lo carrer del riu

lo carrer del riu

12 de maig, 2008

La collita de cirera a la Ribera d'Ebre es veu afectada per les pluges dels darrers dies

La collita de la cirera a la Ribera d'Ebre s'ha vist afectada per les pluges caigudes aquests darrers dies, que ha minvat notablement la quantitat prevista d'aquesta fruita per la collita d'aquesta setmana i la vinent. Segons han explicat pagesos de la comarca, la pluja ha badat les cireres que estaven a punt de ser collides, de manera que aquestes no es podran comercialitzar. Tot i així, gran part dels conreus de cirera a la comarca és de varietats primerenques, que ja s'han collit, o tardanes, que passaran al mercat el pròxim mes de juny, i a les quals les precipitacions no els ha afectat. D'aquesta manera, diuen els pagesos, 'no és tant' el que s'ha perdut.

Jacob Marsal, productor de cirera a Miravet, ha explicat que les varietats de cirera que s'havien de collir durant aquesta setmana i la vinent s'han badat en diferent mesura "depenent de la resistència que tenen a la pluja", i en aquest sentit ha afegit que es calcula que als conreus de cirerers de la comarca s'ha fet malbé aproximadament un 40% de la cirera a punt de ser collida. No obstant això, Marsal ha dit que molts agricultors "ja han collit la cirera" i molts altres esperen fer-ho a mitjans de juny, quan acaba la temporada, encara que la humitat dels dos últimes dies perjudica més el cirerer, ja que no s'asseca un fruit fart d'aigua.

En canvi, Hèctor Ripoll, també de Miravet, ha manifestat que, a causa de les pluges (que han deixat al municipi més de 80 litres per metre quadrat) ha perdut al voltant d'un 60% de la producció, ja que ell esperava collir la cirera durant aquesta setmana i la vinent.

Els batlles d'ERC a l'Ebre apel·len a la pluja del cap de setmana per demanar que s'aturi el transvasament

Els tretze batlles d'ERC a les Terres de l'Ebre han fet públic un comunicat en què demanen al departament de Medi Ambient que actualitzi urgentment l'estat dels embassaments catalans després de la pluja que ha caigut aquest cap de setmana, 'congeli el projecte d’interconnexió de xarxes i analitzi la viabilitat per afrontar la situació de sequera sense la necessitat d’utilitzar la interconnexió'. El vice-president del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, diu que l'obra d'interconnexió es farà.

Els batlles diuen que els problemes hídrics del país no es poden resoldre sempre extraient aigua de l'Ebre. 'Hi ha alternatives més bones que s’han proposat reiteradament i que poden solucionar les necessitats hídriques actuals i futures del país', expliquen. Són d'acord amb l'aportació puntual d'aigua mitjançant vaixells, però no volen que una canonada permanent connecti l'Ebre amb Barcelona o València.

Contraposen la celeritat amb què l'estat ha licitat les obres amb la lentitud que mostra l'hora de crear d'altres infrastructures, com les variants de l’Aldea i Gandesa, l’autovia de l’interior, la construcció d’una nova estació de tren a l’Aldea i la millora de la línia Reus-Móra-Casp.

Diuen que aniran a la manifestació que la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ha convocat diumenge a Amposta.

Signen el manifest Gervasi Aspa, batlle de Deltebre; Paco Gas, de Roquetes; Jordi Monclús, de Benifallet; Dani Andreu, de l’Aldea; Alfons Montserrat, d’Alcanar; Lluís Fernàndez, de Freginals; Fidel Ciurana, de Benissanet; Pere Muñoz, de Flix; Toni Borrell, de Miravet; Joan Josep Duran, de Móra d’Ebre; Bernat Pellisa, de Rasquera; Sebastià Frixach, de Corbera d’Ebre, i Carme Pelejà, de la Fatarella. També s'hi sumen Ferran Cid, proper batlle del Perelló; Lino Bertran, proper de Xerta; Ester Martí, de la Galera, i Francesc Fidel, proper alcalde de Bot.

