lo carrer del riu

lo carrer del riu

07 de gener, 2010

Risc de nevades a bona part de la geografia catalana

El Servei de Meteorologia de Catalunya (SMC) ha alertat que la cota de neu voltarà els 400 metres a l'interior, puntualment per sota al terç oest del país, i els 500 metres al litoral. Malgrat tot, durant les hores centrals del dia al litoral i Prelitoral central pujarà fins als 600 metres. Al final del dia la cota baixarà fins els 200 metres als dos extrems del país. Per sobre dels 600 metres puntualment es podran acumular més de 10 cm de neu. Les comarques amb més risc de nevades són l'Anoia, Bages, Berguedà, Conca de Barberà, Garrotxa, Osona, Priorat, Ripollès, Solsonès, Terra Alta i Ribera d'Ebre.

Avui: La neu posa en estat d'emergència onze comarques

El Financial Times creu que Espanya està incapacitada per presidir la UE

La feblesa política de Zapatero, que fins el 31 de juny serà el nou president de torn de la UE, ha alertat bona part de les instàncies europees, entre elles la premsa internacional. Aquest dimecres el prestigiós rotatiu Financial Times retratava, en un editorial titulat 'Una Espanya maldestra ha de guiar Europa', el 'desafortunat inici' de la presidència espanyola de torn de la UE, recollint l'atac hacker del web oficial i insinuant que Zapatero i el govern espanyol estarien incapacitats per dirigir la Unió Europea. Pel rotatiu econòmic, el programa polític de la presidència de Zapatero és 'extraordinàriament anodí' i consideren equivocada la voluntat de centrar-se en el desplegament del Tractat de Lisboa enlloc d'afrontar la crisi econòmica, el 'problema real' dels ciutadans.

Castells insta Catalunya i Espanya a refer el seu encaix

Antoni Castells PSC 070109 RAC1

El conseller d'Economia de la Generalitat , Antoni Castells, ha dit en declaracions a RAC 1 que és lògic i "evident" que el president del govern català, José Montilla, demani unitat a la societat catalana davant la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, i creu que ho fa amb "una gran prudència i determinació".

El conseller ha afirmat que és necessària la unitat perquè la societat catalana "ha d'estar al costat de les forces polítiques".

En el cas que la sentència fos adversa, Castells insta el conjunt de Catalunya a plantejar-se la manera de definir-nos davant d'Espanya. I és més, s'ha mostrat convençut que en els darrers anys "s'ha evidenciat que hi ha una distància entre Catalunya i Espanya, que hi ha unes diferències molt grans".

Davant aquesta fissura, i independentment de quina sigui la sentència, Castells creu que les dues parts, Catalunya i Espanya, s'han "d'asseure seriosament" per veure "què s'ha de fer per si volem seguir complint el pacte constitucional". "Passi el que passi, hem de demanar temps mort", ha dit, fent la similitud en el que estableix el reglament de joc del bàsquet. "Estem en un moment complex, complicat, d'una dificultat especial".

"El debat estatutari ha posat de manifest que hi ha temes pendents", ha dit Castells, que ha qüestionat si tot el que es va plantejar durant la Transició s'ha acabat complint.

Òmnium Cultural manté la manifestació contra el TC malgrat la carta de Montilla

Òmnium Cultural va confirmar ahir que ha rebut la carta de Montilla, però que manté la previsió de celebrar una manifestació contra la legitimitat del Constitucional i a favor del dret a decidir. “La manifestació no serà en cap cas a favor de l’Estatut, sinó en demanda de respecte a la voluntat dels catalans”, va precisar el vocal de l’entitat cultural Jordi Bosch.

