lo carrer del riu

lo carrer del riu

10 de setembre, 2009

Maragall reclama un nou referèndum si el Tribunal Constitucional retalla l'estatut

L'ex-president de la Generalitat Pasqual Maragall ha demanat avui al Parlament de Catalunya durant l'acte de commemoració del 150è aniversari del president Macià, davant del president Montilla, un nou referèndum sobre l'estatut si el Tribunal Constitucional retalla el text. En l'acte també han parlat l'ex-president Pujol, que ha qualificat el moment actual de 'perillós' i ha reclamat 'respecte al poble català i a la seva dignitat', el president Montilla, que ha glossat la figura de Macià i ha centrat la major part del seu discurs en la crisi, el president del Parlament, Ernest Benach, que ha lamentat que l'autogovern de Catalunya es trobi 'limitat i freqüentment assetjat'.

Avui: Els expresidents demanen que Catalunya reaccioni en l'acte del Parlament per la Diada

Avui: Montilla diu que liderarà la resposta catalana a les "resistències i incomprensions" contra l'Estatut

La PDD fa una crida a celebrar un vermut diumenge a Arenys de Munt per defensar la llibertat d'expressió

La Plataforma pel Dret a Decidir (PDD) ha fet una crida a participar en un vermut a Arenys de Munt diumenge vinent, 13 de setembre, a les dotze del migdia, en defensa de la llibertat d'expressió. La PDD també ha manifestat el seu 'profund desacord' amb la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de donar permís a la Falange perquè es manifesti el mateix dia 13 a Arenys. La Plataforma considera que la revocació de la decisió del Departament d'Interior d'ajornar la protesta és 'bastant sorprenent' tenint en compte que, 'per evitar aldarulls, s'han prohibit manifestacions d'altres grups polítics de signe completament diferent en altres punts de l'Estat'.

Es presenta la comissió avaluadora de la consulta d'Arenys de Munt per la independència de Catalunya

La presideix Agustí Bassols, ex-conseller del govern La comissió organitzadora de la consulta d'Arenys de Munt per la independència de Catalunya ha presentat avui la comissió avaluadora i ha especificat i esclarit les funcions que tindrà l'òrgan en el decurs de la votació. Val a dir que podran votar tots els majors de setze anys empadronats a Arenys de Munt, sempre que ho justifiquin. El president de la comissió serà Agustí Bassols, ex-conseller del govern. També han estat presentats els vocals. Els vocals seran: Uriel Bertran, diputat al parlament; Montserrat Candini, senadora; Oriol Junqueras, diputat al parlament europeu.; Alfons López Tena, ex-vocal del Consell General del Poder Judicial; Antoni Marpons, jutge de pau d'Arenys de Munt; Elisenda Paluzie, degana de la Facultat d’Economia i Empresa de la UB; Jaume Renyer, ex-membre del consell consultiu de la Generalitat i secretari de l'Ajuntament de Reus; i Joan Tardà, diputat al congrés.

La comissió exercirà les funcions que s'atribueixen a una junta electoral en procediments de consulta popular per via de referèndum, tot agafant com a base les que preveu per a la junta electoral central. Els membres de la comissió hauran de fer-se càrrec de la transferència del material necessari i l’assessorament tècnic per a la celebració del referèndum; de la resolució de queixes i reclamacions que se li adrecin en qualsevol fase de celebració del referèndum; d'exercir la potestat disciplinària sobre totes les persones que intervinguin en la celebració del referèndum i corregir les infraccions sempre que no siguin constitutives de delicte; d'aprovar les actes de constitució i escrutini del referèndum; i de certificar el resultat final del referèndum.

directe.cat: Una 'Junta Electoral' de luxe per a la consulta d'Arenys de Munt

Les JERC protesten davant el Tribunal que ha prohibit el suport institucional a la consulta d'Arenys

Les Joventuts d'Esquerra Republicana de Catalunya (JERC) han dut a terme una acció de protesta davant el Jutjat del Contenciós Administratiu número 14 de Barcelona, el mateix jutjat que aquest dijous va anul·lar el suport de l'Ajuntament d'Arenys de Munt a la consulta per la independència de Catalunya que se celebrarà aquest diumenge. Les JERC han desplegat una pancarta amb el lema 'Qui té por de la democràcia? Justícia espanyola, justícia franquista' i han plantat davant del jutjat quatre ninots de mida real que representaven jutges identificats cadascun amb els logotips del PP, el PSOE, la Falange i la bandera espanyola franquista. El portaveu de les JERC, Gerard Coca, ha explicat que 'resulta escandalós que es pretengui restringir el dret dels ciutadans d'expressar la seva opinió per la via judicial'.