Bloc de Pere Muñoz: MANIFEST D'ALCALDES EN DEFENSA DE L'EBRE

Carod diu que la canonada es farà

Carod-Rovira 120508 CATr El vice-president de la Generalitat de Catalunya, Josep-Lluís Carod-Rovira, diu que la canonada que connectarà les xarxes del Consorci d'Aigües de Tarragona i del sistema Ter-Llobregat es farà en funció del que diu el reial decret ja aprovat pel govern espanyol i defensa les obres amb l'argument que 'no es podria improvisar una solució quan no existissin les canonades' en una situació d'emergència nacional. Alego: LA CATALUNYA ENGANYADA

VilaWeb/ElPunt: Carod-Rovira defensa la construcció de la canonada del transvasament a Deltebre

Lo compromís que el vent s'endugué.

Una trentena d'embarcacions van rodejar ahir el vaixell restaurant Santa Susanna per crear un «pont d'honestedat» tot a l'ample del riu Ebre entre Deltebre i Sant Jaume d'Enveja. La manifestació va ser convocada per la Plataforma en Defensa del Delta de l'Ebre (PDDE) i va aplegar més de 500 persones. Diversos membres de la PDDE van mostrar el seu rebuig als representants dels partits que fa cinc anys van menjar dalt del Santa Susanna abans de signar el Compromís per l'Ebre i que, com afirma la portaveu de la plataforma, Blanca Rullo, «s'han contradit en el punt tercer del mateix Compromís, que deia que s'oposarien totalment i sempre a l'extracció d'aigües del riu Ebre, i a la projectada interconnexió de xarxes. La PDDE va alertar del perill de desaparició del Delta.

La nova PDDE va llegir un manifest enmig del riu Ebre i entre les poblacions de Deltebre i Sant Jaume d'Enveja per deixar clara la seva oposició als transvasaments i a la gestió de l'aigua que el govern actual duu a terme. En principi estava previst fer una cadena humana, però el vent que bufava va impossibilitar-ho. Però el simbolisme de l'acte no va variar i les embarcacions van formar un pont d'un costat a l'altre del riu per llegir a les dues riberes el manifest en què demanaven «governants honestos i que no enganyin», i, per tant, una lluita més intensa que mai per salvar el Delta.

El vaixell restaurant Santa Susanna va dirigir les altres barques. En aquesta embarcació va ser on a l'octubre del 2003 els representants del tripartit van signar el Compromís per l'Ebre, un compromís que, segons la portaveu de la PDDE, Blanca Rullo, «s'ha vulnerat traint el principi de la nova cultura de l'aigua». Per això els manifestants van llençar en l'aire centenars de globus blaus que duien lligades còpies del compromís, com a símbol d'un pacte que se n'ha anat volant per l'aire. Les declaracions en el manifest van girar al voltant de «l'engany» dels actuals governants del territori, però també van animar-los a reconsiderar la seva posició i fer-se enrere en la interconnexió de xarxes. A més, la plataforma va recollir firmes i va assegurar que utilitzarà la via judicial si no reconsideren la seva decisió, i més ara amb les últimes pluges, que han augmentat les reserves d'aigua i que permeten esperar fins a l'acabament de les obres de la dessalinitzadora del Prat. La PDDE va recordar el perill de desaparició del Delta, pendent a la vegada d'unes obres de protecció que l'Estat no acaba de tirar endavant, i no es va estar de responsabilitzar el tripartit d'aquesta situació d'emergència.

Lo manifest

La Plataforma del Delta de l'Ebre naix de necessitats i conviccions molt concretes:

1. Mai es podrà defensar realment l'Ebre sense invertir tots els esforços en la preservació d'un delta que encaixa riu, terra i mar, i que esdevé també l'exponent més dramàtic i clarificador del conjunt d'amenaces a què estem sotmesos, tant en termes socioeconòmics i humans com mediambientals.

2. La gent del delta de l'Ebre, tot i la immensa estima per la seua terra, ha sacrificat la seua qualitat de vida durant dècades amb l'objectiu de contribuir coratjosament a la conservació del patrimoni nacional i al reequilibri, en una dosi de pèrdues econòmiques, culturals i demogràfiques que mai no assumiria cap altra regió de Catalunya pel bé d'una zona més rica que la seva.

Companys i companyes, lo delta i el riu vos tornen a necessitar. Ara ho tenim molt més difícil, perquè els partits polítics que ens van acompanyar l'altra vegada tenen avui lo poder a Catalunya i a l'Estat i s'han desdit del que van defensar. Ara són ells los que volen fer un transvasament, se mostren prepotents i ens tracten amb menyspreu. S'han distanciat de natros perquè diuen que han d'atendre les seues responsabilitats de govern, que s'han d'endur l'aigua del riu per a cinc milions de persones i que natros som insolidaris.

