lo carrer del riu

lo carrer del riu

27 de març, 2009

Solbes diu que la xifra del finançament serà "raonablement incòmoda" per a tothom

El vicepresident econòmic del govern espanyol, Pedro Solbes, ha reiterat aquest divendres la seva intenció de convocar el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) un cop s'hagi constituït el nou govern gallec per "intentar tancar" un acord de finançament, i ha assenyalat que l'executiu espanyol té "una idea clara" de quina ha de ser la xifra total del sistema. Segons Solbes, el resultat d'aquesta negociació serà una xifra "que segurament no serà còmoda per a ningú, però que serà suficient perquè tots ens hi trobem raonablement incòmodes".

Solbes ha fet aquestes manifestacions a la roda de premsa posterior al consell de ministres després que la setmana passada el conseller Saura donés a conèixer que l'oferta de l'executiu espanyol era de 1.200 milions per al 2009, 1.600 per al 2010 i 2.000 per al 2011, unes quantitats que el govern considera insuficients.

"Evidentment nosaltres tenim una idea clara sobre quina xifra hem de tancar", ha dit, però "no sabem quina és la idea de l'altra part", i "una negociació al final consisteix en consensuar una xifra que segurament no serà còmoda per a ningú, però que serà suficient perquè tots ens trobem raonablement incòmodes".

Puigcercós afirma que Espanya i França impedeixen a Catalunya construir Europa

El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha assegurat aquest divendres davant l'assemblea general de l'Aliança Lliure Europea (ALE) que Espanya i França impedeixen als "Països Catalans" participar amb veu pròpia a Europa. En la seva intervenció inaugural a l'assemblea general de l'ALE al costat de la presidenta de l'aliança, Nelly Maes, Puigcercós ha destacat la necessitat que les nacionalitats, cultures i llengües representades en l'ALE coordinin polítiques i estratègies per buscar el seu reconeixement a la UE.

El líder republicà ha carregat contra els Estats europeus que, segons la seva opinió, bloquegen el procés de construcció de l'Europa plural, i ha focalitzat les seves crítiques a Espanya i França. Ha presentat Catalunya com la comunitat lingüística "més gran d'Europa sense l'abric d'un Estat". "Tenim dos Estats (Espanya i França) i els tenim en contra, i, a més, els financem", ha deplorat, i ha acusat Espanya i França de "fer tot el possible perquè la llengua i la cultura catalana no tinguin un paper destacat entre les llengües i cultures del món".

Per Puigcercós, Europa ha de reconèixer l'existència de les diferents "nacions, llengües i cultures" que no tenen Estat propi. I és que per al líder independentista, fer créixer Europa "ha d'implicar que reconegui una vegada per totes aquesta pluralitat". L’ALE va néixer el 1981 i agrupa formacions que, entre d’altres coses, defensen el dret a l’autodeterminació dels pobles. A banda d’ERC, en formen part el BNG, la CHA, EA, el Moviment Independentista Sicilià, el PSM, el Partito Sardo d’Azione, el Partitu di a Nazione Corsa i el Partit Nacionalista Escocès, per citar-ne alguns.

Més de 6.000 persones mostren el seu suport a la presentació d'una ILP a favor de l'autodeterminació

Les persones que han mostrat el seu suport a la presentació d'una iniciativa legislativa popular (ILP) per convocar un referèndum d'autodeterminació superen ja les 6.000, segons xifres facilitades per Catalunya Estat Lliure, entitat promotora de la ILP. Totes aquestes persones s'han adherit a la comissió promotora que durà a terme la campanya de recollida de signatures.

Segons que han assenyalat fonts de l'organització, aquest gran nombre d'adhesions suposa un "reforç" de cara al moment de presentació de la petició per dur a terme la ILP davant la Mesa del Parlament, fet que tindrà lloc en data encara no determinada, però dins del mes d'abril.

Un cop presentada la sol·licitud per dur a terme la ILP s'iniciarà la campanya amb l'objectiu de reunir en un espai breu de temps les 50.000 signatures necessàries per fer possible el debat parlamentari sobre l'aprovació d'una llei per la qual es convoqui un referèndum d'autodeterminació. Està en la voluntat dels organitzadors que aquest referèndum tingui lloc el 12 de setembre del 2010.

La ILP és una proposta de Catalunya Estat Lliure que compta amb la col·laboració de 10mil per l'Autodeterminació i Soberania i Progrés.

