lo carrer del riu

lo carrer del riu

03 d’agost, 2009

Joan Puigcercós: “quan Convergència digui que vol la independència, dóna per fet el pacte”

El president d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Joan Puigcercós, comenta en una entrevista de Salvador Sostres al diari Avui l’actualitat política i les previsions de futur. A l'entrevista, Puigcercós ressalta la bonança de l’acord de finançament que, tot i reconèixer que “no compleix l’Estatut al 100%”, considera que “és tot un èxit” tenint en compte la situació de crisi econòmica i el “desastre” d’Estatut. Puigcercós situa l’acord de finançament com “un punt de partida i la llibertat el destí”.

A més de pronunciar-se sobre l’actualitat també fa previsions de futur. “Som el centre: avui el debat és la independència”, explica, i assegura que “quan Convergència digui que vol la independència” que es “doni per fet el pacte”.

Joan Puigcercós no tanca la porta a la reedició d’un altre tripartit però assegura que “Esquerra no formarà cap més govern amb partits que a Catalunya i a Madrid votin coses diferents”.

Joan Puigcercós: “Saura ha de triar entre els Mossos o tocar els bongos”(Avui)

Artur Mas: "Era més fàcil dir que sí al finançament i fer-nos la fotografia al costat de Montilla"

Artur Mas 030809 CATr

El president de CiU, Artur Mas, ha condicionat qualsevol 'suport estable' al PSOE al congrés espanyol a que compleixi 'íntegrament' els compromisos amb Catalunya, inclòs un finançament que s'adigui amb el que estableix l'Estatut. En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha volgut deixar clar que el rebuig de CiU no ha estat una 'rebequeria', sinó que s'havia de tenir 'coratge' per oposar-se a l'acord. 'Era molt més fàcil dir que sí, més amable, més simpàtic i em permetia anar a veure el president Montilla i fer-nos grans abraçades i grans fotografies', ha dit, però 'nosaltres sabem que això no resol els problemes, com es veurà en els pròxims mesos'.

D'altra banda, i davant una eventual sentència del Constitucional que retalli l'Estatut, Mas ha dit que CiU s'afegiria a una resposta unitària, tal com ha plantejat el president de la cambra, Ernest Benach. Mas, però, ha posat com a condició que 'allò que s'acordi a Catalunya s'ha de defensar a Catalunya i a Madrid'. Una condició que Mas ha dirigit directament cap al PSC.

Saura insisteix en el tercer tripartit

El president d'ICV, Joan Saura, nega rotundament que el tripartit desgasti els líders que en formen part, tot i l'abandó de la primera línia política que ja han protagonitzat Maragall, Carod i ell mateix, i es mostra convençut que a la pròxima legislatura es tornarà a reeditar la mateixa fórmula de govern si aconsegueix sumar prou escons. 'A qui devorarà el tripartit serà a Artur Mas perquè no serà president de la Generalitat', assegura.

José Zaragoza no es manifesta ni a favor ni en contra que els socialistes catalans tinguin grup propi al Congrés

José Zaragoza 030809 RAC1

José Zaragoza ha dit en una entrevista al Món a Rac 1 que Catalunya ha aconseguit els millors acords gràcies als vots dels socialistes espanyols al Congrés dels diputats. En aquesta línia ha afirmat que amb el PP al govern estatal "no hi ha res a fer" i que per a Catalunya "el PP és l'adversari".

Així ha parlat del paper important que desenvolupen els socialistes espanyols a la cambra baixa i de quina manera en surten beneficiats els ciutadans de Catalunya. "La reforma de l'Estatut, el retorn dels papers de Salamanca i l'acord de finançament, s'han aprovat amb els vots dels diputats del PSOE a Madrid", ha sentenciat Zaragoza, exemplificant alguns dels acords aconseguits des de Madrid i que han fet "avançar" Catalunya.

