lo carrer del riu

lo carrer del riu

13 de març, 2008

El pas de barca de Miravet, aturat des de fa una setmana pel baix cabal del riu

La manca de corrent unida al cerç i a la proliferació d'algues impedeix creuar l'Ebre per aquest punt El cabal «tan baix» que porta el riu Ebre al seu pas per Miravet impedeix el funcionament normal del pas de barca des de fa una setmana, segons va explicar ahir l'alcalde, Toni Borrell, que una vegada més va reiterar la necessitat de millorar la comunicació entre les administracions implicades per resoldre problemes com aquest. Borrell va criticar: «A la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) sempre ens donen allargues davant d'una situació que no sabem com acabarà si continua així», va dir. El barquer va lamentar el perjudici que suposa la manca de cabal, que unit al vent i a les algues dificulta o impossibilita el pas de barca.

L'alcalde va destacar: «Des de l'Ajuntament no parem d'invertir i de fer coses per tenir el pas de barca en bones condicions, com a punt de comunicacions que és però també com a atractiu turístic del poble», i va afirmar que aquests esforços no es corresponen amb l'actitud de la CHE. Precisament, atès que aquesta «no informa de situacions excepcionals com les que ens comuniquen des d'emergències quan, per exemple, hi ha un desembassament», l'Ajuntament busca «aliats» per «aconseguir més força en les reivindicacions». En aquest sentit Borrell va avançar: «Estem pendents d'una reunió amb la Diputació, perquè el pas de barca comunica l'eix de l'Ebre (C-12) amb una via provincial» per proposar millores a la CHE. Paco Navarro, el barquer que té la concessió del pas, de titularitat municipal, va explicar ahir que estava «aturat com gairebé tota la setmana passada». Segons va detallar: «Com que va fer molt vent i el riu baixa molt baix la barca no pot creuar. Dissabte només vaig poder creuar al migdia, i diumenge vaig haver de plegar a mitja tarda». El vent que feia ahir també el va obligar a quedar-se a la riba dreta: «La barca duu dos cables, un a proa i un altre a popa que impedeix que el vent se l'emporti riu amunt. Quan bufa cerç fort com ara, el cable es tensa i la barca queda bloquejada al mig del riu, per això és millor no creuar», explicava ahir.

La proliferació de macròfits a l'Ebre, també en part a causa del baix cabal del riu, és un altre dels problemes amb què es troba la barca: «Aquest matí m'han dit que vindrà la màquina a tallar les algues. A la banda de Garcia, on el riu no té tanta força, ens podem ajudar de la barra però tot i així fan nosa», va afegir.

L'acumulació de sorra sota el pont de la barca, a la riba esquerra, va acabar de complicar la situació la setmana passada. «Dilluns i dimarts els tècnics de Copisa van venir amb la barca i van resoldre el problema», va dir l'alcalde, que va advertir que, amb vista a Setmana Santa, s'ha de garantir el cabal suficient per al pas de barca i la navegació fluvial.

«Durant les vacances no només faig més viatges de banda a banda, sinó que a més vaig ple a l'anada i a la tornada», explicava Navarro. El pas de barca de Miravet comunica les dues ribes de l'Ebre entre Móra i Benifallet, on el riu es pot creuar per tres ponts. És un dels reclams turístics del poble junt amb el castell templer i les terrisseries i per Setmana Santa té un volum d'usuaris «molt més alt» que la resta de l'any, quan l'utilitzen els turistes de cap de setmana, gent de la Ribera i veïns de Miravet que s'estalvien el viatge fins a Móra per creuar el riu.

Jacint Verdaguer: La mort de l'escolà (a la memòria de Cassià M. Just)

A Montserrat tot plora,
tot plora d'ahir ençà,
que allí a l'Escolania
s'és mort un escolà.
L'Escolania, oh Verge,
n'és vostre colomar:
a aquell que ahir us cantava,
qui avui no el plorarà?

En caixa blanquinosa
mirau que hermós està,
n'apar un lliri d'aigua
que acaben de trencar.
Té el violí a l'esquerra
que solia tocar,
lo violí a l'esquerra,
l'arquet a l'altra mà.

Sos companyons de cobla
lo duen a enterrar.
Lo rossinyol salmeja,
salmeja més enllà:
quan veu l'Escolania,
calla per escoltar.
Lo cant de les absoltes
comencen a entonar;
lo primer vers que entonen
del cel sembla baixar,
lo segon vers que canten
se posen a plorar.
Lo mestre de la cobla
los aconhorta en va,
les fonts ja són rieres,
i les rieres mar.
Oh patges de la Verge,
bé teniu de plorar,
al que millor cantava
venint de soterrar.
Los monjos també ploren,
sols canta un ermità,
sentir cantant los Àngels
i amb ells lo nou germà,
aucell d'ales obertes
que cap al cel se'n va.

Mentre ell canta pels aires,
lo violí sonà. (Jacint Verdaguer, 1899)

Cassiá M.Just 100500 CATr "El matí de Catalunya Ràdio" va mantenir l'any 2000 una llarga entrevista amb Cassià Maria Just, al monestir de Montserrat, un parell de mesos després que l'operessin del cor. La conversa va ser enregistrada la setmana del 3 de maig del 2000 a Montserrat i emesa per Catalunya Ràdio el dia 10 de maig del 2000.

