lo carrer del riu

lo carrer del riu

16 de setembre, 2008

El Suprem espanyol il·legalitza Acció Nacionalista Basca

Tribunal Suprem Espanyol 160908 La sala 61 del Tribunal Suprem espanyol ha acordat avui d'il·legalitzar el partit independentista basc Acció Nacionalista Basca (ANB) i n'ha ordenat la dissolució immediata, perquè ha estimat les demandes presentades per la fiscalia i l'advocat de l'estat. Les dues demandes sostenien que és un instrument d'ETA i un successor de la ja il·legalitzada Batasuna. Demà també estudiarà les demandes d'il·legalització del Partit Comunista de les Terres Basques (PCTB).

El president del Tribunal Suprem, Francisco José Hernando, ha dit que la decisió, presa per unanimitat, comporta la liquidació i posada a disposició de l'estat de tots els béns d'ANB. Gorka Knörr 170908 RAC1

La portaveu de la ja il·legalitzada ANB, Arantza Urkaregi, ho ha qualificat de decisió política que els jutges ja havien pres d'antuvi i ha dit que l'independentisme basc continuarà treballant per construir un País Basc lliure.

El PNB ha dit que era una decisió molt greu que el Suprem hauria de justificar molt bé, perquè no té precedents en l'àmbit europeu.

El portaveu de la Presidència d'Ezker Batua-Berdeak (EB-B), Mikel Arana, ha criticat que el govern espanyol permeti la il·legalització de partits segons li convingui i ha destacat el contrasentit que suposa que el govern espanyol deixés concórrer ANB a les eleccions municipals i que instés l'advocat de l'estat a demanar-ne la il·legalització.