lo carrer del riu

lo carrer del riu

17 de desembre, 2008

El Parlament Europeu vota contra les 65 hores setmanals

El Parlament Europeu ha bloquejat la norma que permet ampliar la jornada laboral màxima a 65 hores setmanals, que va ser aprovada pels ministres de Treball dels 27 el mes de juny passat. Aquest vot de l'Eurocambra obre ara un nou període de negociació de 90 dies entre el Parlament i el Consell Europeu. Si no s'aconsegueix un acord en aquests tres mesos, es rebutjarà la directiva .

Els eurodiputats han aprovat per majoria absoluta una sèrie d'esmenes que exigeixen que en un termini màxim de 3 anys se suprimeixin totes les excepcions a la jornada laboral de 48 hores setmanals.

A més, l'Eurocambra ha exigit que es consideri temps de treball la totalitat del temps de guàrdia, fins i tot el període inactiu. Aquest punt qüestiona també l'acord a què van arribar els 27, segons el qual el període inactiu de la guàrdia (per exemple quan un metge de guàrdia dorm a l'hospital) no s'ha de considerar com a temps de treball tret que la legislació estatal, un conveni col·lectiu o un acord entre interlocutors socials disposi el contrari.

Les esmenes fonamentals necessitaven la majoria absoluta de 393 vots perquè tiressin endavant, però han obtingut un suport molt més ampli, de més de 500 vots. Això significa que, a més dels socialistes i els grups d'esquerres, també han rebut el suport de molts eurodiputats del Partit Popular Europeu, inclosos els espanyols.