Les relacions dels habitants del Delta amb el medi que els envolta i que els dóna suport i menjar són d'una simbiosi i d'una interdependència fisiològica absoluta; no poden existir per separat. Aigua, canyissars, sediments, suor, sang i coratge. Esta unitat dóna uns estímuls d'autodefensa i una energia que és molt difícil que puguen neutralitzar-la els polítics, per més que la vulguen ignorar o infravalorar.

Poder és la capacitat per canviar les coses. Des del Delta i les Terres de l'Ebre, començarem a guanyar esta nova lluita a la qual s'uniran les altres gents que s'estimen també els seus territoris. Des del Delta començarem a construir un pont d'honestedat, que permeti passar governants honestos que no mos enganyen i que s'estimen més lo seu territori que els seus privilegis. I natros tornarem a ser gotes d'aigua: buscarem complicitats noves, mos ajuntarem i tornarem a agafar força, tornarem a agafar corrent, i tornarem a ser riu. Hem de dir novament i més units que mai: salvem lo Delta i lo riu és vida. Junts, lluitarem amb tota la força que ens torna a donar la raó per salvar l'Ebre. Si salvem lo riu, salvarem lo Delta.

Artur Gaya i Quique Pedret dels Quico's al programa l'Oracle de CATràdio

Aragó exigirà l'anul·lació del transvasament si acaba la situació d'emergència

El president de l'Aragó, Marcel·lí Iglesias, ha assegurat que el seu govern exigirà el compliment del reial decret llei que regula l'abastiment d'aigua a Barcelona i, per tant, l'anul·lació del transvasament de l'Ebre des de Tarragona si la situació d'emergència desapareix com a conseqüència de les pluges.

Iglesias ha remarcat que la llei "s'ha de complir en tots els seus extrems" i si en un moment determinat, com a conseqüència de les pluges, la situació d'alerta a Barcelona desapareix, llavors el decret i la llei, "que diu que es posarà en marxa el transvasament només si hi ha una situació d'emergència", haurien "d'entrar en vigor", ha dit.

"Les lleis es compleixen, i si no, es va als tribunals", ha sentenciat Iglesias, alhora que ha recordat que el decret llei preveu "resoldre una emergència" però amb dues condicions: fins que es posi en marxa la dessaladora de Barcelona i si es manté la situació crítica de proveïment hidràulic de la ciutat.

Carod-Rovira adverteix que impedir l'aplicació de l'Estatut en matèria de finançament seria "un frau de llei"

El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha advertit aquest dilluns al matí des de Deltebre que seria "un frau a la legalitat que algú digués que no podem aplicar l'Estatut", en referència a la negociació d'un nou sistema de finançament per a Catalunya. Carod ha reclamat a l'executiu espanyol que respecti la relació de bilateralitat amb el Govern prevista a l'Estatut en l'acord per a un nou finançament, tot recordant les necessitats de Catalunya al respecte. "Hi ha més pobres a Catalunya que habitants té Extremadura", ha assegurat.

"Si era un Estatut que a alguns ja ens semblava insuficient només cal que ens diguin que aprovem les llei per després no poder-les complir", s'ha queixat el vicepresident sobre les reticències generades al govern central al voltant de la concreció d'un nou model de finançament per a Catalunya. "La llei està del nostre costat", ha assegurat.

Després d'assegurar que el Govern, des del president fins els consellers, "s'ha posat al seu lloc" per "defensar els interessos del poble de Catalunya i la legalitat vigent", Carod-Rovira ha anunciat que reclamaran al govern estatal la "relació de bilateralitat" reconeguda a l'Estatut, tot i respectar els "tractes" que l'executiu de Madrid pugui tenir amb difrerents comunitats autònomes, "cadascuna de les quals té un marc legal diferent", ha precisat.

Segons ha reiterat el vicepresident, l'Estatut confereix al Govern aquesta bilateralitat i, a més, "fixa un sistema de finançament per sota del qual, si es fes i s'apliqués, estaria per sota de la llei". "No vull creure que el govern espanyol del senyor José Luis Rodríguez Zapatero no vulgui complir la llei", ha conclòs.