D'aquesta manera ha acabat la resposta quan se li ha preguntat sobre la possibilitat de formar un grup propi dels socialistes catalans a Madrid, tal i com li agradaria a Antoni Castells. Zaragoza ha tret importància a les paraules del conseller d'Economia i no s'ha mullat de si li agradaria o no que el PSC tingués grup propi al Congrés.

Vic serà la primera ciutat que tindrà una plaça honorant el creador de l'estelada, Vicenç Albert Ballester

Vic serà serà la primera ciutat que tindrà una plaça dedicada a Vicenç Albert Ballester, considerat dissenyador i difusor de la bandera estelada. Ho ha aprovat el ple de l'ajuntament d'avui amb el vot favorable de CiU, ERC, CUP i ICV i l'abstenció de PSC i Plataforma per Catalunya. D'aquesta manera el PSC ha trencat la unitat del govern municipal, format per CiU, ERC i PSC. La plaça dedicada a Ballester serà l'espai situat davant l'ateneu La Central.

El TSJ valencià arxiva la causa contra Francisco Camps

El Tribunal Superior de Justícia valencià ha decidit estimar els recursos d'apel·lació plantejats pel president valencià, Francisco Camps; el seu número dos, Ricardo Costa, l'exvicepresident del Consell, Victor Camps, i l'exassessor de la conselleria de Turisme, Rafael Betoret, i ha acordat d'arxivar la causa que els havia obert per un presumpte delicte de suborn, conegut com a cas Gürtel, perquè entén que els fets no són constitutius de delicte. Reconeix que hi ha indicis de delicte, però raona que no es pot descartar el relat del president valencià, que afirma que no tots regals que reben els polítics poden ser considerats suborn.

La resolució, dictada dissabte passat i feta pública aquest dilluns, inclou el vot particular d'un dels tres magistrats de la sala, que considera que únicament s'hauria d'arxivar la causa contra el secretari dels populars valencians i portaveu del PP a les Corts, Ricardo Costa.

VilaWeb: El Tribunal Superior de Justícia valencià arxiva l'acusació de suborn contra el president Camps

Avui: De la Vega anuncia que la Fiscalia Anticorrupció recorrerà l'arxiu de la causa contra Francisco Camps

The Economist compara Espanya amb el País de les Meravelles

The Economist, considera que amb el nou acord de finançament, que compara amb "Alice in Zapateroland", hi ha regions que "com Catalunya, guanyen més que unes altres" i afegeix que "les últimes regles de finançament són, en molt, un resultat de l'Estatut de Catalunya".

En l'article s'exposa que "després d'un any de recriminacions, el president d'Espanya, José Luis Rodríguez Zapatero, finalment ha calculat com parar els governs regionals que renyeixen pel pot". En aquest sentit explica que "pel moment, el Sr. Zapatero es creu el guanyador. En les eleccions de l'any passat, el seu partit no va poder aconseguir una majoria absoluta. Molts dels vots suplementaris que necessita Zapatero estan en mans de petits partits regionals, nacionalistes o separatistes. No hi ha cap millor manera de mantenir-ho que augmentar el finançament per a les regions d'aquests partits". Sobre els comunitats controlades pel PP, expressa que "no van votar contra l'oferta. Es van abstenir. No els agrada el nou sistema, però, per a afrontar els problemes econòmics que tenen, prefereixen agafar els diners".

Finalment explica que "el nou acord segurament reflecteix la nova realitat d'Espanya: els gastadores de diners públics són governs regionals, que controlen l'educació, la salut i altres serveis".

Des del Col·lectiu Emma responen que "Catalunya, si es compleix (que no està garantit) el nou sistema de finançament, passarà de tenir un dèficit fiscal del 10% al 8% a l’any, 2.300 euros per català i any. Amb aquest dèficit fiscal (per cert, no comparable a cap altre regió de cap estat desenvolupat), difícilment es pot considerar a Catalunya guanyadora de res".

The Economist: All must have prizes