Tornen a estar rabiosos !!! No'ls hi passa !!!

Mas 130308 CATr CiU diu que el PSC està fent "tot el possible" perquè Zapatero no pacti amb ells a Madrid. "Els vots que han obtingut els socialistes a Catalunya són de Zapatero"

Artur Mas, president de Convergència i Unió ha dit que el PSC està fent tot el possible perquè Zapatero no pacti amb CiU. Mas ha explicat que des de la federació nacionalista es va plantejar la possibilitat de fer una cimera de partits catalans, que podria estar presidida pel propi president de la Generalitat per negociar amb l'executiu de Zapatero el nou sistema de finançament però que el PSC no hi ha volgut ser. 'El PSC està diluït dins el PSOE i els 25 diputats que tenen no li serveixen per a res a Catalunya', ha dit Mas.

Segons Mas els vots que han obtingut els socialistes a Catalunya són de Zapatero i no pas de Montilla ni dels candidats catalans, ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Mas també ha denunciat l'anunci que han fet els socialistes d'estudiar la possibilitat de portar aigua del Segre cap a l'àrea metropolitana de Barcelona i els ha acusat d'actuar amb 'poca transparència'. 'Quan eren a l'oposició parlaven de transvasaments i ara parlen d'intervencions puntuals', ha ironitzat el president de CiU. Mas s'ha manifestat totalment contrari a portar aigua del Segre cap a l'àrea metropolitana i ha recordat l'opció de CiU de portar l'aigua des del Roine. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Mas ha criticat la inconsistència de la postura del tripartit i ha instat el govern a actuar amb transparència donant a tothom la possibilitat de defensar- Mas també ha fet referència al malestar que aquesta opció pot provocar entre els regants i ha acusat el Govern d'amagar un transvasament.

Respecte els resultats de les eleccions del passat 9 de març, Mas ha valorat amb una certa satisfacció els vots obtinguts per la federació i ha recordat que han augmentat en percentatge. 'Hem estat els únics que hem aguantat la bipolarització del PP i el PSOE', ha dit. 'Ara estem esperant que el PSOE faci el primer pas', ha afegit. Mas ha reconegut que li hauria agradat ser més decisiu a Madrid però ha donat els resultats per bons i ha recordat que ara CiU és l'únic referent catalanista al Congrés amb possibilitats de fer força davant el govern de l'Estat'. També ha lamentat la davallada d'ERC i ha assegurat que 'el partit republicà està atrapat dins el tripartit i ara no sap com sortir-se'n'.

Respecte la crisi interna que viu el partit republicà Mas ha dit que confia que ERC trobarà la sortida al laberint en què es troba 'perquè si no se'n surten només beneficia els partits espanyolistes com el PSC-PSOE'. Mas ha dit que ERC ha estat víctima de la seva opció de fer president Montilla ja que el partit republicà 'té un projecte nacional totalment contrari al que té Montilla que és qui realment exerceix el poder''. ERC ha fet gesticulacions gratuïtes durant aquests anys de tripartit però a l'hora de la veritat no hi ha hagut resultats. Segons Mas els integrants del tripartit faran tot el possible per conservar el poder fins a les pròximes eleccions d'aquí a dos anys i mig.

El judici contra els dos joves de Girona condemnats per cremar fotos del rei s'haurà de repetir

El judici contra els dos joves de Girona condemnats per cremar fotos del rei s'haurà de repetir. L'Audiència Nacional ha considerat que la prohibició del tribunal d'expressar-se en català va vulnerar els seus drets a la defensa.

El ple ha aprovat aquesta consideració després de revisar el recurs interposat per la defensa. L'advocat dels joves, Benet Salellas, ho considera una victòria per al reconeixement del català. "Aquesta situació no es podrà repetir perquè hi haurà una resolució de la sala penal que deixarà clar que es podrà utilitzar la llengua catalana".

A banda d'aquest recurs, l'Associació de Juristes en Defensa de la Llengua va posar una denúncia contra el jutge José María Vázquez Honrubia, el qual va justificar la seva decisió de no permetre als acusats expressar-se en català perquè el català no és cooficial a la Comunitat de Madrid. Aquesta denúncia va ser arxivada pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Cal recordar que el 20 de novembre passat el jutge central del penal de l'Audiència Nacional José María Vázquez Honrubia va imposar una multa de 2.730 euros a Jaume Roura i Enric Stern, els dos joves acusats de cremar una foto dels reis durant una visita del monarca a Girona el 13 de setembre passat.

Aleshores, el magistrat va considerar positiu que els acusats paguin una multa i no ingressin a la presó perquè aprenguin "que poden tenir les idees que vulguin, però que no poden atacar les institucions bàsiques de l'Estat".

El jutge va suspendre deu minuts el judici després que els imputats, Roura i Stern, demanessin un traductor per poder declarar en català. Finalment el jutge ho va desestimar i els joves van declarar en català, sense traductor.

Roura no va accedir a parlar en castellà i fins i tot una noia del públic es va oferir a traduir del castellà al català.