Les marxes de torxes obren els actes de la Diada

'El poble català viu un moment de la seva història en què ha de decidir definitivament quin vol que sigui el seu futur nacional', afirma el manifest de la Marxa de Torxes per la Independència, un dels primers actes que inauguren la Diada del Principat i que es portarà a terme avui al vespre a vint-i-quatre poblacions del país. I és que enguany l'Onze de Setembre arriba marcat per aquesta idea: el dret de decidir sobre el futur del nostre país.

Artesa de Segre, Barcelona, Berga, Bigues i Riells, Blanes, Castellbisbal, la Cellera de Ter, Esplugues de Llobregat, Hostalric, Manresa, Molins de Rei, Mollerussa, Montcada i Reixac, Olesa de Montserrat, Reus, la Roca del Vallès, Terrassa, Vic i Vilafranca del Penedès són algunes de les ciutats i viles que tiren endavant aquesta iniciativa que vol ser un clam social per la sobirania nacional 'sense cap mena de manipulació ni d’utilització partidista'.

En totes aquestes poblacions els participants caminaran amb torxes a les mans i s'hi llegirà el manifest centrat en tres eixos: 'Unitat d'acció, dignitat nacional i una sola nació'. Una crida a sortir al carrer 'sota l’única bandera de la llibertat nacional' que els organitzadors resumeixen citant Vicent Andrés Estellés: 'No et limites a contemplar aquestes hores que ara vénen. Baixa al carrer i participa-hi. No podran fer res davant d'un poble unit, alegre i combatiu'.

Manifest: TORNEM A CAMINAR!

Santiago Vidal, magistrat de l'Audiència, considera "irresponsable" l'autorització de la manifestació de la Falange

Pel magistrat Santiago Vidal, de l'Audiència de Barcelona, la sentència que ha autoritzat la manifestació de la Falange coincidint amb la consulta d'autodeterminació és "sorprenent" i "irresponsable".

"La decisió és legal, també ho he de dir. La sala podia optar entre mantenir el canvi de data proposat per Interior o tornar a la primera resolució, i és una decisió que a mi em sembla absolutament irresponsable. Ja que tens dues opcions perfectament normatives, escull la que tingui més sentit comú", ha advertit Vidal, membre de la secció 10a de l'Audiència de Barcelona.

Segons el jutge, la secció segona de la sala del contenciós administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), ha demostrat que tenen "poca confiança en la capacitat de rectificar del govern", ja que el departament d'Interior havia autoritzat inicialment la protesta, amb un canvi de lloc, i després va demanar el canvi de data, decisió impugnada per la Falange en un recurs que ha acabat en la sentència que dóna la raó al partit feixista.

En canvi, pel que fa a l'altra resolució judicial, la que ratifica la prohibició a l'Ajuntament de donar suport logístic a la consulta, Vidal ha assegurat que estava "cantada". El magistrat ha afirmat que la decisió és totalment lògica, tenint en compte el marc normatiu existent. Vidal també ha recordat que no prohibeix la consulta, que es pot fer de manera "totalment legal", sense la intervenció municipal, ja que l'organitza una entitat privada.

Carod considera que el Quebec i Catalunya comparteixen un concepció 'moderna i cívica de la nació'

El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha participat aquest dimecres a la tarda en la commemoració del 10è aniversari de l’obertura de l’Oficina del Quebec a Barcelona, on ha destacat que tres dècades després de l’inici de les relacions entre el Quebec i Catalunya, s’ha passat de les 'relacions fraternals als fets concrets'. I és que 'tots tenim experiències positives per compartir i negatives per no repetir', ha afegit. També, Carod ha posat de manifest que el Quebec i Catalunya comparteixen un concepció 'moderna i cívica de la nació'. L’han acompanyat la viceconsellera d’Afers Exteriors i Cooperació, Roser Clavell, i el director general de Relacions Internacionals, Àngel Cortadellas.

Montilla creu que la consulta d'Arenys 'només serveix per donar arguments a la caverna de la dreta'

Just el dia abans de la Diada, el president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, ha afirmat que les consultes sobre la independència de Catalunya com la que s'ha de celebrar diumenge a Arenys de Munt 'només dóna arguments a la caverna de la dreta' que no veu bé ni el desplegament de l'Estatut ni l'augment de l'autogovern de Catalunya. Montilla també ha parlat de la sentència del Tribunal Constitucional espanyol (TC) sobre l'Estatut. En aquest sentit, n'ha relativitzat els tres anys d'espera ja que ha recordat que hi ha altres lleis que ja fa vuit, nou i deu anys que esperen sentència i, per tant, la situació en què es troba l'Estatut 'no és tan excepcional'.

