lo carrer del riu

lo carrer del riu

22 d’octubre, 2011

El món abertzale pren els carrers de Bilbao

Desenes de milers de persones participen a Bilbao en una manifestació que, convocada pels signants de l'Acord de Guernica , discorre sota el lema " Euskal Herriak konponbidea nahi du" ( Euskal Herria vol la solució"). La marxa arriba només tres dies després del comunicat d'ETA on anunciava l'abandonament definitiu de la lluita armada. Als ja tradicionals crits en favor de l'alliberament dels presos polítics bascos i de la independència, la portaveu de l'esquerra abertzale , Maribi Ugarteburu , ha dit que treballen en un projecte pel reconeixement de les víctimes. Ugarteburu ha remarcat que, per "sort", la lluita armada ja és història, encara que ara resta "el conflicte polític". Peiu Urizar , secretari general d'EA y portaveu de Bildu , ha exigit als governs d'Espanya (especialment) i al de França que tinguin present l'actuació de l'executiu irlandès en el conflicte que va afectar l'illa. Dani Maeztu , d'Aralar , també ha parlat del reconeixement necessari a les víctimes, i ha afegit que s'han de garantir els drets dels presos. Entre els assistents, rostres coneguts com Niko Moreno, Joseba Permach , Pernando Barrena , Eugenio Etxebeste i Maribi Ugarteburu ( Ezker Abertzalea ), Pello Urizar , Ikerne Badiola i Ángeles Iztueta ( EA ), Oskar Matute ( Alternatiba ) i Patxi Zabaleta ( Aralar ). Tots han instat a la societat basca a convertir-se en agents actius per a trobar solucions.

Salmond: “Cap polític de Londres determinarà el futur de la nació escocesa”

El primer ministre escocès, Alex Salmond, ha assegurat aquest dissabte que la independència és la millor opció per a Escòcia i que “cap polític de Londres determinarà el futur de la nació escocesa”.

En un discurs davant el congrés anual del Partit Nacionalista Escocès (SNP) a Invernes, Salmond ha tornat a defensar el seu compromís amb la celebració d'un referèndum sobre la independència abans que acabi la legislatura el 2015.