24 de desembre, 2007
Lo tren de la bruixa
Aunque la mona se vista de seda...(que ben mirat sembla més roba de forro)
Ridao afirma que les eleccions "curaran la ferida d'ERC amb el PSOE"
El portaveu parlamentari i cap de llista d'ERC a les generals, Joan Ridao, admet que en aquests moments la relació de la seva formació amb el PSOE és "baixa", però que confia que les eleccions "curin la ferida" i permetin fer "foc nou". En una entrevista a El Periódico, Ridao exposa que mentre el PSOE va acceptar 20 esmenes als pressupostos de CiU i 4 d'ICV, no en va acceptar cap d'ERC. "El pacte Mas-Zapatero ens va enfrontar al PSOE, però vam ser un soci lleial que va contribuir a desaznaritzar l'Estat", afegeix el dirigent d'Esquerra.
Pel que fa al paper al Congrés, Ridao té clar que ERC és l'opció més útil pels catalanistes perquè "al PSC l'ha segrestat el PSOE, i ICV està diluïda a IU". Així mateix, comenta que durant el "bienni progressista, quan el PSOE va voler parlar de l'Estatut i va pactar la llei de finançament de partits", ERC va "influir positivament". De cara el futur de l'Estat, afirma que a Espanya "no hi ha federalistes" i es conforma amb mantenir el grup propi d'ERC a la cambra baixa com a resultat en els comicis.
Entrevista a El Periódico: Joan Ridao
Mor el pianista Oscar Peterson
Enorme en tots els sentits, així va ser Oscar Peterson, un dels grans pianistes de la història del jazz, capaç de moure els dits sobre el teclat com un pianista clàssic i a la vegada acompanyar una turbulenta banda de bebop. Podríem parlar d’un estil de transició, però tot serien etiquetes davant el talent d’un músic que feia que el seu instrument sonés amb una elegància diferent, amb estil propi.
Greument malalt des de fa mesos, es va anunciar que havia mort diumenge al vespre al seu domicili de Toronto. Complicacions renals apareixen en els comunicats de la seva defunció. Nascut el 1925 en una família humil d’origen antillà, Peterson es va convertir en la figura musical més rellevant internacionalment del Canadà del segle XX. La història s’inicia el 1943 quan es converteix en el primer músic negre dins d’una orquestra de música popular del Quebec. A partir d’aquí el seu estil causa sensació, per la manera brillant i espectacular de tocar, malgrat que els primmirats crítics de jazz sovint li han retret una excessiva convencionalitat, cosa que no desmereix gens el seu estil.
Peterson va actuar al costat de les grans figures, mites de la música popular com Louis Armstrong, Count Basie, Nat King Cole, Ella Fitzgerald, Stephane Grapelli, Coleman Hawkins i Sarah Vaughan, sense oblidar una nòmina de revolucionaris com Lester Young, Charlie Parker, Ben Webster, Stan Getz, Dizzy Gillispie i Roy Eldridge, és a dir, els sultans del swing, del boogie-woogie i del bebop. A més, va saber escapar dels circuits restringits del jazz i presentar-se davant de públics multitudinaris, cosa que li ha valgut la ira eterna de més d’un purista.
Un altra cosa que ha jugat en contra seva és la infinitat de gravacions al llarg de la seva dilatada carrera, des dels inicis amb trios fins a les èpoques amb les grans orquestres i les vocalistes d’or que hem esmentat. La nitidesa del seu estil parla davant del detractors.
La salut, però, no el va acompanyar tant com la música. Un infart cerebral patit el 1993 va limitar les seves actuacions públiques. Entre altres guardons té 13 doctorats universitaris honorífics.
Oscar Peterson & Count Basie
Agència Tributària, l'1 de gener
Aquest decret desenvolupa la llei que el Parlament va aprovar l'11 de juliol i concreta el funcionament d'aquest ens, que estarà dirigit per Josep Costa; la seva tasca i les competències que té. L'Agència Tributària catalana assumirà les funcions de la fins ara Direcció General de Tributs de la Generalitat.
Així, l'Agència Tributària espanyola es continuarà fent càrrec dels impostos estatals, com ara l'IVA. I l'Agència Tributària catalana farà el mateix amb els impostos propis de la Generalitat i els que té cedits totalment, com ara el de successions.
El gran canvi es farà a partir de l'agost del 2008, amb la creació d'un consorci format a parts iguals per la Generalitat i l'Estat, i que hauria d'arrancar gestionant l'IRPF i, després, altres impostos.
Els contribuents podran anar a una finestreta única per gestionar-los, independentment de quina administració en tingui la competència.
El PSC s'empesca una senyera de cinc barres
Maragall va proposar a la seva plataforma concórrer a les generals
Segons fonts de CpC citades per l’agència Efe, es tracta d’una iniciativa que Maragall va traslladar a la presidenta de la plataforma, Carme Valls. Però les mateixes fonts precisen que no consideren “de cap manera” la possibilitat de presentar-se als comicis del mes de març per separat dels socialistes, i trencar l’aliança que han mantingut fins ara.
La veracitat d’aquesta maniobra per part de Pasqual Maragall agafa força tenint en compte el caràcter de la reunió que mantenien els membres de Ciutadans pel Canvi, ara fa poc més d’una setmana. I és que en aquesta trobada es van aprovar els nous estatuts. Unes bases que defineixen la plataforma com un “moviment cívico-polític independent de qualsevol entitat de caràcter polític, econòmic o religiós”.
Altres fonts de CpC apunten que “no tindria sentit” presentar-se en solitari a unes eleccions a les quals mai no s’ha volgut optar. També destaquen que l’aposta de CpC ha estat, des del principi, treballar per aconseguir que Espanya compti amb un federalisme que funcioni com una “xarxa” entre territoris i no la d’actuar com un partit polític. Alhora, resten transcendència a les paraules de Maragall assegurant que la seva iniciativa va ser més un comentari que no pas una proposta formal. L’expresident va aprofitar la seva presència a la reunió de la permanent per animar els membres de CpC a participar en el nou projecte que s’ha proposat abanderar, el Partit Demòcrata Europeu.