El noi que va hissar la bandera republicana informa al jutge que no pagarà la multa

Jaume d'Urgell, condemnat per haver substituit en un edifici públic de Madrid la bandera constitucional per la republicana durant una manifestació el 2006, ha informat avui al jutge que no pagarà la multa de 1.260 euros que li van imposar per un delicte d'injúries a Espanya.

"Se n'han assabentat, han pres nota que no la penso pagar", ha explicat D'Urgell quan ha sortit dels Jutjats de la plaça de Castella, on aquest matí li han fet el requeriment formal de compliment de la sentència.

La negativa del jove català a pagar set mesos de multa amb una quota de sis euros diaris pot fer que hagi d'afrontar un període de 105 dies de presó, que D'Urgell està disposat a complir "si a canvi es poden aconseguir 15 minuts de reflexió pública".

Serà el Jutjat d'Executòries número 7 de Madrid el que ara haurà de decidir si procedeix a l'embargament dels seus comptes o béns, el priva de llibertat --a raó d'un dia per cada dues quotes impagades-- o bé el condemna a treballs en benefici de la comunitat, que el jove ja ha assegurat que rebutjarà perquè "serveis a la comunitat és el que feia quan vaig canviar la bandera".

NOTA DE PREMSA de Jaume d'Urgell

CDC del Segrià promourà la moció de suport a la consulta d'Arenys, tot i la decisió de CiU de no fer-ho

El líder de CiU, Artur Mas, va assegurar dilluns que la federació nacionalista no promouria mocions de suport a la consulta d'Arenys de Munt als ajuntaments on té representació perquè no ho considerava entre les seves prioritats. Ara, però, Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) del Segrià ha anunciat que ells sí que ho faran a nivell comarcal. En els propers dies promouran la presentació de mocions als municipis de la comarca en suport a la consulta. Diversos municipis de la comarca ja han mostrat el seu interès en aquesta iniciativa i properament la presentaran en els seus respectius ajuntaments. De fet, el grup de CiU al Consell Comarcal del Segrià així com el grup municipal de CiU a Almacelles presentaran aquesta iniciativa en els propers respectius plens.

ICV-EUiA no veu "gens encertat" que la israeliana Noa canti a la Diada

La portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha explicat aquest dimecres que el seu grup no veu encertat que la cantant israeliana Noa participi en l'acte institucional, organitzat pel govern, al Parc de la Ciutadella, l'Onze de Setembre.

"Ens sembla bé que l'acte es dediqui a la Mediterrània i que hi hagi una iniciativa per simbolitzar el conflicte a l'Orient Pròxim, així com la combinació de cantants d'Israel i Palestina, però no ens sembla gens encertat que sigui la cantant Noa qui vingui per part de l'Estat d'Israel", ha declarat.

Camats ha ressaltat que Noa "ha manifestat clarament el seu suport als bombardejos del mes de gener" contra Palestina "que no tenen res a veure amb la pau i el diàleg". "La persona que han escollit és un error", ha afirmat. En roda de premsa al Parlament, ha dit que la seva coalició es planteja anar a l'acte lluint algun pin en suport al poble palestí, el dibuix del qual podria ser una bandera, tot i que encara s'ha de determinar. La dirigent ecosocialista ha remarcat que "ICV manifestarà aquesta incomoditat a la presidència del Parlament i de la Generalitat". "És probable que ens solidaritzem amb els palestins al llarg de totes les manifestacions que tenen a veure amb la Mediterrània", ha dit.

Tots els regidors socialistes de Benidorm es donen de baixa del partit

Els dotze regidors que el PSPV té a Benidorm (Marina Baixa) han donat suport, juntament amb un exregidor del PP, a una moció de censura per arrabassar el govern municipal al Partit Popular. La direcció del PSOE ja els havia advertit que no compartia aquesta decisió i que, si la mantenien, haurien d'abandonar el partit, i així ho faran. Creuen que és una decisió 'difícil i dura que suposa un trencament' però afirmen que han anteposat el millor per a la ciutat als interessos del partit. A més, han denunciat que alguns dels regidors socialistes han rebut 'ofertes per perjudicar i trair' al propi grup. El cas ha adquirit més rellevància encara ja que entre els regidors s'hi troba la mare de Leire Pajín, secretària d'organització del PSOE. VilaWeb: Els regidors del PSOE de Benidorm abandonen el partit en bloc