lo carrer del riu

lo carrer del riu

12 de juny, 2008

El Consell de Seguretat Nuclear s'explica però no convenç

L'esperada compareixença al Congrés de la presidenta del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va aportar ahir dades noves a un incident que es va produir fa set mesos, però no va resoldre tots els dubtes. Carmen Martínez Ten va reiterar que la fuita radioactiva no ha tingut impacte radiològic sobre les persones i el medi ambient, va defensar la gestió del CSN en tot l'episodi i va explicar que té «avançada» la proposta de sanció que proposarà a Indústria perquè el ministeri imposi una multa a la central. Les explicacions no van satisfer els ecologistes. De fet, ahir mateix Greenpeace va demanar al fiscal que cridi a declarar el CSN.

VilaWeb/ElPunt: Més partícules i contaminació radioactiva

VilaWeb/ElPunt: «A Ascó I hi ha indicis de delicte»

La Plataforma pel Dret de Decidir planteja fer una nova marxa per l’Estatut

Si Òmnium Cultural va anunciar dimarts que prepara un acte per qüestionar la legitimitat del TC per avaluar l’Estatut el proper 25 de juny, la Plataforma pel Dret de Decidir (PDD) no es quedarà enrere i planteja una tercera manifestació per denunciar aquesta ingerència. Fonts de la plataforma consideren que tant una sentencia a la totalitat o parcial com una sentència interpretativa que deixaria l’Estatut a mercè dels límits constitucionals serien una “nova humiliació per al país”.

Tot i que la PDD va advocar pel no a l’Estatut després de la retallada del text, les mateixes fonts assenyalen que es vol defensar la “sobirania popular”. De moment s’ha creat una comissió, però fins després de l’assemblea d’aquest diumenge, la PDD no mourà fitxa.

Un cop superat el desacord intern dels darrers mesos que ha provocat el silenci de l’entitat, la nova junta vol tornar a liderar les reclamacions de la societat civil marcant agenda política. La mobilització, que es podria fer a la tardor, mantindria l’aposta per la transversalitat per aconseguir la implicació del major nombre de partits, sindicats i associacions.

Puigcercós busca acostar tots els sectors en la negociació

El nou president d'ERC, Joan Puigcercós, i el nou secretari general, Joan Ridao, han iniciat avui la segona volta del procés negociador amb els crítics de Reagrupament.cat (RCat) i Esquerra Independentista (EI) i amb els oficialistes d'ERC Futur –avalats pel vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira– amb l'objectiu d'intentar un acostament de tots els sectors sobre una única ponència que caldrà votar al congrés de dissabte.

Aquesta tarda, l'equip negociador dels nous líders republicans s'ha reunit amb representants de RCat i d'ERC Futur. Demà tenen previst fer-ho amb els d'EI. Segons han indicat fonts de l'entorn de Puigcercós, les negociacions se centren a "mirar què es pot incorporar" a la ponència oficial de l'esmena a la totalitat dels crítics de Joan Carretero (RCat), el segon candidat més votat, a més de les parcials d'ERC Futur i EI.

Puigcercós és conscient del pes electoral de Carretero, de manera que, per molt difícil que inicialment es presenti la situació, apostarà per prioritzar un eventual acord amb RCat, que condiciona la seva entrada a la nova direcció al canvi de rumb estratègic del partit.

Greenpeace afirma que el CSN ha perdut 'la seva poca credibilitat' després de la compareixença de la seva presidenta al Congrés

Greenpeace considera que el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) 'ha perdut tota la seva poca credibilitat després de la compareixença aquest dimecres de la seva presidenta, Carmen Martínez Ten, al Congrés dels Diputats. Segons l'entitat, Martínez Ten 'ha acusat els grups antinuclears d'alertar la població i d'exagerar la importància de l'accident' ocorregut a la central nuclear d'Ascó, per 'desvirtuar l'atenció sobre la manca de dades que encara existeix' al voltant de l'incident de la central nuclear d'Ascó I, en un 'intent ridícul d'evitar assumir responsabilitats'. Greenpeace critica que 'encara es desconeix la xifra total de radioactivitat alliberada durant la fuita'.