lo carrer del riu

lo carrer del riu

09 de febrer, 2008

Santa Agda a Miravet

Miravet s'afegeix al grup de pobles que honoren en aquestes dates a Santa Agda fent tot un seguit d'activitats on la dona és la protagonista. En un emotiu acte a ca la Vila, l'actual equip de govern ha cedit la vara de mando a l'alcaldessa elegida. La nova alcaldesa, la M.Àngels, signant l'acta d'acceptació del càrrec. L'equip de govern del dia de Santa Agda format per M.Àngels, alcaldessa; Carme, tinenta d'alcaldessa i Teresita, l'agutzil·la. Els actes han acabat, com no podia ser d'una altra manera, amb un sopar i ball amb sorpreses que ha durat fins ben entrada la matinada. Felicitats !!!

Sevilla 1 - Barça 1

El lúcid Xavi, l'inspirat Xavi, ha detectac un forat per on colar-se perquè el Barça tornés a respirar. Puyal 090208 Sevilla i Barça han empatat a un gol al partit que s'ha disputat aquest dissabte a l'estadi Sánchez Pizjuan. Valdés, el porter blaugrana, ha estat el gran protagonista de la primera part, tot i que no ha pogut aturar el gol de Diego Capel al minut 34. Així i tot, ha tingut bones intervencions i ha estat molt encertat aturant xuts ben col·locats de Kanouté, Luis Fabiano, Alves i Keita. El club sevillista ha portat la iniciativa al llarg dels primers 45 minuts. Milito ha vist la targeta groga al minut 17. A la segona part, el Barça ha sortit a l'ofensiva i ha dominat al camp de joc des d'un començament. Ronaldinho ha jugat tota la segona part, però ha tingut poques ocasions clares. També ha sortit Gudjohnsen, que ha substituït Henry, amb molèsties musculars. Avidal i Messi han vist la targeta groga abans que Xavi, al minut 75, aconseguís empatar el partit. A un quart d'hora del final, el Sevilla s'ha quedat en minoria per l'expulsió de Keita, però la superioritat blaugrana no ha servit per imposar-se al marcador. FOTOGALERIA SPORT: Les millors fotos del partit

'Yes we can'

Black Eyed Peas encapçalen aquest vídeo a favor de Barack Obama

El Suprem contradiu Garzón i avisa que suspendre les activitats d'ANB és "desproporcionat" abans de la il·legalització

El Tribunal Suprem ha fet públic aquest dissabte a la tarda l'escrit judicial amb l'argumentació jurídica que sosté la decisió de no suspendre cautelarment la formació Acció Nacionalista Basca (ANB). Els setze magistrats de la Sala del 61 entenen que podria ser "desproporcionat" adoptar ara una mesura, que a efectes pràctics, "representa la dissolució anticipada d'un partit", quan mesos més tard es podrà decidir sobre aquesta qüestió "i no amb un caràcter indiciari" en el qual es troba ara el procés, sinó amb una sentència definitiva, després d'una anàlisi completa i una comprovació de tots els elements a la seva disposició.

En canvi, el tribunal sí que considera que calia prohibir la participació de la formació abertzale a les eleccions per evitar una situació complicada d'aquí a uns mesos: si fos il·legalitzada i tingués càrrecs electes al Congrés i al Senat, la il·legalització només afectaria al partit mentre els diputats i senadors podrien continuar la seva activitat.

Corbera busca 600.000 euros per rehabilitar l'església del Poble Vell

L'església del Poble Vell de Corbera d'Ebre, que fou bombardejada per l'aviació franquista l'any 1938, és un dels símbols més emblemàtics de la profunda petjada que la batalla de l'Ebre va deixar a la Terra Alta.

Durant l'última dècada, i amb l'objectiu d'evitar la seva degradació, el temple ha estat objecte d'un projecte de rehabilitació dividit en tres fases i finançat fins ara per la Generalitat de Catalunya. A finals de 2007 acabava la segona fase i s'iniciava l'impuls de l'última i definitiva fase. Però, malgrat la feina feta, el nou alcalde de Corbera d'Ebre, Sebastià Frixach, rebia ara fa pocs mesos un dictamen «decepcionant» dels encarregats de l'obra, «segons el qual no es podia entrar al temple». Algunes parts del temple, per exemple la façana, encara no han estat objecte d'un procés de consolidació, i per tant el perill de despreniment desaconsella la visita.

