lo carrer del riu

lo carrer del riu

14 de juliol, 2008

14 de juliol, amb enveja sana: Visca la República (francesa) !!!

La Marsellesa va ser una cançó que va ser un referent de molts sectors de la societat catalana durant els segle XIX i XX. El crit a la llibertat i a qualsevol mena d´opressió era vàlid per moltes forces polítiques. Viquipèdia: La Marsellesa

ERC insta CiU a ''fer pinya'' davant el procés de negociació del model de finançament

El secretari general d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Joan Ridao, ha demanat a Convergència i Unió (CiU) que faci "pinya" en relació amb la negociació sobre el model de finançament, i ha instat la federació nacionalista a no "repetir errors del passat", en referència a la negociació bilateral que el líder convergent, Artur Mas, va mantenir amb el govern espanyol l'any 2001. Ridao ha demanat també a CiU un posicionament clar davant un possible "col·lapse" dels processos de negociació del finançament i l'Estatut, donada la manca de definició d'un "horitzó nacional clar" dels convergents constatada en el seu 15è congrés celebrat el cap de setmana, segons Ridao.

El secretari general d'ERC s'ha referit al congrés dels convergents d'aquest passat cap de setmana, que ha servit per constatar la "cessió de l'espai sobiranista a Esquerra". Segons Ridao, aquest congrés ha estat una síntesi entre la "pragmàtica indefinició del pujolisme i posicions pròximes al dret a decidir amb petites gotes de sobiransime".

Ridao ha compartit, però, la constatació del "fracàs de la via autonomista" així com el "col·lapse de la via estatutària", però davant aquesta situació retreu a CiU no haver optat per "l'única solució possible", la construcció d'un "estat propi". "Convergència Democràtica no ha fet el pas perquè l'ombra d'Unió és molt allargada", ha opinat Ridao, que també ha atribuït la negativa de Convergència a situar dins els seus objectius la consecució d'un estat propi a "condicionants del passat" i a "sectors interns" de la formació política.

López Tena compara Espanya amb Sèrbia

El vocal del Poder Judicial i promotor del Cercle Sobiranista, Alfons López Tena, ha comparat Espanya amb Sèrbia en un article d'opinió a Público. Lopez Tena recorda que "el 1986 l'Acadèmia Sèrbia de les Arts i les Ciències denunciava que els únics que no tenien dret a usar la seva llengua eren els serbis que vivien en territoris bilingües, reclamava la primacía de la llengua sèrbia com llengua comuna de tots els iugoslaus, atacava als ‘particularistas’ com antidemocráticos, i protestava davant l'opresión econòmica de Sèrbia per Eslovènia i Croàcia".

El també vicepresident d'Òmnium Cultural recorda que es "va desencadenar un procés d'imposició de la majoria sèrbia sobre les minories nacionals que va incloure la limitació i recuperació de les competències ‘autonòmiques’, la supressió de l'autonomia, el blindatge de la supremacía sèrbia, condemnes judicials als desafectos, agressions verbals i físiques, i, quan les nacions minoritàries van optar per la independència, l'atac militar. Ja veiem com ha conclòs: Sèrbia no ha pogut impedir cap independència, s'ha estancat econòmicament, està aïllada internacionalment, i es debat entre la misèria moral i la pobresa".

"Alguns espanyols estan iniciant aquest camí i de l'actitud agressiva i els insults han passat a les amenaces i els incidents violents 'rojigualdos'. Són un tigre de paper, només aconseguiran el col·lapse de la seva nació. Estem a la Unió Europea i no poden utilitzar ni la violència militar ni cops d'Estat o legislatius, Espanya té massa que perdre i no pot guanyar, ni per les bones ni per les dolentes, contra la voluntat democràtica de les minories nacionals. Ho van fer amb Primo de Rivera i Franco, ara no poden", conclou.

