lo carrer del riu

lo carrer del riu

17 de desembre, 2008

Montilla assegura que amb el veto als pressupostos no s'hagués aconseguit un finançament millor

Montilla 171208 RAC1 El president de la Generalitat, José Montilla, ha assegurat al Parlament que amb el veto als pressupostos dels diputats del PSC no "s'hagués aconseguit" un finançament millor del que el govern català està negociant. Per Montilla, la seva "responsabilitat és defensar el present i el futur dels ciutadans de Catalunya", tot i que ha remarcat que "no tenim tot el temps del món ni una paciència infinita, però negociarem amb força encara que no li agradi a tothom".

Per la seva banda, José Luis Zapatero ha minimitzat l'amenaça del PSC sobre un possible "canvi en la relació" amb el PSOE si el govern espanyol no respecta la data del 31 de desembre com a termini màxim per arribar a un acord de finançament. Zapatero ha assegurat en una conversa informal amb periodistes al Congrés que "PSC i PSOE són el mateix".

Pel president espanyol encara hi ha temps per arribar a un acord en matèria de finançament i ha recordat que el vicesecretari del PSC, Miquel Iceta, forma part de l'executiva federal del PSOE i que, per tant, la relació amb els socialistes catalans és molt fluïda.

A més, ha assegurat que els resultats que el PSOE té a Catalunya avalen la seva política.

ERC i PP s’enfronten al Senat per Fraga i s'acusen mútuament de proximitat al franquisme i a Terra Lliure

Les declaracions del senador Manuel Fraga sobre ponderar el pes dels nacionalistes "penjant-los d'algun lloc" ha provocat l'enfrontament en el Ple de la Cambra del senador de ERC, Miquel Bofill i el del PP, Antolín Sanz, després que el primer acusés a l’exdirigent gallec d'haver deixat veure "la seva arrel franquista" i d'haver apel•lat a la violència de manera "més o menys vetllada" contra aquells que se senten nacionalistes. El PP, en la seva rèplica, ha rebutjat "lliçons" d’ERC per ser una formació relacionada amb Terra Lliure. L'altercat s’ha produït mentre es debatia un projecte de llei sobre propietat intel•lectual. Ha sortit a la tribuna el senador d’ERC en nom del seu grup parlamentari, l’Entesa Catalana de Progrés, i ha iniciat la seva intervenció referint-se a les paraules de Fraga, que es trobava en aquest moment a l'hemicicle. Després, el torn de paraula ha recaigut sobre el secretari general del Grup Popular, Antolín Sanz, qui des de l'escó ha contestat Bofill. Primer ha expressat la seva queixa perquè el parlamentari republicà hagi pogut parlar i després ha dit que "el senador Bofill i el seu grup parlamentari no ens han de donar lliçons ni al PP ni a aquest grup de democràcia i de defensa del dret dels ciutadans, perquè en la història de la seva formació política recordarem tot el que va suposar la presència en la política espanyola de Terra Lliure".

Absolts els autors de l'article i la vinyeta sobre el rei caçant un ós

El jutge de l'Audiència Nacional José María Vázquez Honrubia ha absolt els autors de l'article i de la vinyeta publicats el 2006 als diaris Gara i Deia en els quals es parodiava la mort de l'anomenat ós Mitrofan durant una cacera a Rússia per part de Joan Carles I.

En el fotomuntatge publicat apareixia una imatge del rei al costat de l'ós mort i sobre un barril de licor amb la frase "Bodegas Caza-Illa, para sentirse com un rey". El dibuix també incloïa la frase: "Mitrofan era un ós de fira. Van ficar-lo en una gàbia i a l’abast de l’escopeta del rei després d’emborratxar-lo amb vodka i mel" En el judici que s'ha celebrat aquest dimecres a l'Audència Nacional, Vázquez Honrubia ha avançat la seva decisió i ha absolt els humoristes gràfics José Antonio Rodríguez González i Javier Luis Ripa Jiménez i a l'articulista Nicolás Juan Lococo Cobo del delicte d'injúries greus al rei del qual els acusava el fiscal Pedro Rubira, que demanava per als tres multes de 10.950 euros.

El jutge ha considerat que existeix el "dubte raonable" de que els processats tinguessin intenció d'injuriar la monarquia, encara que els ha advertit que "per poc, per molt poc, no han traspassat" la línia legal que distingeix les paraules emparades en el dret a la llibertat d'expressió de les constitutives d'injúries.

El Parlament Europeu vota contra les 65 hores setmanals

El Parlament Europeu ha bloquejat la norma que permet ampliar la jornada laboral màxima a 65 hores setmanals, que va ser aprovada pels ministres de Treball dels 27 el mes de juny passat. Aquest vot de l'Eurocambra obre ara un nou període de negociació de 90 dies entre el Parlament i el Consell Europeu. Si no s'aconsegueix un acord en aquests tres mesos, es rebutjarà la directiva .

Els eurodiputats han aprovat per majoria absoluta una sèrie d'esmenes que exigeixen que en un termini màxim de 3 anys se suprimeixin totes les excepcions a la jornada laboral de 48 hores setmanals.

A més, l'Eurocambra ha exigit que es consideri temps de treball la totalitat del temps de guàrdia, fins i tot el període inactiu. Aquest punt qüestiona també l'acord a què van arribar els 27, segons el qual el període inactiu de la guàrdia (per exemple quan un metge de guàrdia dorm a l'hospital) no s'ha de considerar com a temps de treball tret que la legislació estatal, un conveni col·lectiu o un acord entre interlocutors socials disposi el contrari.

Les esmenes fonamentals necessitaven la majoria absoluta de 393 vots perquè tiressin endavant, però han obtingut un suport molt més ampli, de més de 500 vots. Això significa que, a més dels socialistes i els grups d'esquerres, també han rebut el suport de molts eurodiputats del Partit Popular Europeu, inclosos els espanyols.