L'Ajuntament, doncs, s'ha vist obligat a tancar el temple al públic, mentre que, de manera paral·lela, ha iniciat contactes per aconseguir el finançament per a la tercera fase, pressupostada en 600.000 euros. Ara fa dues setmanes, Frixach, acompanyat del senador republicà Pep Andreu, va viatjar fins a Madrid, amb un avantprojecte sota el braç, per mantenir una entrevista amb un alt càrrec del Ministeri de Foment. Volen que l'Estat financiï la rehabilitació en el marc de la línia d'ajuts de l'1% cultural que atorga Foment, aprofitant que ha de construir la variant de la N-420 al pas pel municipi. El Ministeri de Foment va mostrar bona predisposició a arribar a un acord, però va reclamar a l'Ajuntament de Corbera d'Ebre que redactés un projecte executiu i ampliés, dels 25 als 50 anys, l'acord de cessió de l'edifici per part del Bisbat de Tortosa.

Una foto de l'Afganistan guanya el World Press

La instantània d'un soldat nord-americà desesperat en un búnquer a la Vall de Korengal, a l'Afganistan, és la fotografia guanyadora del premi World Press Photo 2007, el certamen més important del fotoperiodisme mundial. La fotografia va ser feta pel fotògraf britànic Tim Hetherington el 16 de setembre de l'any passat i posteriorment publicada a la revista Vanity Fair. "Aquesta imatge mostra l'exasperació d'un home i la d'una nació", ha explicat Gary Knight, president del jurat del certamen.

Herrera vol el tancament de totes les nuclears abans del 2018

El cap de llista d'ICV a les eleccions del proper 9 de març, Joan Herrera, ha defensat avui al Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya el tancament total de les centrals nuclears abans del 2018. Herrera, en una conferència en què ha explicat les propostes en energia i infraestructures d’ICV-EUiA a una setantena de col·legiats, ha explicat que la seva formació impulsarà un Pla Pont per permetre tancar gradualment les nuclears tot assegurant alhora el subministrament energètic a partir de fonts netes. “L’energia nuclear ni és la solució al canvi climàtic, ni és una energia barata, ni existeixen recursos il·limitats ni tampoc no elimina la dependència energètica", ha dit el candidat d'ICV.

Darrerament hi ha un corrent de revalorització de l'energia nuclear, davant de la perspectiva d'un proper esgotament de les fonts de petroli i també per lluitar contra el canvi climàtic (les nuclears pràcticament no generen CO2). Però hi ha el problema dels residus. Com ha explicat Herrera: “Estic disposat a convertir-me a la fe nuclear si es resol el problema dels residus, però mentre que la tecnologia no estigui madura no parlaré de fe, sinó de fets, i els fets diuen que els residus nuclears perduren 250.000 anys”, ha dit el polític ecosocialista.

Garzón ordena la suspensió d'activitats d'ANB i EHAK per un període de 3 anys

El jutge de l’Audiència Nacional Baltasar Garzón s’ha avançat a una futura il·legalització d’EHAK i ANB per part del Tribunal Suprem i ahir mateix va suspendre d’activitats totes dues formacions. La mesura és per tres anys, però la llei permet prorrogar-la fins a cinc. En tot cas, cap de les dues sigles podrà presentar-se a les generals del 9-M, una decisió ratificada pel Tribunal Suprem.

L’argument de Garzón per actuar contra les formacions basques és que considera que estaven al servei d’ETA i de Batasuna i que els membres d’aquests partits estaven a punt d’integrar-se a l’organització terrorista.

Les interlocutòries de Garzón contra EHAK i ANB –de 200 folis cadascuna– estenen la teoria que tot en el món abertzale amb projecció pública és ETA i que la seva activitat està dirigida exclusivament a donar suport polític i econòmic a la cúpula etarra i als dirigents de la il·legalitzada Batasuna, tots ells actualment a la presó.

El govern espanyol, a través de la vicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega, va expressar respecte i satisfacció per la mesura impulsada per Garzón i va apuntar que la suspensió serà garantia perquè cap de les dues formacions estigui present a les generals.

El PP vol que el 60% de les classes es facin en castellà a les escoles catalanes

El PP garantirà per llei l'ensenyament del castellà si guanya les eleccions del 9 de març. El coordinador general del programa electoral del partit, Juan Costa, ha anunciat la seva pretensió d'assolir un "bilingüisme integrador", que consistiria a imposar el castellà com a llengua vehicular a les escoles de tot l'Estat, incloses les catalanes.

Segons aquest projecte, a les "comunitats autònomes" on hi hagi una llengua pròpia -cooficial, segons el llenguatge del partit de Mariano Rajoy- s'haurien de fixar les quotes per a cada idioma. Costa entén que caldria fer-ho de manera diferent a "cada zona", segons la "realitat social" del territori. Tenint en compte la proporció de catalanoparlants a cada poble o barri, a cada escola es fixaria una quota de castellà d'entre el 35% i el 60%. Aquest model capgiraria el model que funciona a Catalunya des de fa dècades, basat en la immersió lingüística i el català com a llengua vehicular, excepte en les assignatures de llengua i literatura castellana.

El PP també proposa una alternança per anys: si un any hi ha determinades assignatures que s'estudien en castellà, l'any següent es podrien fer en català i així successivament.