La Comissió de la Dignitat estrena web

S'hi exposa un recull de documents relacionats amb la lluita de l'organització La Comissió de la Dignitat ha obert una nova web per aplegar-hi tota la informació sobre la reclamació dels papers que els franquistes robaren a institucions i particulars del nostre país. La web també publica notícies sobre el procés de reclamació i restitució dels documents i sobre l'entitat. Per Pep Cruanyes, portaveu de l'organització, 'la web vol ser una eina per a facilitar, tant com sigui possible, l'accés a la informació de l'entitat'.

A la secció de documents, hi ha tots els testimonis escrits de la feina de la comissió, des de la primeria a l'actualitat: des de l'acord del Parlament de sol·licitar la devolució dels papers, fins a la llei del retorn, aprovada el 2005 pel congrés espanyol, passant per la carta a la comissària europea de Cultura, Viviane Reding, una altra al ministre espanyol, José César Molina, i molts més.

A la web, també s'hi explica la història d'El més petit de tots', un símbol dels republicans catalans que van lluitar contra els feixistes, i que la Comissió ha fet seu. Cruanyes ha dit a VilaWeb que, si el govern espanyol no accelerava la devolució dels documents que encara restaven en mans de l'estat, interposaria una demanda judicial.

eMaragall demana 'calma' i 'generositat' (quina barra !!!) als mestres respecte a la llei d'educació

Ha enviat una carta als més de seixanta mil docents dels centres públics catalans eMaragall 140708 CATr El conseller eMaragall vol que l'avantprojecte de la llei d'educació s'aprovi sense entrebancs. Per aquest motiu ha escrit una carta als mestres i professors de les escoles públiques catalanes demanant-los 'calma i generositat' respecte a la nova normativa. N'ha enviat més de seixanta mil on hi explica els eixos bàsics de la llei i els objectius que la Generalitat vol assolir. Alhora demana consens per tirar endavant la normativa.

En la carta, el conseller assegura que 'ha arribat l'hora de decidir i d'emprendre un camí clar i definit per a l'educació de Catalunya' i demana als professors i mestres que siguin generosos per aconseguir el consens que en faci possible l'aprovació.

eMaragall diu als docents que és conscient de la pressió a la qual se'ls ha sotmès pel paper que l'escola té a la societat. Per això, els adverteix que 'la conjuntura no pot convertir-se en brúixola de l'educació'. Finalment, el conseller també parla de la necessitat de recuperar conceptes com l'autoritat, el respecte i la cultura de l'esforç.

Convergència fa l'ullet a Esquerra

Convergència ha clausurat el seu 15è congrès amb un ull posat a la Generalitat i l'altre a Esquerra. El congrés -que ha esta una bassa d'oli- ha consumat el gir sobiranista de CDC, però amb seny: el coordinador de la ponència sobre la refundació del catalanisme, Quico Homs; -i el president de la comissió Jordi Vilajoana- van fer mans i mànigues dissabte passat per a rebutjar les més de 40 esmenes de caire independentista algunes de les quals esmentaven explícitament els termes "independència" o "estat propi", que haguessin pogut espantar al sector més moderat de l'elecorat de CiU i, per descomptat, també a Unió. Al final -després d'una esmena transaccional que va tombar totes les altres- s'han acceptat expressions com "dret a l'autodeterminació", "plena sobirania" i "nació lliure". Les dues primeres presentades per la JNC -defensades "brillantement" per Laura Costa, segons fonts presents en la ponència- i la tercera pel líder Plataforma per la Sobirania, Víctor Terradellas. Àngel Colom ho resumia amb aquestes paraules als passadissos del congrés: "hem arribat fins on podíem arribar". En la seva opinió, "la Convergència d'ara no té res a veure amb la Convergència dels anys 90", ha reiterat en al·lusió a quan CDC era el rival electoral a batre.

CDC reconeix, a partir d'ara, "l'exercici efectiu del dret a l'autodeterminació", que "sempre aspirarà al ple reconeixement nacional de la plena i completa sobirania de Catalunya" i ha renovat també "el seu compromís perquè Catalunya esdevingui una nació lliure i sobirana a l'Europa del segle XXI".