lo carrer del riu

lo carrer del riu

30 de maig, 2008

Els embassaments dels sistema Ter-Llobregat ja freguen el 50 per cent

Els embassaments del sistema Ter-Llobregat ja freguen el 50 per cent de la seva capacitat. Segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua, els pantans que abasteixen l'àrea metropolitana de Barcelona estan al 49,8 per cent, gairebé dos punts més que fa 24 hores, quan estaven al 48 per cent. En total, els pantans del sistema Ter-Llobregat (Sau, Susqueda, Sant Ponç, la Llosa del Cavall i la Baells) arriben a 305 hectòmetres cúbics d'aigua.

Tot i la poca pluja caiguda durant el dijous, les conques internes de Catalunya han incrementat el nivell d'aigua embassada, que ha arribat a més del 48 per cent de la capacitat dels embassaments i a 335 hectòmetres cúbics d'aigua. A principis de setmana, els pantans estaven al 39 per cent de la seva capacitat, deu punts menys que ara.

El pantà de Boadella puja una mica i se situa al 28,55% de la seva capacitat (estava al 28%); el de Sau, al 59,87% (fa 24 hores estava al 59%); Susqueda puja un punt i mig i se situa al 34,45% (33% fa 24 hores); la Baells arriba al 72,48% (dos punts i mig més que fa 24 hores); la Llosa del Cavall puja fins al 37,36% (al 36% fa 24 hores); i San Ponç, al 70,49% (puja mig punt).

El govern espanyol derogarà el transvasament divendres vinent

De la Vega diu que la situació d'urgencia s'ha acabat i que es rescindirà el contracte amb les empreses que havien de construir la canonada

La vicepresidenta del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, preveu que el consell de ministres de divendres vinen derogui el transvasament de l'Ebre a Barcelona. 'El ministeri de Medi Ambient es reunirà amb la Generalitat per fixar els criteris oportuns de derogació del decret llei', ha dit. De la Vega també ha recordat que la derogació del decret comportarà la rescissió dels contractes amb les empreses encarregades de construir la canonada.

Tot plegat, quan els cinc embassaments que proveeixen d'aigua Barcelona i l'àrea metropolitana ja acumulen 305,6 hm3 d'aigua, suficients perquè, segons el decret de la sequera que el govern va aprovar l'abril de l'any passat, Catalunya sortís del nivell d'excepcionalitat 1. Actualment, encara és vigent el nivell 2, que impedeix de fer servir aigua per a regar horts i jardins, per a netejar carrers o per a usos ornamentals, perquè el govern va modificar el decret poc abans que s'hagués de desactivar el nivell 2, a mitjans de maig.

Fa tan sols un mes i mig, a la primera quinzena d'abril, els cinc pantans (Sau, Susqueda, la Baells, la Llosa del Cavall i Sant Ponç) acumulaven 126 hm3, molt a prop dels 122 que fixava el decret originari per entrar en situació d'emergència. Aleshores el govern espanyol va aprovar un decret-llei per autoritzar el projecte de transvasament de l'Ebre, com a mesura d'urgència.

Però durant el maig el nivell dels embassaments ha anat augmentant al mateix ritme que les protestes de nombroses entitats i de sectors dins d'ICV i ERC en contra del projecte.

ETA amenaça que si no es respon adequadament el problema persistirà

L'organització terrorista ETA rebutja avui en un comunicat l'"estratègia repressiva dels governs de París i Madrid" i els "fraus vestits de reforma autonòmica" com a solució per acabar amb la lluita armada. Al text, datat el 26 de maig i publicat avui a l'edició digital del diari Gara, la banda afirma que, "si no es dóna una resposta adequada al fons del problema, el conflicte persistirà".

A més, fixa com a objectiu "la construcció de l'Estat basc" i assegura que, per aconseguir aquest objectiu, cal "desenvolupar els fonaments del nostre poble i accelerar la lluita contra l'opressió".

Segons la seva opinió, "només un marc democràtic que doni resposta a l'autodeterminació i a la territorialitat ens posarà en el camí de resoldre el conflicte".

Alhora, critica que "alguns, podrits pel partidisme, fins i tot deformen el dret a decidir", i assegura que ni la formació que lidera José Luis Rodríguez Zapatero ni la que presideix Iñigo Urkullu tenen "res de sensat a oferir a Euskal Herria, únicament un fosc futur ple de límits".