El govern valencià aprova de manera urgent un decret per continuar enderrocant el Cabanyal

Res aturarà l'urbanisme atroç impulsat pel PP al País Valencià. Aquesta idea és la que ha volgut transmetre el govern valencià aprovant aquest dijous de manera urgent un decret-llei que permet continuar l'enderrocament de part del barri del Cabanyal de València. La mesura arriba després que el passat dilluns el Ministeri de Cultura espanyol paralitzés les actuacions per considerar-les objecte d''espoli del patrimoni cultural'. El Govern del PP ha informat que el decret declara que l'ampliació de l'avinguda Blasco Ibañez fins el mar no perjudica el conjunt històric de la ciutat, tal com dictamina el ministeri, i assegura que correspon a la Generalitat defensar el patrimoni i determinar quines zones cal protegir i quines no. VilaWeb: El Consell prova una argúcia legal per continuar les obres al Cabanyal

Uns 200 alumnes es queden cada any sense poder estudiar en català a la Catalunya Nord

L'escola la Bressola ja fa 30 anys que ensenya en català als nens de la Catalunya Nord, i els alumnes dels vuit centres Bressola ja superen els 700. Lluny queden els 7 alumnes que, el setembre de 1976, van entrar a la primera classe de l'Úrsula Ferrer, la primera mestra dels centres. En aquell moment, a la Catalunya Nord el català s'associava al passat, mentre que a l'actualitat cada vegada més pares, no només catalanoparlants, opten per escolaritzar els seus fills en aquestes escoles laiques catalanes. Aquests darrers anys la demanda sempre ha superat l'oferta existent, i els responsables de la xarxa d'escoles de la Bressola calculen que cada any entre 150 i 200 alumnes es queden sense poder estudiar català a la Catalunya Nord. 'Actualment tenim 700 alumnes però en podríem tenir 3.000', ha assegurat el director general de La Bressola, Joan Pere Le Bihan.

La loteria és una estafa !!!

Hisenda i Castelldefels es van repartir ahir, desigualment, la grossa del sorteig de Reis. La pluja de milions se la va quedar l'Estat, perquè a Castefa només hi van caure 14 milions. La resta del premi, fins a 106 milions d'euros, ja no travessaran mai les portes del ministeri d'Economia i Hisenda. L'alegria d'ahir al centre de Castelldefels va ser tan intensa, com restringida, ja que l'administració 1 de l'avinguda Santa Maria va retornar sense vendre quasi tot el número premiat, perquè el 58.588 no interessava gaire i les vendes de loteria del Nen han baixat enguany un 7%. De fet, el segon premi, venut a Almagro (Ciudad Real), va repartir força més milions, fins a 60 a la ciutat castellanomanxega.

En total, els catalans havien apostat gairebé cent milions al sorteig del Nen. Amb la grossa parcial de Castelldefels, i dos dels tercers premis venuts a Barcelona, Viella, Reus i Sabadell, s'ha acabat recuperant un 15% del que s'havia jugat. I així, cada vegada.

VilaWeb: El primer premi de la rifa de Reis va a parar a Castelldefels

“Carmeta, una dona de Cerdanyola”

Els grups Passi-ho-bé Teatre i Vespres Literaris, estrenen el pròxim 9 de gener de 2010, a les 21.30 hores i a l’Ateneu de Cerdanyola, la versió complerta de l’obra teatral “Carmeta, una dona de Cerdanyola”, de la qual van fer la preestrena de la primera part el passat 10 de juliol de 2009. “Carmeta” és una obra de ficció però, al mateix temps, és un testimoni de la història de la Cerdanyola dels últims setanta anys. De la ma de Carmeta, nascuda al 1916, assistim a la proclamació de la Segona República, als enfrontaments entre propietaris de les terres i els parcers, a revoltes llibertàries; als primers moments de l’aixecament militar; la vida quotidiana a Cerdanyola durant la Guerra Civil , la retirada , l’exili i a la grisor i la repressió dels dies sota el franquisme. “Carmeta” és, una representació que desitja ser un homenatge, un tribut a una generació de dones i homes que van somniar en un món millor i van lluitar durant llargs anys per aconseguir-ho.