lo carrer del riu

lo carrer del riu

16 de setembre, 2008

Barça 3 - Sporting de Lisboa 1

Puyal 160908 El Barça ha aconseguit avui la primera victòria de la temporada en la primera jornada de la lligueta de la Champions, contra l'Sporting Clube de Portugal (Sporting de Lisboa) per 3 gols a 1. Rafa Márquez ha avançat els blau-grana al minut 21 amb un gol de cap, Eto'o ha marcat a la segona part de penal, al minut 58, i Xavi ha sentenciat (minut 87) després que Tonel marqués per l'Sporting al minut 7. Malgrat la victòria i el bon joc de l'equip en alguns moments, el Barça ha patit més del previst. Així, cada dia. Amb poques paraules i més gols. elPeriódico: El gol somriu al Barça en una treballada victòria (3-1)

FOTOGALERIA SPORT: Les millors imatges del partit.

USTEC convoca una vaga en el sector de l'educació pública

Els sindicats USTEC-STEs, ASPEPC-SPS i CGT han convocat una vaga general en el sector de l'educació pública el dia 13 de novembre per mostrar, un cop més, el rebuig a la proposta de Llei d'Educació de Catalunya, aprovada pel govern català. Els sindicats es queixen que es mantenen moltes de les propostes criticades pel professorat. Els sindicats CCOO i UGT encara no han decidit si donen suport a la vaga, ja que abans volen consultar-ho amb les bases i els centres.

Entre altres motius, els sindicats al·leguen que la llei portarà a la privatització d'alguns sectors educatius i asseguren que s'empitjoraran les condicions de treball dels docents. Segons diuen, amb la llei, 'la xarxa de centres privats passa a ser l'eix vertebrador del sistema educatiu'. També critiquen que la LEC preveu un règim específic per a la direcció dels centres, que podrà seleccionar, avaluar i nomenar el professorat i es queixen que s'afavoreix l'autofinançament dels centres públics, cosa 'que conduirà a incrementar les diferències segons el seu entorn social'.

Els sindicats convocants de la vaga demanen que s'aposti per la xarxa pública i s'augmenti la inversió per tal d'abordar les necessitats dels centres i de l'alumnat. El mateix dia 13 de novembre s'ha previst una manifestació que sortirà de la plaça Urquinaona de Barcelona a migdia.

Avui: Vaga de mestres el 13 de novembre

Rosa Cañadell: L’educació: un dret o un servei?

Pasqual Maragall protagonitzarà un documental sobre l'Alzheimer

Carles Bosch 220908 CATr L'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall, que fa un any va anunciar que patia un principi d'Alzheimer, protagonitzarà un documental sobre la seva malaltia, que té l'objectiu d'acostar al gran públic aquesta malaltia neurodegenerativa, segons ha anunciat aquest dimarts el director de la Fundació Pasqual Maragall per a la Investigació de l'Alzheimer, Jordí Camí. El documental, del que ja s'ha rodat una tercera part, està dirigit pel cineasta Carles Bosch i produït per Cromosoma, en col·laboració amb Televisió de Catalunya i Televisió Espanyola. Durant la presentació del projecte, Bosch ha explicat que fa uns mesos va rebre una "proposta de l'entorn de l'expresident" per rodar un documental, semblant al difós per l'exvicepresident dels Estats Units, Al Gore, sobre el canvi climàtic, An inconvenient truth. elPeriódico: Passar-s'ho bé és la millor medicina.

El Suprem espanyol il·legalitza Acció Nacionalista Basca

Tribunal Suprem Espanyol 160908 La sala 61 del Tribunal Suprem espanyol ha acordat avui d'il·legalitzar el partit independentista basc Acció Nacionalista Basca (ANB) i n'ha ordenat la dissolució immediata, perquè ha estimat les demandes presentades per la fiscalia i l'advocat de l'estat. Les dues demandes sostenien que és un instrument d'ETA i un successor de la ja il·legalitzada Batasuna. Demà també estudiarà les demandes d'il·legalització del Partit Comunista de les Terres Basques (PCTB).

El president del Tribunal Suprem, Francisco José Hernando, ha dit que la decisió, presa per unanimitat, comporta la liquidació i posada a disposició de l'estat de tots els béns d'ANB. Gorka Knörr 170908 RAC1

La portaveu de la ja il·legalitzada ANB, Arantza Urkaregi, ho ha qualificat de decisió política que els jutges ja havien pres d'antuvi i ha dit que l'independentisme basc continuarà treballant per construir un País Basc lliure.

El PNB ha dit que era una decisió molt greu que el Suprem hauria de justificar molt bé, perquè no té precedents en l'àmbit europeu.

El portaveu de la Presidència d'Ezker Batua-Berdeak (EB-B), Mikel Arana, ha criticat que el govern espanyol permeti la il·legalització de partits segons li convingui i ha destacat el contrasentit que suposa que el govern espanyol deixés concórrer ANB a les eleccions municipals i que instés l'advocat de l'estat a demanar-ne la il·legalització.

El 35% dels catalans, a favor de la independència segons un estudi del Cercle d'Estudis Sobiranistes

El Cercle d'Estudis Sobiranistes ha fet públic avui l'estudi 'Suport social a la independència de Catalunya (1991-2008)', que analitza vint-i-una enquestes publicades en els darrers divuit anys. Una de les conclusions que se n'extreu és que el 35% dóna suport a la independència, el 45% s'hi oposa i un 20% es mostra indecís. D'una altra banda, l'estudi també conclou que l'opció independentista és majoritària als municipis de menys de 10.000 habitants.

Segons l'estudi, les persones nascudes al Principat són favorables a la independència amb un 42,7%, mentre que les nascudes a Espanya s'hi mostren contràries amb un 68%. A més a més, aquells que fan servir la llengua catalana de forma habitual a casa són favorables a la independència amb un 43% i els que tenen l'espanyol com a llengua habitual en són contraris amb un 65,3%. El suport a la independència també varia segons el nivell d'estudis. Com més alt és, més a favor de la independència s'està, viceversa. Les persones amb estudis superiors hi són favorables amb un 40% i les que no en tenen, hi són un 57% en contra.

Pel que fa als partits amb què més simpatitzen els favorables a la independència, l'estudi conclou que CiU n'és el principal, tot i que no es tracta d'una formació obertament independentista.

L'estudi també assegura que 'com més freqüentment es llegeix la premsa escrita, més favorable s'és a la independència amb un percentatge de 39%.

L'únic grup de nouvinguts de fora de l'estat que és favorable a la independència és el col·lectiu de l'Europa de l'Est, amb un 32%. Els més contraris són els provinents de l'Amèrica Llatina, l'Europa Occidental i el Magrib, amb percentatges que oscil·len entre el 41% i el 45%. Els de la resta de l'Àfrica i els de l'Àsia mostren un alt percentatge d'indecisió.