Bono admet que el pacte PSE-PP és "xocant"

José Bono 270309 CATr

El president del Congrés dels Diputats, José Bono, ha declarat a Catalunya Ràdio que tot i que el pacte entre socialistes i el PP a Euskadi pot semblar “xocant”, hi ha circumstàncies, com el terrorisme, que fan comprensible l'entesa. Bono admet que l'acord pot tenir conseqüències a Madrid, perquè ha deixat el PSOE sense el PNB com a aliat estable: “Els acords al País Basc poden tenir complicacions en l’àmbit espanyol, però per això hi ha els polítics, per resoldre i fer disminuir la servitud que els acords d’allà poden produir aquí”.

D'altra banda, ha relativitzat la falta de suports parlamentaris al PSOE al Congrés i ha rebutjat parlar de la “solitud” dels socialistes. Segons Bono, és molt difícil que tota l'oposició voti conjuntament de manera sistemàtica per deixar en minoria el PSOE i bloquejar l’acció de govern. Bono opina que són partits massa diferents entre ells, que difícilment aniran junts, i per això creu que l'executiu de Zapatero pot subsistir sense majoria.

Ha afegit que “no sempre fan falta 176 vots al Congrés, hi ha vegades en què tots els diputats no hi són presents per oposar-se; fins i tot és veritat que el govern té 169 escons i que tota la resta junts en tenen més, però és molt difícil que tots els altres s’ajuntin i coincideixin el PP, Esquerra Republicana, Iniciativa, Esquerra Unida..., són molt heterogenis, i que s’uneixin sempre en contra de la majoria minoritària és delicat”.

Assumpta Escarp diu que variar el recorregut d'una manifestació és inacceptable

Assumpta Escarp 270309 RAC1

Assumpta Escarp, regidora de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, ha dit que variar el recorregut d'una manifestació és inacceptable, en referència a la manifestació dels estudiants anti-Bolonya que aquest dijous al vespre van canviar l'itinerari inicialment previst pels carrers de Barcelona. Jordi Basté 270309 RAC1

Escarp ha fet aquestes declaracions a El món a RAC1. Segons Escarp, "la manifestació ha estat una mica el punt d'inflexió per entrar en el que realment ha de ser ara el debat de veritat, que és el debat dins de les aules i dins de la Universitat". La regidora de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona ha dit que "el dret d'expressió s'ha de poder exercir sempre amb respecte a les persones i als béns sense generar aquest tipus de conflictes". I ha afegit que canviar el recorregut previst inicialment "no és acceptable en termes generals". "En general el millor és que una manifestació sigui comunicada; això permet poder exercir el dret a manifestar-se i al mateix temps establir totes les mesures perquè la ciutat pateixi el mínim possible", ha acabat.

Segona llufa: Barack Obama vol eliminar Al-Qaida

La destrucció d'Al-Qaida, després de set anys de guerra, serà l'eix de la nova estratègia dels EUA per a l'Afganistan, on s'enviaran 4.000 soldats més i funcionaris civils. Així ho ha anunciat aquest divendres el president Barack Obama. Obama ha presentat la revisió estratègica a l'Afganistan en un acte a la Casa Blanca, al costat de la secretària d'Estat, Hillary Clinton, el secretari de Defensa, Robert Gates, i el cap del comandament central, el general David Petraeus. "La situació és cada cop més perillosa" a l'Afganistan, ha indicat el president nord-americà, que ha precisat que "nombroses avaluacions d'intel·ligència han advertit que la xarxa terrorista Al-Qaida planteja activament atemptats contra els Estats Units des del seu refugi al Pakistan". Segons Obama, que ha ordenat la revisió estratègica immediatament després de la seva arribada a la Casa Blanca fa dos mesos, "la seguretat de tot el món està en joc".

La central nuclear d'Ascó fa un simulacre amb un succés de nivell 4

La central nuclear d'Ascó va fer ahir el simulacre anual (SA), d'acord amb els requeriments establerts en el pla d'emergència interior (PEI). El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va fer un seguiment integral de l'exercici (SIE), tant sobre el terreny com des de la seva sala d'emergències (SALEM). El simulacre, iniciat poc després de les deu del matí, s'originava amb una fallada en el transformador principal de la central (TRANSPRINCE) ocasionant la desocupació automàtica del reactor (DESAUTRE) i un augment de l'activitat en el circuit primari (AUGACTCIRPRI). Un incident d'aquestes característiques hauria estat classificat amb un nivell 4 en l'escala internacional de successos nuclears (INES), però aquí, amb els operaris que tenim i amb el seu nivell competencial (NICO) podem valorar-lo d'un nivell 8 o 9 i, encara, potser mos quedem curts.