desestimar inicialament la petició de l'alcalde, però aquesta decisió va ser revocada posteriorment per l'Audiència de Salamanca i va condemnar l'actor. La família de Rubianes hi va presenatr un recurs, que finalment ha estat refusat i, per tant, Rubianes ha estat condemnat.

Avui: El TS confirma la condemna a Pepe Rubianes per vulnerar l'honor de l'alcalde de Salamanca

Pep Guardiola serà l'últim signatari de la ILP Televisió Sense Frontereres

L'entrenador del F.C. Barcelona, Josep Guardiola, serà l'últim signatari, el dia 11 de juny, de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) Televisió Sense Fronteres, segons que ha comunicat avui Acció Cultural del País Valencià (ACPV). L'entitat, promotora d'aquesta iniciativa, ja ha recollit més de mig milió de signatures, xifra necessària per a poder presentar la ILP al Congrés. L'envit és ara d'aconseguir més de 550.000 signatures, per poder compensar les possibles signatures no vàlides.

ACPV considera un èxit la campanya en què han participat molta gent, associacions, sindicats, partits i personalitats de la cultura, de la política i de l’esport.

Catalunya registra 18.920 desocupats menys al maig

L'atur va disminuir en 18.920 persones durant el mes de maig a Catalunya, un 3,19% menys respecte a l'abril, fet que va suposar el segon descens mensual consecutiu i va situar la xifra total de desocupats en 574.736 persones.

La baixada és especialment notable en el sector dels serveis, amb 11.000 parats menys, seguit per la indústria i la construcció.

Per demarcacions, Barcelona ha estat el territori de tot l'Estat que ha registrat un millor comportament de la desocupació respecte al mes anterior, amb una rebaixa de 12.613 aturats, un 2,84%.

A banda, i en termes absoluts, Catalunya és la primera comunitat de l'Estat on més baixa el nombre de persones que busquen feina.

El club Bilderberg inicia demà a Sitges la seva reunió anual enmig d'una gran expectació

El club Bilderberg, una organització privada que agrupa un centenar dels dirigents polítics i econòmics més influents del món, inicia aquest dijous la seva reunió anual a Sitges, envoltat d'expectació pel secretisme que envolta el que per alguns és un govern mundial a l'ombra. La reunió es farà a l'Hotel Dolce, enmig d'un important dispositiu de seguretat coordinat pels Mossos d'Esquadra. El club, que es va reunir l'any passat a Grècia, sol incloure en l'agenda qüestions d'abast global com la crisi econòmica o el terrorisme internacional. Alguns dels assistents de la reunió de 2009 van ser el president del Banc Mundial, Paul Wolfowitz, o el Ministre d'Afers Exteriors espanyol, Miguel Ángel Moratinos.

CARLOS MESA: "El grupo Bilderberg 2010"

El Triangle: Sitges acull la cimera de l'opac Club Bilderberg enmig de protestes dels antiglobalitzadors

Comencen els tractaments a l'Ebre contra la mosca negra, amb quatre mesos de retard

El Consorci dels Serveis Agroambientals del Baix Ebre i el Montsià (Code) farà avui el primer tractament de l'any contra la plaga de la mosca negra al riu Ebre. Un tractament que arriba amb quatre mesos de retard i quan s'han detectat fins a 300 larves per quilo de macròfit a Miravet. Així, la Ribera d'Ebre continua sent el punt de major concentració d'aquests insectes.

Els tècnics del Code abocaran aquest matí des d'un helicòpter uns 2.000 litres de l'insecticida biològic BTI en sis punts del tram català de l'Ebre per combatre la plaga de la mosca negra. Aquest serà el primer tractament de l'any, un tractament que habitualment es duu a terme al mes de febrer però que aquesta campanya s'ha retardat per un problema «administratiu».

El centres d'atenció primària de les Terres de l'Ebre han atès un total de 137 persones per picada de mosca negra durant la primera quinzena del mes de maig, segons dades facilitades pel Departament de Salut.