The Economist, considera que amb el nou acord de finançament, que compara amb "Alice in Zapateroland", hi ha regions que "com Catalunya, guanyen més que unes altres" i afegeix que "les últimes regles de finançament són, en molt, un resultat de l'Estatut de Catalunya".
En l'article s'exposa que "després d'un any de recriminacions, el president d'Espanya, José Luis Rodríguez Zapatero, finalment ha calculat com parar els governs regionals que renyeixen pel pot". En aquest sentit explica que "pel moment, el Sr. Zapatero es creu el guanyador. En les eleccions de l'any passat, el seu partit no va poder aconseguir una majoria absoluta. Molts dels vots suplementaris que necessita Zapatero estan en mans de petits partits regionals, nacionalistes o separatistes. No hi ha cap millor manera de mantenir-ho que augmentar el finançament per a les regions d'aquests partits".
Sobre els comunitats controlades pel PP, expressa que "no van votar contra l'oferta. Es van abstenir. No els agrada el nou sistema, però, per a afrontar els problemes econòmics que tenen, prefereixen agafar els diners".
Finalment explica que "el nou acord segurament reflecteix la nova realitat d'Espanya: els gastadores de diners públics són governs regionals, que controlen l'educació, la salut i altres serveis".
Des del Col·lectiu Emma responen que "Catalunya, si es compleix (que no està garantit) el nou sistema de finançament, passarà de tenir un dèficit fiscal del 10% al 8% a l’any, 2.300 euros per català i any. Amb aquest dèficit fiscal (per cert, no comparable a cap altre regió de cap estat desenvolupat), difícilment es pot considerar a Catalunya guanyadora de res".
The Economist: All must have prizes